1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Saray’a Bin 150 Odadan Sonra 500 Oda Daha Geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bin 150 odalı sarayı ve 250 odalı konutunun yanına yaklaşık 500 odalı yeni bir saray daha yapılıyor. 650 milyon liraya yaptırılması planlanan yavru sarayın inşaatı 2019 yılında tamamlanacak.

saraya-bin-150-odadan-sonra-500-oda-daha-geliyor

Maliye Bakanlığı, 2016 yılı yatırım programının ayrıntılarını açıkladı. Yatırım programı, lüks harcamaları nedeniyle kamuoyunda yoğun eleştiri konusu olan, bin 150 odalı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yanına ikinci bir inşaat daha yapılacağını gün yüzüne çıkardı. Yatırım programında “Ek hizmet binası” olarak isimlendirilen yeni saray inşaatının proje tutarı 650 milyon lira, proje dönemi de 2016-2019 olarak belirlendi. Bina için bu yıl bütçeden 120 milyon lira para harcanacak. 650 milyon liralık toplam proje tutarının üzerine çıkılmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.

322 BİN METREKAREYE EN AZ 500 ODA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı mevcut sarayın kapalı inşaat alanının 750 bin metrekare olduğu açıklanmıştı. Yeni yapılacak yavru saray ise 322 bin 88 metrekare alana inşa edilecek. Dolayısıyla ikinci saray, birinci sarayın yaklaşık yarı büyüklüğünde olacak. Yeni sarayın ayrıca 112 bin 210 metrekare de peyzaj alanı, yani bahçesi olacak. Yatırım programında, yapılacak yeni sarayın teknik özelliklerine ilişkin bilgiler yer almıyor. Dolayısıyla yavru sarayın kaç odalı olacağı şimdilik bilinmiyor. Ancak, ilk sarayın büyük toplantı salonları hariç bin 150 odalı olduğu dikkate alındığında, yavru sarayın en az 500 odalı olacağı, toplantı salonu yapılmaması halinde oda sayısının 750’yi aşabileceği ifade ediliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NIN MALİYETİ 

2016 yılı öncesinde yayımlanan yatırım programlarında yer alan bilgilere göre, ismi ‘Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne dönüştürülen saray, ilk olarak 2012 yılında ‘Başbakanlık Hizmet Binası’ adı altında yatırım programına girmişti. Bina inşaatı için başlangıçta sadece 650 milyon lira proje bedeli belirlendi ve ilk yıl 100 milyon lira para harcandı. Ancak Başbakan Erdoğan’ın 2014 yılında Cumhurbaşkanı olmasıyla 2015 yatırım programında sarayın proje tutarı bir anda 1.4 milyar liraya yükseltildi.

Saraya 2014 yılı sonuna kadar 1.1 milyar lira para harcandı, 2015 yılı yatırımı 300 milyon lira olarak belirlendi. Şimdiye kadarki maliyeti 1.4 milyar lira görünen sarayın inşaat bakım ve onarımı için 2015 yılında 98.8 milyon lira harcandı, bu yıl da ilaveten 25 milyon lira harcanacak. Böylece toplam maliyeti 1.5 milyar lirayı aşacak.

Marmara Köşkü’nün yerine mi yapılacak?

Atatürk Orman Çiftliği arazisine yapılan kaçak sarayın sınırlarında kalan, Atatürk’ün halkla bir araya geldiği tarihi Marmara Köşkü, bir süre MİT tarafından kullanıldı. Atatürk’ün isteğiyle 1928 yılında inşa edilen köşk, daha sonra saraya devredildi ve yıkım kararı alındı. Atatürk Köşkü olarak da bilinen Marmara Köşkü ile ilgili TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açılan davada, Ankara 6. İdare Mahkemesi, köşkün yıkımı ile rekonstrüksiyon olarak yeniden yapım projesine onay veren kurul kararının yürütmesini durdurmuştu. Ancak mahkeme kararına karşın yıkım kararı alınmıştı. Yıkımın henüz başlamadığı ancak ihale için hazırlık yapıldığı ifade ediliyor. Yeni sarayın Marmara Köşkü’nün yerine yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın araç filosu büyüyecek

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na alınacak zırhlı araç, otobüs ve makam araçları ile özel yazılımlar için 23 milyon lira harcanacak. İşte sarayın filosuna katılacak yeni araçlar:

– Beş adet 17 kişilik minibüs. Minibüslerin her biri yaklaşık 76 bin lira.
– Beş adet 26 kişilik minibüs. Minibüslerin her biri yaklaşık 145 bin lira.
– 1 adet 40 kişilik otobüs. Otobüsün fiyatı yaklaşık 227 bin lira.
– 1 adet büyük otobüs. Otobüsün fiyatı yaklaşık 518 bin 500 lira.w
– 10 adet makam otomobili. Makam otomobillerinin her biri 144 bin lira.
– 20 adet otomobil. Her biri 47 bin lira.
– 2 adet özel güvenlik donanımlı zırhlı otomobil. Fiyat sınırı yok.
– 6 adet araç. Cins ve fiyatı belirlenecek.

Candan: Kaçak saray neyinize yetmedi?

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Cumhurbaşkanlığı Sarayı içinde yapılması planlanan ‘Yavru Saray’ inşaatına tepki gösterdi. Candan, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanında yapılan ve yapılacak tüm yapılar kaçaktır. Kaçak saray neyinize yetmedi de, şimdi de 322 bin metrekarelik daha ek saray yapılıyor. Bu kaçak ek sarayı da yargıya taşıyacağız. Kaçak yapılaşmalar ile AOÇ tamamen betonlaşacak. İsraf üstüne israf, kaçak üstüne kaçak. Bütün süreci yargıya taşıyoruz. AOÇ’deki talan sürecine ortak olan herkes yargı önünde hesap verecektir.”

Kaynak: Sözcü

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konutta Peşinatın Yüzde 10’a Düşürülmesi Sektöre Pozitif Etkileyecek

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirme oranının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılmasının …