1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Günay: Yanan Bina Aynen Tamamlanacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir tarihi binanın, hele bugünkü çağda bütün yapısal özellikleri bilinen bir binanın, ancak kendi haliyle yeniden yapılabileceğini belirtti.

gunay-yanan-bina-aynen-tamamlanacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ”Yerine (Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki yanan tarihi bina) başka bir bina yapmak mümkün değildir. O bina aynen tamamlanacak, yerine yıkılıp beton bir bina yapılamaz” dedi.

Bakan Günay, Bilkent Kültür Girişimi’nin Piri Reis haritasının 500. yılına özel hayata geçirdiği koleksiyonun Topkapı Sarayı’ndaki Müze Mağazası’nda düzenlenen tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Galatasaray Üniversitesi kampüsündeki tarihi binada çıkan yangına ilişkin soru üzerine Bakan Günay, İstanbul’un geçmiş yıllarda da bu yangınlardan çok zarar gördüğünü belirtti.

Tarihi yapıların genel olarak yangına dayanıksız kagir ve ahşap yapılar olduğunu anlatan Günay, şunları söyledi:

”Yeni dönemlerde bu yapılar kullanılıyorsa çok ciddi yeni önlemler almak gerekiyor. Haydarpaşa Garı’nda çatıda işi kurtarmıştık ama Milli Eğitim Müdürlüğü binasında ne yazık ki istenmeyen boyutlara vardı. Şimdi Galatasaray Üniversitesi’nde de aynı durumu görüyoruz. Bir kat tamamen yandı. Bütün bu yapıları restore ederken veya restore edilmeyecekse bile yangın düzeni açısından mutlaka elden geçirmek gerekiyor. Bunu Vali beyden de rica ettim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün, koruma kurullarımızın ve bu binaları kullananların, her özellikli binayla ilgili çağdaş yangın önlemleri alınmış mıdır, bunu elden geçirmesi gerekiyor. İstanbul gibi bu kadar çok insanın yaşadığı ama tarihsel birikimin de fazla olduğu bu şehirde bu önlemleri yeni baştan düşünmek gerekiyor.”

Bakan Günay, ”Yangın sonrasında herkes merak ediyor; acaba Galatasaray Üniversitesi yıkılıp yerine başka bir şey mi yapılacak, eğitime devam mı edecek?” sorusunu şöyle yanıtladı:

”Hayır. Geçmiş yıllarda şöyle bir söylence vardı; tarihi binayı yıkarsınız yerine kagir veya beton bina yaparsınız. Geçmişte olmuş bunlar, yıkılmış veya yakılmış. Tarihi bir binanın yerine yenisi yapılmış. Ama şimdiki koruma mevzuatımız buna Allah’a şükürler olsun ki izin ve imkan vermiyor. Bir tarihi bina hele bugünkü çağda bütün yapısal özellikleri bilinen bir bina ancak kendi haliyle yeniden yapılabilir. Yerine başka bir bina yapmak mümkün değildir.”

Binada eğitimin devam edip etmeyeceğinin Galatasaray Üniversitesi’nin bileceği bir konu olduğunu belirten Günay, ”Ama o bina aynen tamamlanacak, yerine yıkılıp beton bir bina yapılamaz. Bu binaların belki bazılarının, temelden çatıya kadar elden geçirilmesi ve kültür turizmi açısından daha yararlı fonksiyonlarla kullanılması mümkün olabilir mi? O ayrı bir tartışmadır. ‘Biz burayı okul olarak kullanmak istiyoruz’ deniyorsa, elbette aynısı yapılıp okul olarak kullanılır” diye konuştu.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kiralık Ev Azaldı, Fırsatçılar Çoğaldı

Azalan kiralık evler ve artan fiyatlar konut piyasasında sorun oluşturuyor. Özellikle yeni evlenen çiftlerde kiralık …