1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konutta En Uzun Kriz! Artık Yabancı Yatırımcı ile Mülteci Ayırt Edilmeli!

Türkiye’den ev alan Rus vatandaşlarının sayısı yüzde 88 düştü. Alanya inşaat ve emlak sektörü temsilcileri, krizin büyüyerek sürdüğüne vurgu yaptı ve artık yabancı yatırımcı ile mültecinin ayırt edilmesi gerektiğini söyledi.

Geçen senenin Ocak-Mart ayları arasında, Rusların ülke dışında en çok konut aldığı iki ülke toplam yüzde 42,3’lük oranla Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak açıklanmıştı. RBC Emlak Servisi, son 1 sende ürkiye’den konut alan Rusların sayısının yüzde 88 gerilediğini açıkladı.

Alanya inşaat ve emlak sektörü temsilcileri yaşanan bu düşüşle ilgili konuştu ve bazıları “Sektörümüz kan ağlıyor” derken, bir kısmı ise “Düşüş var fakat yüzde 88 değil” bilgisini verdiler.

Konutta en uzun kriz! Artık yabancı yatırımcı ile mülteci ayırt edilmeli!

Yeni Alanya’dan Gülser Yiğit’in haberine göre; Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, konuya ilişkin açıklamasında “Yapılan haberin kaynağı, yabancı bir emlak şirketinin değerlendirmesi. Doğru veriye ulaşmak için tapu müdürlüğünden o datanın alınması ve senelere göre bakılması gerek. Tabi ki Rusların Türkiye’den aldığı gayrimenkul sayısında bir gerileme oldu ama bu oranda değil. Bunun nedeni de ikametgahla ilgili yatırım bedelinin artması ve bürokraside yapılan ani değişiklikler oldu. Biz zaten bu sorunu öngörmüştük. Yatırımcı ile mültecinin ayırt edilmesi gerekmekte. Seçim süreci araya girdiği için herhangi bir adım atılamadı. Ama biz sivil toplum örgütleri olarak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 1 ay içinde Ankara’da planlı randevularımız var. Söylediğim gibi yatırımcı ile mültecinin ayrımı yapılırsa, ülkemizin ve bölgemizin daha fazla yatırım alacağını ve hem esnafın hem de inşaatçıların rahatlayacağını öngörüyorum” ifadelerine yer verdi.

Alanya Emlakçılar Derneği Başkanı Özgür Erbaş, da daha önce de sektörde krizler yaşandığını ama ilk kez bu kadar uzun sürdüğünün altını çizdi.

Erbaş, söz konusu açıklamasında “Alanya’da, özellikle son 8 aydır bir emlak krizi yaşanmakta. Tünelin sonunda da ışık görünmüyor. Devletin attığı adımlar, getirilen 200 bin dolar koşulu, bunların hepsi etken oldu. Piyasada çok büyük bir kriz yaşanıyor, faizler de çok yüksek. Şu an Alanya’nın durumu hiç iyi değil. Ben dernek başkanı olarak tüm emlakçılar adına söylüyorum, ilk kez bu kadar kötü bir sezon geçiriyoruz. Her zaman zorluk çektiğimiz süreçler oldu ama en fazla 2-3 ay sürmüştü. Son 8 aydır kesintisiz şekilde her gün kötüye gidiyor. Hükümetin bir an önce buna bir çözüm bulması gerekiyor. Atılacak adımlar da net. Yabancı için limitlerin düşürülmesi ve yerli için de konut kredisinin kolaylaştırılması gerekli. Alanya’da binlerce meslektaşımız bulunuyor. Kayıtlı 1500-2000, kayıtsız da 10 bin emlakçımız var. Bu kadar kişinin geçinmesi kolay değil. Hükümetin bir an önce bir çözüm üretmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konutta en uzun kriz! Artık yabancı yatırımcı ile mülteci ayırt edilmeli!

Seaside Alanya Real Estate’in kurucusu Abdullah Tuncer de yabancı yatırımcıya getirilen şartların bir an önce değiştirilmemesi durumunda Alanya’yı çok büyük bir ekonomik krizin beklediğine dikkat çekti.

“Rusya ve Ukrayna savaşı öncesinde de bütün dünyayı etkileyen pandeminin yarattığı durgunluk nedeniyle iyi zamanlar geçirmeyen emlak ve inşaat sektörü, 2022 senesinin hem savaşın başlaması hem de pandemi sürecinde biriken talep kaynaklı rahat bir nefes aldı. Fakat bu hareketlilik, bütün dünyada yaşanan enflasyonun ülkemizdeki nedenlerinin başındaymış gibi birçok siyasetçi tarafından işaret edilmesiyle oluşan algı, devleti bahsi geçen politika değişikliklerine zorunlu kıldı. Bu şekilde konut yatırımı yapan yabancı, ne ikamet izni alarak evinde yaşayabilir ne de yaşamadığı sürede evini kiraya verebilir duruma geldi. Bunun yanında yabancı, tatili veya ikameti süresince karşılaması gereken internet, sim kart vs. gibi pek çok ihtiyacını da yaratılan gereksiz prosedürler nedeniyle karşılayamıyor” Abdullah Tuncer, henüz geç değilken yasak denilebilecek olan düzenlemelerden geri adım atılmasını önerdi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yabancılara Konut Satışı Giderek Düşüyor

Türkiye genelinde konut satışları 2024 Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azalarak …