1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bursa Belediyelerinde Deprem Alarmı!

Bursa’da ilçe belediyeleri deprem riskini en aza indirmek için başta envanter olmak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Osmangazi’de 5 noktaya deprem kayıt istasyonları kurulurken Yıldırım Belediyesi de kamulaştırma yasasının çıkmasını bekliyor

Marmara depreminin yaralarını sarmaya çalışan Gemlik’te ise belediye, binaların röntgenini çekmek için ‘Doğal Afetler ve Kentsel Dönüşüm’ komisyonu kurmayı planlıyor. Depreme en hazırlıklı giren belediye ise deprem envanterini 5 yıl önce çıkaran Nilüfer oldu.

Deprem Araştırma Dairesi verilerine göre 1. derecede deprem kuşağında yer alan Bursa, Van depreminin ardından konuyu yeniden gündemine aldı.

2010 yılı nüfus sayınıma göre nüfusu 3 milyona yaklaşan Bursa da 40 bin binanın yıkılması gündemde. Bursa belediyeleri öncelikle riskli bölgelerde yer alan yapılaşmayı tespit edebilmek için birer envanter çıkarma hazırlığına girişti. Büyükşehir belediyesi. merkez ilçede 15 ayrı noktaya deprem ölçüm istasyonları yerleştirirken Osmangazi Belediyesi de aynı bölgeye deprem kayıt istasyonu kurmaya hazırlanıyor.

Gemlik Belediyesi ise ‘Doğal Afetler ve Kentsel Dönüşüm’ komisyonu kuracak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, başta deprem envanteri olmak üzere depreme karşı tüm hazırlıkların yapıldığını belirterek ilçe belediyelerinden gelen raporlar doğrultusunda Bursa merkezde yaklaşık 40 bin binanın yıkılması gerektiğini, yıkım kararlarını mülk sahiplerine bildirdikleri söyledi.

Riskli bölgelerde en az sıkıntıyla mülkiyet problemi yaşamadan nasıl bir yenileme ve dönüşüm yapılacağı konusunda önerilerim hazırladıklarını vurgulayan Altepe, “Hedefimiz Bursa’da ilk deprem anında yıkılacağını tahmin ettiğimiz binaların ortaya çıkarılması. En riskli binalardan başlayarak riskli yapıların yenilenmesi gerekiyor. Bu çalışma için bazı fonların oluşturulması vatandaşlarımıza da bu fonlardan destek verilmesi gerekiyor. Biz bunun için çalışmalarımızı başlattık” açıklamasını yaptı.

Osmangazi’de deprem önceden tahmin edilecek Mevcut konut stokunun ortaya çıkarılması ve konutların ne kadarının sağlıklı olduğunu belirlenmesi için harekete geçtiklerini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Muştala Dündar.” Anadolu Üniversitesi ve akademik oda temsilcileri ile deprem istasyonunun kurulması ve Osmangazi’nin deprem envanterinin çıkarılması için çalışmalara başladık. Bir yıl önce oluşturduğumuz şehircilik akademisi kaçak yapılaşmayı durdurmak ve planlı yapılaşmanın önünü açmak adına önemli çalışmalara imza attı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Uzay ve Yer Bilimleri Enstitüsü ile birlikte Osmangazi’ye deprem kayıt istasyonları kuracağız. En az 5 noktaya kurulacak bu istasyonlarla uzak ve yakın depremler kayıt altına alınacak. Veriler Ankara’daki ulusal ağa aktarılarak Bursa’daki hareketlerin takibi sağlanacak. Ayrıca ilçenin bir de deprem envanteri çıkarılacak. Kaçak yapılarla mücadelenin yanı sıra depreme dayanıklı konutların üretimi de teşvik edilecek. Bu çalışma ile belirli noktalarda başlayacak kentsel dönüşüm Bursa’nın modem bir yapılaşmaya girmesini sağlayacak” diye konuştu.

Gemlik’e Doğal Afetler ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu Marmara depremi ve aynı yıl içinde yaşanan Düzce depreminden diğer ilçelere göre daha fazla etkilenen Gemlik’te ise 207 az hasarlı. 148 orta hasarlı ve 30 adet de çok hasarlı bina bulunuyor. İlçede konut sayısının 80 bine yaklaştığını belirten Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, az hasarlı binaların yıkıldığını, orta hasarlı binalara güçlendirme yapıldığını ifade etti. Deprem konusunda Gemlik’le önemli bir ilerleme kaydedilmediğine dikkat çeken Yılmaz.” Gemlik’in birçok konutunun alandaki zeytin depolama, tuzlama alanlarının çoğu dükkan haline geldi. Ancak beton yapısını, demirlerini yokladığımızda her birinin vasıflarını yitirdiğini görüyoruz. Gemlik’te iki fay ve ovada yoğun yapılaşma var. Zemin çok sorunlu. Binalar da öyle. Belediyeler Birliğinde Gemlik’in durumunu gündeme getirdik. Yapı denetiminin olmadığı 1999 öncesinde yapılan binalar sorunlu” dedi.

Belediye Meclisi olarak ‘Doğal Afetler ve Kentsel Dönüşüm’ komisyonu kuracakları bilgisini veren Yılmaz, “Uzman kişiler, akademik kuruluşlar ile yerel yönetimleri de içine alan bu komisyonun ilçenin sokak sokak, cadde cadde, bina bina röntgenini çekeceğini söyledi. Gemlik’te ovada yapılaşmanın artık mümkün olmadığını, makilik olup daha sonra zeytin dikimi yapılan tepelerde zeminin uygun olduğunu vurgulayan Yılmaz, “3771 sayılı Zeytinciliği Koruma Yasasının Gemlik’e özel l’inci derece deprem riski olduğu için istisnai olarak değiştirilmesi gerekiyor.Yeni bir kentsel dönüşüm akademik odalar, üniversiteler ve yerel yönetimlerin işbirliği ile olacaktır. Mudanya Kestel ve Gürsu gibi ilçelerdeki binalarda da jeofizik ve jeoteknik tespit çalışmalarına önümüzdeki aylarda başlanacak’ açıklanmasını yaptı.

Yıldırım, kamulaştırma yasasını bekliyor
Nüfus yoğunluğu ve hızlı göç hareketi nedeniyle Bursa’nın en kalabalık il çelerinden biri olan Yıldırım Belediyesi’nde de depreme yönelik çalışmalara hız verildi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin belediye olarak çok uzun süredir kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını ve bu konuya en hazırlıklı ilçelerin başında geldiklerini söyledi.

Konuyla ilgili bir ekip kurduklarını ve bu ekibin 6 aydır çalıştığını dile getiren Keskin,”Gerekli önlemleri biz daha önceden almaya başlamıştık. Kamulaştırma yasası çıkarsa yerel ve genel birlikte hareket edeceğiz. Vatandaşımızın kendisi eski, sağlıklı olmayan binalar için atacağı adımlar varsa biz de projelendirme ve teknik anlamda yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Nilüfer’in envanteri tamam
Batı yönünde gelişen Bursa’nın yeni yerleşim merkezi Nilüfer Belediyesi ise 5 yıl önce İnşaat Mühendisleri Odası ile deprem envanterim yapan Türkiye’nin ender ilçelerinden biri olarak öne çıkıyor. Nilüfer Belediye Başkam Mustafa Bozbey, Bursa’da yalan gelecekte bir deprem beklemediklerini belirterek, “Bursa bu süreyi iyi kullanmak. Sorunlu binaları biliyoruz. Aileler binalarının tetkiklerini mutlaka yapsınlar. Sorun varsa mutlaka güçlendirsinler. Bunun adımlarının atılması lazım. Ama maalesef duyarsız insanlar var. O binaların içinde yaşamaya devam ediyorlar. Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Bazı yapı denetim şirketlerinin inşaatları görmeden projelere onay verdiklerini görüyoruz. Bu konuyla alakalı çözüm ancak şirketlerin denetlenmesiyle sağlanabilir. Yıkılan binalardan yapı denetimi firmaları sorumlu tutulmalıdır. Bu sayede şirket sorumluluğu artar.

Mühendis odalarından uyarı
İnşaat Mühendisleri Odası İM0. Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin; Binalarımız mercek altına alınmalı. Çalışma yapılması planlanan 8 il belirlendi. Bursa bu konuda acil pilot il seçilmeli. Çünkü İstanbul ve Bursa muhtemel bir depremden büyük zarar görebilir.

Eski binalar güçlendirilmeli
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya: Eski binaların güçlendirilmesi şart. Bu noktada sıkıntılarımız var. Belli noktadaki kaynakların bu konuya aktarılması lazım. Büyük bir deprem her an olabilir. Kaynakların bir kısmını bina güçlendirmeye ayırmak birçok canı kurtaracak.

Erken uyarı istasyonu ihaleleri yapıldı
Bursa Valisi Sahabettin Harput Depreme karsı kamu kurumlarının öncelik arz eden binaları, okul ve hastanelerimizin büyük çoğunluğunun güçlendirildi. Bursa’daki binaların yüzde 98’inin yeniden gözden geçirilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. Valiliğimizce il özel idare bütçesinden deprem erken uyarı istasyonu kurulması için ihaleler yapıldı ve yerleri belirlendi. Bunlar.Nilüfer İlçesi Unçukuru Köyü ile Yaylacık Köyü.Kestel İlçesi Saitabat Köyü. Osmangazi İlçesi Yiğitali Köyü ile Avdancık Köyü’dür. Vatandaşları deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla Japonya Kobe ile birlikte 10 milyon TL’lik bir yatırımı içeren tesis de kuruyoruz. İnşaat çalışmaları tamamlanan tesiste öğrenciler, işçiler ve diğer vatandaşlarımız her türlü afete karsı eğitimden geçirilecek.

DOSAB’daki fabrikalar güçlendirilecek
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği D0SABSİAD ile İnşaat Mühendisleri Odası (İM0) Bursa Şubesi, Türkiye’ye örnek olacak bir projeye imza atıyor.

Bursa ekonomisinin kalbi konumundaki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikalar İMO’nun denetiminde depreme karsı incelenerek güçlendirme çalışmalarına tabi tutulacak. D0SABSİAD Başkanı Selim Yedikardeş, Bursa’da Üretimin merkezi ve ekonominin can damarı konumundaki DOSAB’da. Depreme karsı hazırlık çalışmalarının hayati önem taşıdığını söyledi. Bölgedeki 410 sanayi kurulusunda 38 bin kişinin çalıştığına dikkati çeken Yedikardeş, “Başta akademisyenler olmak üzere konusunda uzman kişilerin katılacağı bir toplantıyla bölgedeki sanayicileri bilgilendirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Esra Özarfat/Dünya

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

7 Maddede İstanbul Depremi – Doç. Dr. Sepanta Naimi

17 Ağustos depreminin üstünden 23 yıl geçti. Peki yetkililer bu sesi ne kadar duydu? Ülke …