1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İstanbul’da Villa Projelerinde Talep Yüzde 24 Küçüldü!

Son iki yılda İstanbul’da piyasaya arz edilen villa projelerinde hacim önceki iki yıla göre yüzde 24 oranında küçüldü. Büyük villa arzı, mevcut talebi karşılayıp stoklar oluşmaya başlayınca, fiyatı daha az olan küçük villa konseptine geçiş başladı

Türkiye’de konut talebinin aniden patlaması, bundan 5-6 yıl önce piyasada ciddi bir harekete neden olmuştu. O dönemden beri bir miktar hız kesse de devam eden hareketlilik önemli bir arzı da beraberinde getirdi. Şantiyeye dönen İstanbul’un hemen her bölgesinde irili ufaklı projeler sıralandı. Genellikle toplu konut şeklinde inşa edilen bu projelerin, bir kısmı da villa olarak hayata geçirildi. Satışların hareketli olduğu ve henüz stokların önemli bir noktaya gelmediği dönemde, her yıl onlarca villa projesi çıktı. Fakat hem alırken pahalı olması hem de masraflarının bir apartman dairesine kıyasla daha yüksek olması nedeniyle, bu projelere olan talep bir noktadan sonra azalmaya başladı. Hal böyle olunca, sektör, villadan uzaklaştı ve bu tip projelere daha az yatırım yapmaya ve niş işlere yöneldi.

Pazardaki oyuncular ve bireysel yatırımcılar, gayrimenkulun bu segmentindeki son durumu merak ederken, Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme’nin villalara ilişkin hazırladığı verilere göz attık.

HACIM % 24 DARALDI

Görünen o ki, son iki yılda İstanbul’da piyasaya arz edilen villa projelerinde hacim önceki iki yıla göre yüzde 24 oranında küçülmüş. Epos’un araştırmasına göre, 2007-2008 döneminde markalı projeler kapsamında 2 bin 900 villa tamamlanırken, 2009-2010 döneminde bu rakam 2 bin 195’e gerilemiş. 2010-2013 yılları arasında ise bin 897 villanın tamamlanması öngörülüyor. Bugünden belli olan projelere göre belirlenen bu rakam da, 2009-2010 dönemine göre yüzde 13.6lık bir küçülmeyi işaret ediyor.

Peki, bu gerilemenin en önemli nedeni nedir? Arsa fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle, villa projesi yapmak pahalıya geliyor. Bu durum, yüksek satış bedeli olarak geri dönüyor. Bu bedellerle konut satın alabilecekler de belirli bir kitle olduğu için villa satışları yapıldıkça, talep hız kesiyor. Arzın yoğun olduğu yerlerde yen çıkan projeler, talebin üzerinde kalıyor. Yatırımcı, villadan kaçmıyor.

Fiyatı düşürmek için de son dönemde daha küçük, masrafı azaltan, daha kompakt ve mimarı olarak da daha basit konseptler öne çıkıyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yabancı Yatırımcının Gayrimenkule İlgisi Sürüyor

Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan gayrimenkul sektörü, bireysel yabancı yatırımcının ilgisini çekmeye devam ediyor. Gayrimenkul …