1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaatlarda Artık “Emine Ustalar” Boy Gösterecek!

Samsun’da inşaat sektöründeki yüzey döşemeciliği alanında açılan kursa katılan 13 kadın, gösterdikleri başarılarıyla aynı sektörde çalışan erkeklere taş çıkarıyor.

inşaat işçiliği, inşaat sektörü, kadın girişimciler, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun TSO, Samsun Valiliği, şap atılması, seramik döşemeciliği, tesviye yapımı, TSO, yüzey döşemeciliği

Fatma Kalay – Mustafa Çavuş – Samsun’da inşaat sektöründeki yüzey döşemeciliği alanında açılan kursa katılan 13 kadın, tesviye yapımı, seramik döşemeciliği ve şap atılması gibi inşaat alanındaki birçok konuda gösterdikleri başarılarıyla, aynı sektörde çalışan erkeklere taş çıkarıyor.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Kıyıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurul olarak kadınların istihdama katılmaları ve girişimcilikte gelişmeleri için bir takım çalışma yürüttüklerini söyledi.

Atölyesinde oya işleyen ve eşiyle 25 yıldır inşaatlarda çalışan Emine Keskin’in, yetki belgesi bulunmadığı için inşaatta çalışamaması üzerine harekete geçtiklerini anlatan Kıyıcı, yıllardır inşaat işçiliği yapan birçok kadının yetki belgesi olmadığı için artık inşaatta çalışamadığını belirtti.

Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun TSO ve özel bir firmanın desteğiyle Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip kursu açtıklarını ifade eden Kıyıcı, 13 kadına inşaat sektöründeki yüzey döşemeciliği alanında kurs verdiklerini açıkladı.

Kurs sonunda kadın kursiyerlerin önce kalfalık belgelerini, daha sonra girecekleri sınavla da ustalık belgelerini alacağını vurgulayan Kıyıcı,

“Öğretmenlerinden aldığımız bilgilere göre başarısız kursiyerimiz yok. Hepsi lise mezunu. Üniversite okuyan 3 kursiyerimiz var. Kursun teorik kısmında matematik dersi aldılar, alan hesaplaması yaptılar. Bu işin hem teorik hem pratik kısmını öğrenerek, profesyonel olarak sahaya açılacaklar” dedi.

-“İş sahasında olmak istiyoruz”-
Kurs öğretmeni Ahmet Günay ise her meslekte olduğu gibi inşaat alanında yüzey hazırlamanın da zorlukları olduğuna dikkati çekti.

Kursiyerlere tesviye yapımı ve seramik döşeme gibi birçok konuda pratik eğitim verdiklerini anlatan Günay, şunları kaydetti:

“Uygulamada yaptıkları işlerin, erkeklerin yaptığı işlerden hiçbir farkı yok. Bazen çok daha yetenekli oluyorlar. Bayanlar ince işlerde daha hassaslar. Piyasaya çıktıklarında alaylı ustalardan hiçbir farklarının kalmayacağını görecekler. Yüzey hazırlamada, banyo ve tuvaletlerin yüzeylerinin hazırlanması oldukça önemli. Bunların mutlaka tesviyelerinin yapılması, şaplarının dökülmesi gerekmektedir. Tesviyeyi dökmesini öğrendiler, oldukça başarılılar. Tesviyeye eğim vermeyi öğrendiler. Çünkü bayanlar çok daha iyi bilirler ki banyo ve tuvaletlerimizde eğim doğru ayarlanmadığında su problemi yaşanır. Bu eğimin nasıl olacağını öğrendiler. 4 Aralık’ta kursumuzun tamamlanmasıyla kursiyerlerimiz piyasaya çıkacak.”

Kursiyerlerden 46 yaşındaki 3 çocuk annesi Emine Keskin de kursa başlamadan önce eşiyle 25 yıldır inşaatlarda yüzey döşemesi yaptığını belirtti.

Kursta oldukça başarılı olduklarına inandığını vurgulayan Keskin, “Bu kadar derinlemesine bilgiler alacağımızı düşünmemiştim. İş imkanı bulmak istiyoruz, bu çabalarımızın boşa gitmesini istemiyoruz. İş sahasında olmak istiyoruz” diye konuştu.

-Bakan Fatma Şahin’den destek bekliyorlar-
Kursiyerlerden Seyhan Bozkır da gazete ilanından görerek başladığı kursta birçok şeyi öğrendiklerini bildirdi.

İlk aşamada çevresinden “Nasıl çalışacaksın, bu işi nasıl yapacaksın” gibi tepkiler aldığını belirten Bozkır, “Ben çevremi ikna ettim, yaptığım işleri görünce destek vermeye başladılar. Bu sektörde olanların, ön yargılı olmadan bizimle iş yapabilmelerini bekliyorum. Bu kursun sonunda çalışmak istiyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin bize yardımcı olursa çok memnun oluruz. Bizim beklentimiz bu sektörde çalışmak” ifadelerini kullandı.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TÜİK: Hizmet ve İnşaat Sektörlerinde Güven Arttı, Perakendede Azaldı

TÜİK verilerine göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi ocakta bir önceki aya göre hizmet sektöründe …