1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

PVC Yer Döşemesi, Aksesuarları, Yapımı, Bakımı, Kullanım Alanları

PVC Yer Döşemesi kaplanacak mahallerde, estetik açıdan tamamlayıcı bazı aksesuarlar kullanmaya gerek duyulacaktır.

Aşağıda yaygın olarak kullanılan aksesuarlar hakkında özet bilgiler verilmiştir.

1. PVC Süpürgelikler
1. Fugalı PVC Süpürgelikler
2. Esnek PVC Süpürgelikler
2. Merdiven Burunlukları
1. PVC Merdiven Burunlukları
2. Metal Merdiven Burunlukları
3. PVC Kepli Yastık
4. Metal Profil Çeşitleri
5. Kaynak Kordonu

1. PVC SÜPÜRGELİKLER
a. Fugalı PVC Süpürgelikler

Tanım: 5.00 – 8.00 cm yüksekliğinde, 1.00 cm kalınlığında, fugalı, sert süpürgeliklerdir. Süpürgelik rengi ile fuga rengi aynı olabileceği gibi, ayrı ayrı da olabilir.

b. Esnek PVC Süpürgelikler
Tanım: 5.00 – 10.00 cm yüksekliğinde, esnek, duvarın şekline uyan, iç ve dış köşelerde kesilmeden dönen PVC Yer Döşemesi tamamlayıcısıdır.

UYGULAMA
PVC Süpürgelikler uygulanmadan önce, uygulama yapılacak olan duvarların temiz, kuru ve son kat boyasının tamamlanmış olması gerekir.

a) Fugalı PVC Süpürgelikleri uygularken, vida-dübel veya silikon kullanılması tavsiye olunur. İhtiyacınıza göre fugalı PVC süpürgelik ile birlikte malzemenin iç köşe, dış köşe, sol ve sağ bitim parçalarını da satın almanız köşe dönüşlerinizde ve süpürgelik bitimlerinde oldukça şık bir görüntü oluşturacaktır. Satın aldığınız sert PVC süpürgeliklerde imalat sırasında açılmış vidalama yerleri vardır. Bu delikler hizasında vida-dübel uygulaması yapabileceğiniz gibi, duvara silikon sıkarak da süpürgeliklerin sabitlenmesini sağlayabilirsiniz.

b) Esnek PVC Süpürgelikleri uygularken, yapıştırıcı olarak Neopren yapıştırıcı tavsiye edilir. Yapıştırma işlemi iki taraflı olmalıdır. Önce tercih ettiğiniz süpürgeliğin yüksekliğine göre duvara hiza alınır ve bu hizanın altına, üstüne taşmayacak şekilde yapıştırıcı sürülür. Duvara sürülen yapıştırıcı aynı şekilde PVC süpürgeliğin arkasına da sürülerek yaklaşık 30 dakika kadar kuruması beklenir. Esnek PVC süpürgelikler duvara yapıştırılırken ısıtıcı kullanılması, iç ve dış köşe dönüşlerinde uygulama kolaylığı sağlar.

2. MERDİVEN BURUNLUKLARI
a. PVC Merdiven Burunlukları
Tanım

Alın Yüksekliği : 2.00 – 4.00 cm,
Basamak Genişliği: 3.00 – 7.00 cm UYGULAMA :PVC Merdiven Burunlukları uygulanmadan önce, uygulama yapılacak olan basamakların tozdan arındırılmış, temiz olması gerekir.Yapıştırıcı olarak Neopren yapıştırıcı tavsiye edilir. Yapıştırma işlemi iki taraflı olarak yapılmalıdır. Önce merdivenlerin burun kısmına tercih ettiğiniz merdiven burunluğunun ölçülerine göre hiza alınır ve yapıştırıcı sürülür. Aynı şekilde PVC Merdiven Burunluğunun alt tarafına da yapıştırıcı sürülerek yaklaşık 30 dakika kadar kuruması beklenir ve basamağa yapıştırılır.

b. Metal Merdiven Burunlukları
UYGULAMA:
Alüminyumdan imal edilmiş olan bu merdiven profilleri, merdivenlere vida-dübel kullanılarak sabitlenir. Trafiğin fazla yoğun olmayacağı alanlarda vida-dübel yerine silikon uygulaması da pratik ve hızlı bir çözüm olacağından tercih edilebilir.

3. PVC KEPLİ YASTIK
Tanım:
Özellikle hijyen istenilen ortamlarda, PVC yer döşemesinin süpürgelik olarak düzgün ve sağlam bir şekilde duvara döndürülmesini sağlayan aksesuarlardır. PVC yer döşemeleri duvara genellikle 8.00 cm veya 10.00 cm yükseklikle döndürülür.

UYGULAMA: PVC kepli yastığın uygulaması, PVC yer döşemesi uygulamasından önce yapılır. Uygulama yapılacak olan duvarların temiz, kuru ve son kat boyasının tamamlanmış olması gerekir. Yapıştırıcı olarak Neopren yapıştırıcı tavsiye edilir. Yapıştırma işlemi iki taraflı olmalıdır. Önce PVC kepli yastığın yüksekliğine göre duvara hiza alınır ve bu hizanın altına duvara taşmayacak şekilde yapıştırıcı sürülür. Duvara sürülen yapıştırıcı aynı şekilde PVC kepli yastığın arkasına da sürülür ve yaklaşık 30 dakika kadar kuruması beklendikten sonra yapıştırılı

4. METAL PROFİL ÇEŞİTLERİ
Metal Profiller, PVC yer döşemesinden mermer, granit, halı, parke vb. zeminlere geçişte kullanılan aksesuarlardır.

5. KAYNAK KORDONU
PVC yer döşemelerinin ek yerlerinin birleştirilmesi için kullanılan 4.00 mm çapında PVC esaslı malzemelerdir.

UYGULAMA: Kaynak kordonu uygulaması profesyonel ekip ve ekipman ile yapılır. PVC yer döşemelerinin birden fazla kullanılan boylarında ek yerlerinin daha hijyenik ve sağlam olması için kullanılan tamamlayıcıdır.

—————————————————————————————-

PVC Yer Döşemesi uygulaması için aşağıda belirtilen yardımcı malzemelerin kullanılması gerekmektedir.
* PVC Yer Döşemesi Yapıştırıcıları
o PVC Yapıştırıcısı (PVC yer döşemeleri için)
o İletken PVC Yapıştırıcısı (iletken PVC yer döşemeleri için)
o Neopren Yapıştırıcı (aksesuar uygulamaları için)

* Zemin Tesviye Şapı ve Primerleri
o Zemin Tesviye Şapı (0,50 mm – 10,00 mm arası)
o Primer (emici yüzeyler için)
o Primer (emici olmayan yüzeyler için)

* PVC Yer Döşemesi Periyodik Bakım ve Cila Solisyonu

PVC YER DÖŞEMESİ YAPIŞTIRICILARI
a. PVC Yapıştırıcısı (PVC Yer Döşemeleri İçin)

Tanım: Yapıştırmayı arttırıcı organik ve inorganik katkılar içeren poliakrilik dispersiyon bazlı bir yapıştırıcıdır.

Uygulama Alanları: PVC, PU, Latex sırtlı tekstil yer döşemelerinin ve PVC’den mamul kaplama malzemelerinin yapıştırılmasında kullanılır.

Ürün Avantajları: PVC yer döşemelerinin yapıştırılmasında mükemmel performans verir.

* Tekstil döşemelere uygundur.
* İlk ve nihai yapışmada yüksek performans verir.
* Ekonomik kullanım sağlar.
* Zeminden ısıtmalı yerler için uygundur.
* Tekerlekli sandalye yüküne dayanıklıdır.

Yüzey Hazırlama: Zemin düz, kuru, temiz ve çatlaksız olmalıdır.

Uygulama: Kullanımdan önce iyice karıştırılmalıdır. Zemine dişli tarak ile homojen olarak yayılmalıdır. 10-15 dakika kadar beklendikten sonra kaplama zemine yapıştırılmalıdır. Uygulama esnasında ortam ısısı +15 derecenin altında ve relatif nem oranı %75’in üzerinde olmamalıdır.

Ambalaj Şekli: 18 kg ve 3 kg’lık plastik kova.

Dikkat Edilecek Hususlar: Zeminden ısıtmalı döşemelerde ısıtma sistemi kaplamadan 10 gün önce çalıştırılmalı ve kaplama sırasında kapatılmalıdır. Zemin ısısı +20 dereceyi geçmemelidir. Kaplamadan 72 saat sonra ise sistem tekrar çalıştırılabilir.

b.PVC Yapıştırıcısı (İletken PVC Yer Döşemeleri İçin)

Tanım: Yapıştırmayı arttırıcı organik ve inorganik katkılar içeren poliakrilik dispersiyon bazlı bir yapıştırıcıdır.

Uygulama Alanları: İletken PVC yer döşemeleri için kullanılır.

Ürün Avantajları: PVC yer döşemelerinin yapıştırılmasında mükemmel performans verir.

* Tüm iletken PVC yer döşemeleri içindir.
* -10 dereceye kadar dona dayanıklıdır.
* Ekonomik kullanım sağlar.
* Zeminden ısıtmalı yerler için de uygundur.
* Tekerlekli sandalye yüküne dayanıklıdır.

Yüzey Hazırlama: Zemin düz, kuru, temiz, çatlaksız olmalıdır.

Uygulama: Kullanımdan önce iyice karıştırılmalıdır. Zemine dişli tarak ile homojen olarak yayılmalıdır. 10-15 dakika kadar beklendikten sonra kaplama zemine yapıştırılmalıdır. Uygulama esnasında ortam ısısı +15 derecenin altında ve relatif nem oranı %75’in üzerinde olmamalıdır.

Ambalaj Şekli: 12 kg plastik kova

Dikkat Edilecek Hususlar: Zeminden ısıtmalı döşemelerde ısıtma sistemi kaplamadan 28 gün önce çalıştırılmalı ve kaplama sırasında kapatılmalıdır. Zemin ısısı +20 dereceyi geçmemelidir. Döşemeden 72 saat sonra sistem tekrar çalıştırılabilir.

c.Neopren Yapıştırıcı (Aksesuar Uygulamaları İçin)

Tanım: Çözücü ihtiva eden, polikloropren bazlı kontakt yapıştırıcıdır.

Uygulama Alanları: PVC ve ahşaptan mamul süpürgeliklerin, kauçuk esaslı zemin kaplamalarının ve jüt tabanlı duvardan duvara halıların yapıştırılmasında kullanılır.

Ürün Avantajları:
* Kullanıma hazırdır.
* Yüksek yapıştırma gücüne sahiptir.
* Rutubete dayanıklıdır.
* Zeminden ısıtmalı yerler için uygundur.
* Mobilya yüküne dayanıklıdır.

Yüzey Hazırlama: Zemin düz, kuru, temiz ve çatlaksız olmalıdır. Süpürgelik uygulamasında kullanılacak ise, duvarın temiz, kuru ve son kat boyasının tamamlanmış olması gerekmektedir.

Uygulama: Kullanımdan önce iyice karıştırılmalıdır. Zeminde kullanılacak ise, dişli tarak ile homojen olarak yayılmalıdır. 10-15 dakika kadar beklendikten sonra döşeme zemine yapıştırılmalıdır. Uygulama duvarda yapılacak ise duvara fırça ile çift taraflı olarak sürülmelidir.

Ambalaj Şekli: 15 kg teneke

Dikkat Edilecek Hususlar: Zeminden ısıtmalı döşemelerde ısıtma sistemi kaplamadan 28 gün önce çalıştırılmalı ve kaplama sırasında kapatılmalıdır. Zemin ısısı +20 dereceyi geçmemelidir. Kaplamadan 72 saat sonra ise sistem tekrar çalıştırılabilir.

* ZEMİN TESVİYE ŞAPLARI VE PRİMERLERİ
o Zemin Tesviye Şapı (0,50 mm – 10,00 mm arası)

Tanım: Sentetik katkı maddeleri içeren özel çimento bazlı zemin tesviye şapıdır.

Uygulama Alanları: İstenilen düzgünlükte olmayan muhtelif zeminlerde kullanılır.

Ürün Avantajları:
* Kendiliğinden yayılma özelliğine sahiptir.
* Tekerlekli sandalye yüküne dayanıklıdır.
* Her kalınlıkta çabuk kurur. Mükemmel bir sertliğe sahiptir.
* Zeminden ısıtmalı yerler için uygundur.
* 0,50- 10,00 mm arası her kalınlık, tek uygulamada elde edilir.

Yüzey Hazırlama: Zemin kuru, temiz ve diğer kimyasallardan arındırılmış olmalıdır. Şap uygulamadan önce astar kullanılmalıdır.

Uygulama: Bir torba (25 kg) zemin tesviye şapına 6.50 lt su ilave edilerek uygun bir elektrikli karıştırıcı ile hava kabarcıkları tamamen kayboluncaya kadar karıştırılır. Hazırlanan şap bir mala ile istenilen kalınlığa göre yayılır. Her defasında 20 dakika içerisinde uygulanabilecek miktarda malzeme hazırlanır.

Ambalaj Şekli: 25 kg kraft torba

Dikkat Edilecek Hususlar: Yeni hazırlanan şap, kürleşmeden önce yüksek ısıdan ve cereyandan korunmalıdır. Kuru ve serin yerlerde depolanmalıdır. Zeminden ısıtmalı sistemlerde ısıtma 10 gün önceden devreye girmiş olmalı ve uygulama esnasında kapatılmalıdır. Uygulamadan 72 saat sonra sistem tekrar çalıştırılmalıdır.

c. Primer (emici yüzeyler için)
Tanım: Poliakrilat esaslı sentetik reçine dispersiyonu.

Uygulama Alanları: Emici olan beton, şap ve sıva gibi yüzeylerde zeminin emiciliğini gidermek ve tozlanmayı önlemek amacı ile astar olarak kullanılır. Ayrıca emici beton yüzeylerde yüksek bağlama mukavemeti sağlar. Malzeme bir nem önleyici olarak kullanılmaz.

Ürün Avantajları:
* Solvent içermez.
* Çok iyi yapışma özelliğine sahiptir.
* Tozlanmayı engeller.
* Ekonomiktir.
* Yerden ısıtmalı sistemler için uygundur.

Yüzey Hazırlama: Zemin kuru, temiz ve diğer kimyasallardan arındırılmış olmalıdır. Zemindeki tüm kalıntılar kazınmalıdır.

Uygulama: Zeminlerde doğrudan kullanılan hazır bir astardır. Temizlenmiş yüzey üzerine fırça ile uygulanır. Dondan korunmalıdır. Zeminden ısıtma sistemi varsa, uygulama sırasında kapatılmalıdır.

d. Primer (emici olmayan yüzeyler için)
Tanım: Kopolimer esaslı sentetik dispersiyon primer.

Uygulama Alanları: Emici ve gözenekli olmayan pürüzsüz yüzeylerde (seramik, mozaik gibi) uygulamadan önce astar olarak kullanılır.

Ürün Avantajları:
* Solvent içermez.
* Çok iyi yapışma özelliğine sahiptir.
* Tozlanmayı engeller.
* Ekonomiktir.
* Yerden ısıtmalı sistemlerde uygundur.

Yüzey Hazırlama: Zemin kuru, temiz ve diğer kimyasallardan arındırılmış olmalıdır. Zemindeki tüm kalıntılar kazınmalıdır.

Uygulama: Zeminlerde doğrudan kullanılan hazır bir astardır. Temizlenmiş yüzey üzerine fırça ile uygulanır. Dondan korunmalıdır. Zeminden ısıtma sistemi varsa, uygulama sırasında kapatılmalıdır.

PVC YER DÖŞEMESİ PERİYODİK BAKIM VE CİLA SOLİSYONU
Özellikle PVC yer döşemelerinin, üzerindeki trafik yoğunluğuna göre günlük, haftalık veya aylık bakım ve temizliği için kullanılır.

Kullanım Şekli: Her kullanımdan önce zemin bir paspas yardımı ile iyice silinerek üzerinde herhangi bir kir kalmaması sağlanır. İlk uygulamada cila konsantre olarak bir paspas veya yumuşak bir bez yardımı ile yüzeye homojen olarak sürülür. Yaklaşık 30 dakika sonra cila kuruduktan sonra 2. kat sürülmelidir. Cilalanan yüzey 30-60 dakika sonra kullanıma hazırdır. Günlük veya haftalık bakımda yüzeyin tozu alındıktan sonra temizlik suyuna 3 kapak (yaklaşık 30 gr) cila ilave edilerek paspas yapılır.

Koruyucu Önlemler: El, yüz, vücut ve gıda maddeleri temizliğinde kullanılmamalı, yüz ve göz temasında bol su ile temas edilen bölge yıkanmalıdır.

—————————————————————————————-

Tesviye edilmiş hazır zemin için,
1. PVC yer döşemesinin uygulanacağı mahallerde, önceden iş programı yapılır. Uygulama ekibinin işe başlayacağı tarihte, uygulama yapılacak mahallerde başka bir taşeron çalışmamalıdır.

2. PVC yer döşemesi yapılacak tüm mahaller, önceden atılmış zemin tesviye şapı var ise, üzerinde kalan çapakların alınması için motorlu zımpara makinesi ile temizlenir, bu temizleme işlemi bittikten sonra mahaller tozdan arındırılır. Mahaller PVC yer döşemesi yapılmaya elverişli ise yine de tüm mahallerde zemin temizliği yapılır ve mahaller tozdan arındırılır.
3. PVC yer döşemesi yapılacak mahallerde döşeme şekli için detay projesi var ise bu projeye uygun olarak, yok ise yetkililerce yerinde karar verilerek uygulama detayları hazırlanır ve bu doğrultuda hiza, şekil veya olası bordürleri belirlemek üzere yerler işaretlenir.

4. PVC yer döşemesi yapılacak mahallerde ortalama sıcaklık 14ºC ile 25ºC arasında olmalıdır. Zeminden ısıtmalı sistemlerde ısıtma 10 gün önceden devreye girmiş olmalı ve uygulama esnasında kapatılmalıdır. Uygulamadan 72 saat sonra sistem tekrar çalıştırılabilir. Zemin ısısı +20 C’yi geçmemelidir.

5. PVC yer döşemesinin zemine yapıştırılması için kesinlikle PVC yer döşemesi yapıştırıcısı seçilir ve bu ürün, A3 veya B1 numara taraklı mala ile tüm zemine homojen ( ortalama 330 gr/m²) olarak sürülür.

6. PVC yer döşemelerine uygun Henkel K188 / Mineflo PVC yapıştırıcısı zemine kurallara uygun olarak sürülür, gerekli kuruma süresi kadar (yaklaşık 30-35 dakika) beklendikten sonra, PVC yer döşemesi zemine yapıştırılır. Yapıştırma işlemi tamamlandıktan hemen sonra döşeme, ortadan kenarlara doğru mantardan yapılmış hava alma aleti ile itilerek içinde kalması muhtemel hava kabarcıklarının tahliyesi sağlanır.

7. Sırasıyla yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra PVC yer döşemesinin duvar kenarlarında kalan fazlalıkları özel bıçakları yardımıyla alınır ve malzemenin yere yapıştırılması işlemi tamamlanır.

8. PVC yer döşemesinin yapıştırılmasından 24 saat sonra oluşan ek yerleri motorlu derz açma makinesi / itmeli rulmanlı derz açma makinesi ve makinenin giremeyeceği yerler için el derz aleti kullanılarak; gönyesinde, düzgün tek bir seferde ve doğrultuda, kesinlikle derzden dışarı kaçmadan açılır. PVC yer döşemesi uygulamasında en önemli husus ek yerlerinin kaynaklanması işlemidir.

9. Açılan derz aralarına PVC yer döşemesi ile aynı tonda özel olarak yapılmış 4 mm çapında ‘kaynak kordonu’ diye adlandırılan plastik malzeme, özel makinesi eşliğinde tek seferde ısıtılarak çekilir. Kaynak kordonu uygulama işlemi yapılırken, bir yandan çekilen kaynak kordonu özel bıçağı ile tıraşlanarak yer döşemesi ile aynı seviyeye getirilir.

10. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra, kullanılan malzemelerin artan parçaları toplanır ve

11. PVC yer döşemesi uygulaması yapılan mekanda genel temizlik yapılır.

—————————————————————————————-

PVC YER DÖŞEMESİ PERİYODİK BAKIM VE CİLA SOLİSYONU
Özellikle PVC yer döşemelerinin, üzerindeki trafik yoğunluğuna göre günlük, haftalık veya aylık bakım ve temizliği için kullanılır.

Kullanım Şekli: Her kullanımdan önce zemin bir paspas yardımı ile iyice silinerek üzerinde herhangi bir kir kalmaması sağlanır. İlk uygulamada cila konsantre olarak bir paspas veya yumuşak bir bez yardımı ile yüzeye homojen olarak sürülür. Yaklaşık 30 dakika sonra cila kuruduktan sonra 2. kat sürülmelidir. Cilalanan yüzey 30-60 dakika sonra kullanıma hazırdır. Günlük veya haftalık bakımda yüzeyin tozu alındıktan sonra temizlik suyuna 3 kapak (yaklaşık 30 gr) cila ilave edilerek paspas yapılır.

Kimyasal Yapısı: Wax ve polimer bazlı emülsiyonlar, noniyonik yüzey aktif maddeler, konversan maddeler ve parfüm içerir.

Koruyucu Önlemler: El, yüz, vücut ve gıda maddeleri temizliğinde kullanılmamalı, yüz ve göz temasında bol su ile temas edilen bölge yıkanmalıdır.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.