1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kentsel Dönüşüm İçin Eski Evleri Alıyor

Deprem riskine karşı eski binaların yıkılarak yenisinin yapılması, hem daire sahiplerini hem de yerel yöneticileri ve müteahhitleri hareketlendirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise bundan sonra kentsel dönüşümü ‘Afet Riski Yasası’ ile gerçekleştirmeyi planlıyor. Buna göre deprem riski taşıyan bölgelerdeki eski evler yıkılıp yerine yenileri inşa edilecek. Kentsel dönüşüm deprem riski taşıyan birçok şehri ilgilendirse de, Türkiye’nin en pahalı arsalarına ve en çok eski konuta sahip İstanbul bu konunun en çok tartışıldığı şehir. Bir inşaatta arsa payı ortalama olarak Ankara’da 400, İzmir’de 600 lira iken İstanbul’da 1.000 lira civarında.

1 milyon kişiyi aşan nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçesi İstanbul Gaziosmanpaşa’da belediye, kurduğu bir şirketle, evini yenilemek isteyenler ile inşaat şirketlerini buluşturuyor. Evini doğrudan müteahhide vermekten çekinen vatandaş da arada kamu güvencesi olduğu için kentsel dönüşüme gönüllü olarak katılıyor.

İstanbul Esenyurt ilçesi ile Diyarbakır’da sosyal donatılı konutlar inşa eden şirketlerden Barış Yapı da, Gaziosmanpaşa ve Kağıthane ilçelerinde kentsel dönüşüm yapmak üzere bina satın alan bir inşaat şirketi. Barış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar İnatçı, Kağıthane’de 180 hak sahibi ile anlaştığını, burada bir ofis binası inşa edeceğini söyledi. Gaziosmanpaşa ilçesi sınırlarında yer alan Piyer Loti semtinde de birçok ev sahibi ile anlaşma imzaladıklarını belirten Yaşar İnatçı, vatandaşı nasıl kentsel dönüşüme ikna ettiklerini şöyle anlattı: “İsteyene aynı yerde daire, isteyene parasını veriyoruz. Ya da payına 3 daire düşen, 1 daire ve 2 daire parası alabiliyor. İsteyene de Esenyurt’ta inşa ettiğimiz dairelerden veriyoruz. Ruhsatı aldıktan sonra da evleri 8 ayda yapıp teslim etmeyi taahhüt ediyoruz. Bu arada da kira parasını ödüyoruz. Belediyeye de güvence olarak teminat mektubu veriyoruz.” Kentsel dönüşümü hızlandırmak için yüzde 30 imar hakkı verilmesinin yeterli olacağını ifade eden Yaşar İnatçı, bu konunun birkaç ay içinde netlik kazanmasını istediklerini söyledi. Vatandaşın kat karşılığı aldığı pay yüzde 50’ye karşılık geliyor.

Zaman

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ev Kiraları Daha Fazla Düşer Mi? Emlak Uzmanı Değerlendirdi

İlan sitelerine yönelik denetimlerin artırılması ve konut arzını artırıcı uygulamaların ardından kiralarda yaşanan düşüş, gerilemenin …