1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

6 Bin Konutun Büyük Çoğunluğu Yıkıldı!

5 Ekim’de başlayan kentsel dönüşüm sürecinde belirlenen 6 binin üzerindeki konut biriminin büyük çoğunluğunun yıkıldığı belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Hikmet Haspolatlı, Hikmet Haspolatlı, konut yıkım, Emlak Gündemi haberleri, Emlak Gündemi, 6-bin-konutun-buyuk-cogunlugu-yikildi

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin Akademik Odalar Yerleşkesi’nde Bursa Kent Buluşmaları kapsamında düzenlediği ‘Bursa Kenti Nasıl Dönüşecek?’ konulu panele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Hikmet Haspolatlı da katıldı.

Haspolatlı, panel öncesi gazetecilere Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi için çıkan yasada halka kolaylık sağlamak için yönetmelikte değişiklikler yapılacak açıklamasını değerlendirdi. Riskli yapı denetimine ilişkin sürecin, hızla ilerlediğini belirten Genel Müdür Haspolatlı, şöyle dedi:

“Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik riskli yapı tespiti sonrası maliklerin kendi aralarında anlaşma ve yeniden yapılanmaya dönük sürecini daha ayrıntılandıran düzenlemeler içeriyor. Sadece mevcut yönetmelikle revizyon yapıldı. Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik, daha önce yayınlanan yönetmeliğin süreçlerini detaylandırıyor. Riskli yapı tespiti için sürecin nasıl işleyeceği kanunda ayrıntılı yer alıyor. Kanunda iki temel uygulama süreci var. Birincisi; riskli yapı süreci, diğeri de; riskli alan süreci. Yani riskli yapı sürecinde vatandaş kendi binasının sağlam olup olmadığından şüpheli ise, bakanlığın lisans verdiği kuruluşlara risk tespiti yaptırıyor. Bu bina riskli çıkarsa, bu binanın mutlak suretle yıkılması söz konusu. Tabii burada bir itiraz süreci var. İtiraz sürecini özellikle akademisyenlerin yoğunlukta olduğu bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Bu itiraz süreci uygun bulunmazsa riskli olarak tescillenirse, bu bina mutlak suretle yıkılacak.”

Bina yıkımlarına karşı çıkan ev sahiplerine karşın 3’te 2 oranının devreye gireceğini, gerekirse kamulaştırmaya gidileceğini hatırlatan Haspolatlı, riskli binada oturmak istemeyen ve yeni bina yaptıracaklara kira ve faiz desteği sağlanacağını kaydetti.

“18 AY KİRA YARDIMI YAPILACAK”

Riskli bina ve alan tespitlerinin sürdüğünü ifade eden Haspolatlı, “5 Ekim’de yıkım kararı alınan 34 ildeki 6 binin üzerinde konut biriminde yıkımlar devam ediyor. 5 Ekim’den bu yana 6 binin üzerinde konut biriminin büyük bir çoğunluğu yıkıldı. O sürece ilişkin tespitler sürüyor. İtiraz süreçleri tamamlanıp, yıkımlar hızlı devam edecek. Alansal uygulamalar da başladı. Vatandaş, kendi binasını yapmak istiyorsa müteahhide ya da bakanlığa gelecek. Devlet tarafından ev yıkıldıktan sonra 18 ay boyunca kira yardımı yapılacak. Burada uygulamayı vatandaş kendi yapacak. Kanunla ilgili bütün süreci devam edecek. Riskli alan ilan edilen bölgede ise proje paydaşları kooperatif şeklinde dönüşüm yapabilir” diye konuştu.

Haspolatlı, İstanbul’da riskli ilan edilen alanlar bulunduğunu fakat Bursa için henüz böyle bir çalışma olmadığını ekledi.

Kaynak: DHA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ağaoğlu’nun Kredi Notu Yükseldi

Geçtiğimiz günlerde Ağaoğlu Şirketler Grubu için yatırım yapılabilir notu veren Kredi Derecelendirme Kuruluşu JCR Ağaoğlu …