1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

EPDK, Yerli Üretim Doğalgaz Ticaretini Artıracak Kararlar Aldı

EPDK, yerli üretim doğalgazın ticaretini yapan lisans sahibi şirketlerin depolama yükümlülüklerinin kaldırılmasına karar verdi. Bu kararla, maliyetlerinin azaltılması ve yerli üretim doğalgazın ticaretinin artırılması hedefleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kurumun 2016’da yürürlüğe giren Doğalgaz Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslarda değişikliğe gidildi.

Mevcut usul ve esaslar, sadece yerli üretim doğalgaz üreterek bu gazın satışını yapan şirketleri depolama yükümlülüğünden muaf tutarken, yerli üreticilerden alınan gazın satışını yapan toptancı şirketlerin ticaretine konu olan miktarın yüzde 2’sini depolama yükümlülüğü bulunuyordu.

Yapılan değişiklikle, söz konusu toptancı şirketlerin doğalgaz depolama yükümlülükleri kaldırıldı. Bu kararla, toptancı şirketlerin depolama yükümlülüğünden doğan maliyetlerinin azalmasına destek olunması ve yerli üretim doğalgaz ticaretinin artırılması ve desteklenmesi hedefleniyor.

İTHAL GAZDA DEPOLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ YÜZDE 6

Öte yandan, doğalgaz ithalatçılarının depolama yükümlülüğü miktarının yüzde 100’ünün, toptan satıcıların yükümlülük miktarının ise yüzde 80’inin 1 Kasım itibarıyla yer altı doğalgaz depolarında bulundurulması zorunluluğu getirildi.

İthal gaz ticaretinde lisans sahiplerinin yıllık bazda alım-satımını yaptıkları doğalgazın yüzde 6’sını depolama yükümlülüğü bulunuyor fakat EPDK şubat ayında aldığı bir kararla bu yıla mahsus olmak üzere söz konusu oranı yüzde 2’ye indirdi.

LNG VE CNG İÇİN DE DEPOLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALDIRILDI

Ayrıca, söz konusu değişiklik kapsamında, boru hatlarının ulaşmadığı ilçelere taşımalı yöntemlerle doğalgaz ulaştırılması amacıyla dağıtım şirketlerine yapılan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) satışında da depolama yükümlülüğü kaldırıldı.

Türkiye’de LNG ithalatında depolama yükümlülüğü bulunmamasına rağmen, LNG satışı yapan yapan şirketlere satılan miktarının yüzde 2’sinin depolanması zorunluluğu uygulanıyordu.

TÜRKİYE’DE DOĞALGAZ ÜRETİMİ

EPDK 2019 Doğalgaz Piyasası Sektör Raporu’na göre, Türkiye’de geçen yıl 473,8 milyon metreküp doğalgaz üretildi. Üretimin yüzde 44,5’i İstanbul’da, yüzde 38,7’si Tekirdağ’da, ve yüzde 11,6’sı Kırklareli’nde gerçekleşti.

Üretimin kalan kısmı ise Çanakkale, Düzce, Edirne, Adıyaman ve Adana’da yapıldı.

Söz konusu üretim 8 toptan doğalgaz satışı lisansı sahibi üretim şirketi tarafından gerçekleştirilirken, toplam miktarın 397,3 milyon metreküpünü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı üretti.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Türkiye ve Macaristan Arasında Enerji Ortaklığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ve Macaristan’ın nükleer enerji alanı, yer altı …