1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Hatalar İyidir

Hiç, bir hata yapıp sonra da yapmamış olmayı dilediniz mi? Saçma bir soru, değil mi? Elbette, istediniz! Hepimiz istedik. Size bu pişmanlıkları son kez yaşamayı teklif etmeme izin verin.

Yaşama amacımızın kısmen belli şeyler öğrenmek olduğuna inanıyorum. Bu şeyler, kendilerini engeller ve sözde başarısızlıklar olarak gizleyebilir. Yaşamın getirdiği zorluklardan biri, bunları deşifre etmeyi, zehri ilaca çevirmeyi ve engelleri, sorunları, sözde başarısızlıkları gelişmek için heyecan verici fırsatlar olarak algılamayı öğrenmektir.

Yaşamlarımızda bir “hata”yı deneyimlediğimiz her an “Hata yaptım” yerine “Deneyim yaşadım” diyebilseydik, belki de bu hata ve başarısızlıklara otomatik olarak tamamen farklı bir gözle bakabilirdik. Başarısızlık, bir algı meselesidir.

Hatalar iyidir. Bakmamız gereken şeyleri işaret ederler. Tekerleğin dibinde uyuyakalmamamız gerektiğini hatırlatırlar. Yaptığımız şeyde daha iyi olmamız için bize yol gösterirler.

Hatalar, bize ilham vermek, bizi cesaretlendirmek, ruhumuzu ve zihnimizi beslemek, kısacası yaşamak için vardır.

Hiç kimse mükemmel değildir. Şansımıza, ne kadar zeki, iyi eğitimli ve deneyimli olsak da hepimiz öyle ya da böyle hata yaparız. Yaptığımızda, kendimizi berbat ve aptal hissederiz; hata yapma konusunda yalnız olduğumuzu düşünürüz ve moralimizi bozarız.

Başınızı eğmeyin. Bu deneyimi olduğu gibi kabul edin; sesli bir uyarı mesajı olarak! Neyin neden olduğunu düşünün. Kendinizi yapıcı olarak eleştirin. Sorumluluk alın; ders alın ve yolunuza devam edin.

Öğrenmenin ve gelişmenin heyecan verici olduğunu kendinize hatırlatın. Bunu artık yapmadığımız gün, üzücü ve en önemlisi, çok sıkıcı bir gün olacaktır. Dolayısıyla, bu kez birşey öğrenebildiğinize şükredin. O an çok mu rahatsız ediciydi? Büyük ihtimalle… Gerekiyorsa el etek öpün, sonra gülüp geçin, üzerinizdeki tozu silin ve yola devam edin. Kendinize çok katı davranmayın.

Yaşam, seçimlerden ibarettir. Ne tür seçimler yaparsak yapalım, zorluklar olacaktır. Bunlar değerli derslerdir. Bize kendimiz, ihtiyaçlarımız, tutkularımız ve dünyada gelişen yerimiz hakkında bilgi verir. Bu seçim ve derslerin tadına varın. Sundukları bilgelik için her gün minnetttar olun. Bu, saklamak ve başka insanlarla paylaşmak üzere sizindir.

Kendinize hayal etme ve büyük düşünme izni tanıyın, değecek birşeye cesaret edin, ilerlerken bir sürü hata yapın ve bilgi kutunuzu ağzına kadar doldurun!

Duruma şöyle bakın. Her hata yaptığınızda, aslında banka hesabınıza para yatırıyorsunuz. Bilginiz artıyor ve bir gün başkalarıyla özgürce paylaşabileceğiniz kadar çok birikiminiz oluyor. Ne kadar çok verirseniz, o kadar çok kazanıyorsunuz. Zenginliğiniz de otomatik olarak artıyor. Ve bunların hepsi yalnızca birkaç hatayla başlıyor.

Yaşamınızda bir hatanın ya da büyük bir zorluğun gizli bir lütuf olarak göründüğü anları hatırlayın. Bu yaşananlar size ne öğretti? Bunlar nasıl avantaja dönüştü? Sonuçta nasıl bir fayda sağladınız?

Bir dahaki sefere hata yaptığınızda, sadece gülümseyin ve deneyim hesabınıza önemli bir birikim kazandırdığınız için mutlu olun. Ne kadar zengin olduğunuzu ve başkalarıyla paylaşmaya gücünüzün daha ne kadar yeteceğini düşünün.

Gerçekten de hatalar bizim için iyidir; kim olduğumuzu belirler ve genellikle en değerli bilgeliği sunar.

Yazar: Suzann Rye

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.