1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Toki Güneş Enerjisi Dönemini Başlattı…

Hızlı konut üretimi ile dikkat çeken Toplu Konut İdaresi, evlerin kullanma sıcak suyu ihtiyaçlarını mutfak mahalline koyduğu şofben ile çözüyordu.

Son çıkan projelerde TOKİ, şofbeni iptal edip yerine güneş enerjisi ve kazandan beslenen çift serpantinli merkezi boyler koydu.

Konutların sıcak su tüketimleri ise her daireye monte edilecek sıcak su sayacı ile ölçülüp, fiyatlandırılacak.

Bu uygulama enerji verimliliği açısından iyi bir adım.

Ayrıca güneş enerjisi sektörüne de ciddi bir ivme kazandıracak gibi görünüyor.


Şartname şu şekilde :

Binalarda sıcak su üretimi çatı kazan dairesinde bulunan yoğuşmalı kombiler tarafından ve şartnamede belirtilen dik tip serpantinli boyler vasıtasıyla sağlanacaktır. Sıcak su kullanımının ölçümü için sıcak su sayaçları her daire için uygun yerlere yerleştirilecektir. Sayaç yeri mekanik projede belirlenecektir.
Bu binalarda sıcak su üretimi öncelikle güneş kolektörleri tarafından sağlanacaktır. Güneş enerjisinin yetmediği durumda kazan sistemi devreye girecektir. Güneş kolektörleri her bir daire için 1 m2 kolektör alanı kabul edilerek hesaplanacaktır. Güneş kolektörleri, dik tip güneş boyleri ve diğer aksesuarlara ait şartnameler aşağıda belirtilmiştir.

GÜNEŞ KOLLEKTÖRÜ
a) Güneş Kollektörü:

1. Bakır plaka üzerine seçici kaplama absorber yüzeyi sayesinde uzun ömür ve yüksek absorbsiyon performansı sağlanmalıdır. Kollektör verimi EN 12975’e göre test edilmiş olmalıdır. Optik verim minumum %74 olmalıdır.
2. Temperleme işleminden geçmiş, kollektör camı sayesinde düşük yansıma kayıpları sağlanmalıdır. Kollektör cam kalınlığı minumum 3 mm olmalıdır.
3. Kollektörde çepeçevre bükülmüş alüminyum alaşımlı çerçeve ve eksiz tipte cam kapağı contası kullanılmalıdır. Bu sayede sürekli sızdırmazlık ve yüksek dayanıklılık sağlanmalıdır. Kolektör kasası paslanmaz ve delinmez galvanizli zemin sacı ile donatılmadır. Kolektör absorber yüzeyinin alt tarafı da dahil yüksek etkili ısı izolasyonu ile yalıtılmadır. Bu şekilde ışıma kayıpları minimize edilmelidir.
4. Kollektör içindeki boru kıvrımlı tek kanal bakır olmalıdır. Bakır boru ile selektif yüzeyli bakır plaka arasındaki bağlantılar lazer kaynak ile yapılmış olmaldır. Bu sayede homojen ısı dağılımı sağlanmalıdır.
5. Özel bağlantı sistemi sayesinde en az 10 adete kadar kollektör birbirine paralel olarak bağlanabilmelidir. Bağlantı elemanları paslanmaz çelik esnek boru ve contalı bağlantı olmalıdır.
6. Kollektörler proje uygulama şekline bağlı olarak dik tip veya aynı yüzey alanına sahip yatık tip olarak teslim edilebilmelidir.
7. Kollektörün durma sıcaklığı EN 12975’e uygun olmalıdır. Maksimum işletme basıncı 6 bar olmalıdır.
8. Kollektör geçerli AB Direktiflerine uygun CE işaretine sahip olmalıdır. Üretici ISO 9001 kalite belgesine sahip olmalıdır.

Kollektör Özellikleri:
Kollektör tipi : Yatay/Düşey montaj için düzlemsel kollektör
Maksimum işletme basıncı : En az 6 bar
Kollektör miktarı : Her bir daire için yukarıdaki özelliklere sahip kolektörlerden 1 m2/daire konulacaktır.

Güneş Kollektörü Sistem Aksesuarları:

b) Kolektör Taşıyıcı Ayakları :
Taşıyıcı ayaklar, kollektör üreticisi tarafından fabrikada üretilmiş orjinal aksesuarı olmalıdır. Kollektör gruplarında bulunan kollektör sayısına göre önceden hazırlanmış olmalıdır. Taşıyıcı ayakların ayak dayanağı ve yerleştirme desteklerinde bağlantı delikleri ve civataları hazır teslim edilmelidir. Taşıyı ayaklar korozyona mukavim paslanmaz çelik veya alaşımlı alüminyum malzemeden üretilmiş olmalıdır.

c) Esnek Kolektör Bağlantı Borusu:
Oluşturulacak kollektör gruplarında, kollektörleri birbirine bağlamak için paslanmaz çelikten yapılmış esnek bağlantı borusu olmalıdır. Esnek kollektör bağlantı borusu sistem ile sorunsuz ve uyumlu çalışabilecek özellikte olmalıdır.

d) Sensör Kılıf Seti:
Solar sistemde, kollektörler sistemindeki enerjiyi sıcaklık sensörü yardımı ile ölçmek için sensörün kollektör grubuna bağlanmasını sağlayan, uygun sensör kılıfı olmalıdır. Sistem ile sorunsuz ve uyumlu çalışabilecek özellikte olmalıdır.

e) Isı Taşıyıcı Akışkan:
Solar devrenin kışın donmasını engellemek için solar sistemler için özel olarak üretilmiş en az -15 °C sıcaklıklara kadar donmayan özel ısı taşıyıcı akışkan olmalıdır. Bu akışkan solar sistemin kurulduğu yerin iklim şartlarına göre uygun oranda su ile karıştırılacaktır. Sistem ile sorunsuz ve uyumlu çalışabilecek özellikte olmalıdır.

f) Güneş Enerjisi Kontrol Paneli:
Kontrol paneli sistem ile sorunsuz ve uyumlu çalışabilecek özellikte olmalıdır. Dijital elektronik fark sıcaklık konrol paneli aşağıdaki fonksiyonları yerine getirebilmelidir.

– Boyler sıcaklıklarının elektronik olarak sınırlandırılması
– Kollektörlerin emniyet kapanması.
– Isı bilançosu ile sıcaklık farkı ölçümü ve debi girişi olmalıdır
– Solar devre pompasının işletme saatleri göstergesi bulunmalı.
– Bağlanmış olan eşanjör için pompa kumandası.
– Termostat fonksiyonu.
– Toplam arıza ikaz düzeneği.

g) Elektronik Devre Kartı ve Haberleşme Kablosu
Güneş enerjisi sistemi ile kullanma suyu ısıtması yapılırken, sistemin güneş enerjisi öncelikli çalışmasını sağlamak için kazan kontrol panelleri ile güneş kolektörü paneli arasında iletişimi sağlayan, bu sayede kolektörler tarafından tüm enerjinin aktarılmasını, kollektörlerin yetersiz kalması durumunda ise kazanların devreye girmesine aracılık edecek devre kartı ve haberleşme kablosudur. Sistem ile sorunsuz ve uyumlu çalışabilecek özellikte olmalıdır.

Kaynak: Korok İnşaat

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

“Son Faiz İndirimleriyle Yaklaşık 200 Bin Konut Satıldı”

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, yaptığı açıklamada, son 5 yılda 2,5 milyon konut …