1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaat Sektörü İkinci Sırada

İnşaat Mühendisleri Odası, SGK ile birlikte, üyelerine ‘Sosyal Güvenlik Mevzuatında İnşaat İşyerlerinin Tescil Uygulamaları ve İş Kazası Bildirimi’ konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.

insaat-sektoru-ikinci-sirada

Seminerde, 2011 yılında Türkiye genelinde yaşanan 69 bin 227 iş kazasından 5 bin 629’unun Manisa’da yaşandığı belirtilerek,en çok iş kazalarının görüldüğü meslek dalının kömür madenciliği olduğu bunu da inşaat sektörünün takip ettiği ifade edildi.

İnşaat Mühendisleri Odası ve SGK işbirliği ile düzenlenen bilgilendirme seminerinde SGK uzmanları tarafından inşaat mühendisleri odası üyelerine, ‘Sosyal Güvenlik Mevzuatında İnşaat İşyerlerinin Tescil Uygulamaları ve İş Kazası Bildirimi’ konularında bilgiler aktarıldı. Bilgiler SGK Merkez Müdür Yardımcısı Levent Değirmenci ve SGK Sosyal Güvenlik Denetmeni Özer Demirdizen tarafından verildi. Verilen bilgilerde Manisa’nın iş kazaları sıralamasında 2010 yılında 4. Sırada yer aldığı ifade edildi.

“KAMU KURUMLARI İLE MESLEK ODALARI YAKINLAŞMALI”

Bilgilendirme seminerinin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Kora, kamu kurumları ile meslek odalarının yakın ilişki içinde bulunması gerektiğini belirterek, “İş kazalarında inşaat sektörü meslek disiplinine göre oldukça yüksektir. Umuyorum ki, bu konuda meslek disiplinlerine ve toplum bilincinin her gün arttığı, iş kazalarının en aza indiği hatta sıfıra indiği seviyeler ülkemizde de görülür. Sorun üzerine çözüm odaklı araştırma yapılabilmesinin olmazsa olmaz şartı sağlıklı istatistiki verilere ulaşmaktır. Teşhis ve tedavi ilişkisinin sağlanması ancak verilerin eksiksiz olmasıyla mümkündür. Bunun için 2010 kurulları tarafından gerçekleştirilecek merkezi çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Yasa ve yönetmelikler, yönetmelik değişiklikleri ve denetim konusunda geliştirilen sistemlere rağmen sorun çözülmemekte,sektörde yaralanmalar ve ölümler devam etmektedir. Mevzuat değişikliklerinin tek başına sorunu çözemeyeceği gerçeğinden hareket ile sektör değişenleri ve kamu kurumlarının ortaklaşa yürüteceği çalışmalar önem kazanmaktadır. Bu bağlamda özellikle kamu kurumları ile meslek odaları arasında kurulacak ilişkinin önemine dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

“2 BİNİN ÜZERİNDEKİ İŞÇİ SÜREKLİ İŞ GÖREMEZ HALE GELDİ”

Yapılan konuşmaların ardından SGK Merkez Müdür Yardımcısı Levent Değirmenci ve SGK Sosyal Güvenlik Denetmeni Özer Demirdizen tarafından İnşaat Mühendisleri Odası üyelerine bilgilendirme sunumuna geçildi. SGK Merkez Müdür Yardımcısı Levent Değirmenci verdiği bilgilerde, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre ülkemizdeki iş kazalarının maliyeti yaklaşık 8 milyar TL’dir. SSK verilerine göre 2011 yılında 10 milyon 910 bin sigortalı işçiden 69 bini iş kazası geçirmiştir. Bunlardan bin 700’ü ayakta tedavi edilmiş, 2 binin üzerindeki işçi ise sürekli iş görmez hale gelmiştir. 2011 yılında yaşanan iş kazaları sonucunda 1 milyon 752 bin 422 TL’lik iş gücü kaybı söz konusudur. 2011 yılında Türkiye genelinde yaşanan toplam 69 bin 227 iş kazasından 5 bin 629’u Manisa’da gerçekleşmiştir. Bu oran toplam oranın yüzde 8’i civarındadır. 2010 yılında Manisa iş kazaları bakımından 4.sırada yer alırken, 2009 yılında 5.sıradaymış. İş kazaları oranında Manisa’nın hızı ilerlemektedir. İş kazasının en fazla olduğu meslekler arasında başta kömür madenciliği ardından inşaat sektörü ve onu ise metal eşya imalatı sektörü takip etmektedir” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ KAZALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YÜKSEKTEN DÜŞME

SGK Merkez Müdür Yardımcısı Levent Değirmenci, iş kazalarının genelde 25-29 yaş ile 35-39 yaş gruplarında görüldüğünü belirterek, “İş kazalarında genelde 25-29 yaş ve 35-39 yaş gruplarında yoğun olarak karşılaşılıyor. Çoğunlukla mesainin ilk 3 saati ve son 2 saatinde iş kazaları gerçekleşiyor.İnşaat sektöründe iş kazalarının büyük çoğunluğunu yüksekten düşme oluşturuyor. Gün olarak iş kazaları en çok Pazartesi ve Cuma günleri gerçekleşiyor. Genelde iş sağlığı ve güvenliği kurullarının bulunmadığı işletmelerde iş kazalarıyla daha çok karşılaşılıyor. İş kazalarına karışanların çoğunluğu ise işe alışmamış ve eğitilmemiş işçilerde görülüyor. Ayrıca iş kazalarının büyük çoğunluğu da mesaiye kalındığı zamanlarda gerçekleşiyor” dedi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Depremin Ardından İstanbul’da Korkutan Sesler

İstanbul yeni güne Marmara Denizi’nde meydana gelen 4,4 şiddetindeki depremle uyandı. Depremin ardından çok sayıda …