1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Sektörüne, Yılda 98 Trilyon Dolar Akacak!

Global Construction Perspectives ve Oxford Economics’in raporuna göre gelecek 10 yılda küresel inşaat sektörü, dünyanın GSYİH’sinden daha hızlı büyüme gösterecek. 2010’da 7.2 trilyon dolar olan sektörün büyüklüğü 2020’ye kadar yüzde 67 artarak 12 trilyon dolara çıkacak. Bu arada Çin, geçtiğimiz yıl sektörde gerçekleştirdiği 1.1 trilyon dolarlık harcamayla ABD’yi geçerek dünyanın en büyük inşaat pazarı haline geldi.

Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaatta büyüme yeniden ivme kazanıyor. Ekonomik krizi atlatarak toparlanma sürecine giren dünyada, yatırımların hızla arttığı inşaat sektörü dev adımlarla büyüyeceği bir 10 yıla giriyor. İnşaat harcamalarında geçtiğimiz yıl ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük pazari haline gelen Çin ve 2018 yılında sektörde üçüncülüğe yuksıli’şi beklenen Hindistan, küresel inşaat sektörünün itici güçleri olacak.

GlobalConstruction Persctives ve Oxford Economics tartıl imlan hazırlanan rapora göre gelecek 10 yılda küresel inşaat sektörü küresel gayt i safi yurtiçi hasıladan (GSYİH) daha hızlı lüyüme gösterecek. Gelişmekte olan ülkelerde faaliyetlerin artması ve Amerikan pazarındaki toparlanmanın yardımıyla 2010 yılında 7.2 trilyon dolar olan küresel inşaat sektörünün büyüklüğünün 2020 yılına kadar yüzde 67 artarak 12 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Gelecek 10 yılda inşaat sektöründe yapılacak toplam harcamanın büyüklüğü ise 97.7 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. Rapora göre, teşvik programının desteğiyle 2010’da Çin, ABD’yi geçerek dünyanın en büyük inşaat pazan haline geldi. Çin, geçtiğimiz yıl ABD’den daha fazla inşaat harcaması gerçekleştirdi. Geçen yıl Çin’de yeni konut, okul, hastane, yol ve demir yolu gibi inşaat faaliyet lerine 1.1 trilyon dolar harcanırken, ABD’de ise inşaat harcamaları 983 milyar dolarda kaldı. Kuruluş tarafından 2009 yılında hazırlanan başka bir raporda Çin’in sektörde liderliği 2018’de ele geçirmesi bekleniyordu. Ancak ekonomik krizde uygulamaya konan teşvik programının yanında, ülkede işgücü ve ekipman maliyetlerinin artması, Çin’in talıminlerden çok önce sektörde lider olmasını sağladı. Çin’de maliyetler yük selirken, ABD’de inşaat sektörü mir 1; hacmi ve fiyadar geriledi.

Rapora göre, gelecek on yıl içinde Çin inşaat sektörünün büyüklüğünün ikiye katlanarak2.5 trilyon dolarlık büyüklü ğe erişmesi bekleniyor. Böylelikle Çin’in küresel inşaat sektöründe şu an yüzde payı yüzde 21’e çıkacak. ABD’ıün ikinci sıradaki yerini koruması beklenen rapora göre Hindistan da 2018 yılında Japonya’yı geçerek dünyanın üçüncü büyük inşaat sektörü olacak. Söz konusu üç ülkeye ek olarak Endonezya, Kanada, Avustralya ve Rusya’nın aralarında olduğu toplam yedi ülke 2020 yılma kadar sektörde sağlanacak büyümenin üçte ikisini gerçekleştirecek.

Global Construction Perspectives Direktörü GrahamRobinson, inşaat sektöründe büyüklüğün daha önce hiç bu kadar ciddi bir artış yaşamadığını ve ortaya çıkan Çin ve Hindistan gibi süper güçlerin etkisiyle sektördeki büyümenin GSYİH’nin önemli oranda üzerine çıka¬cağına dikkat çekti. Robinson’un verdiği bilgiye göre Çin, Hindistan ve ABD’deki büyümenin 2020 yılında harcamalarda öngörülen 4.8 trilyon dolarlık artışın neredeyse yarısını oluşturacağını söyledi. Oxford Economics Analizleri Direktörü Dr. Neil Blake de, önümüzdeki 10 yılda inşaatın dünyanın en heyecan verici büyüme endüstrileri arasında yer alacağını kaydetti.

2010 emlak fiyatlarında en yüksek artış Letonya’da
EMLAK fiyatları, gecen yıl bir önceki yıla göre 18 ülkede artarken, 18 ülkede geriledi. Küresel Emlak Rehberi, 36 ülkede yaptığı araştırma sonucu hazırladığı rapora göre, küresel emlak fiyatlarında gecen yıl en yüksek artış yüzde 19.09 ile Letonya’da oldu. Letonya’yı yüzde 13.60’la Singapur, yüzde 13.43’le israil izledi. Emlak piyasasında en keskin düsüs ise yüzde 11.60ia irlanda’da görüldü. ABD’de emlak fiyatlarında gerileme eğilimi gecen yıl da devam ederken, irlanda, Bulgaristan, Macaristan, Litvanya, Yunanistan ve Ukrayna’da emlak piyasasında hala ciddi sıkıntılar kendini gösteriyor.

Doğu Avrupa piyasasında emlak pazarının gerilemeye devam etmesine karşın, emlak fiyatlarında gecen yıl görülen düsüs bir önceki yıla göre daha az oldu. iskandinav ülkelerinde ise emlakflyatlarındaki hızlı artısın sona erebilecegi belirtiliyor. Baltık ülkelerinde, Letonya ve Estonya’da emlak piyasası gecen yıl güdü bir toparlanma kaydetti ancak artısın duracağı tahmin ediliyor. Tayvan, Tayland ve Japonya gibi bazı Asya ülkelerinde ise artış sürüyor.

Federal Konut Finansman Ajansı’nın verilerine göre ABD’de emlak fiyatları gecen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5.16 oranında değer kaybetti. Türkiye’de geriledi. Türkiye’de ise 2009 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 4.16 oranında değer kaybeden emlak fiyatları, gecen yıl da yüzde 4.80 oranında geriledi. Türkiye’de emlak fiyatları, gecen yılın dördüncü çeyreğinde ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.19 oranında değer kaybetti.

Dünya/Evrim Küçük

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Rings İstanbul Dikey Alanda Villa Konforu Sunacak!

Sancaktepe’de bin 500 konutluk Rings İstanbul projesine devam eden Selçuklu Holdings bünyesindeki Selin Yapı, projede …