1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bu Bölgede Kiralar Dudak Uçuklatıyor!

Kentsel Dönüşüm ile konut fiyatlarının 4-5 kat arttığı Bağdat caddesinde, inşaat çalışmaları nedeniyle kiralık ev bulmakta zorlaştı.

bu-bolgede-kiralar-dudak-ucuklatiyor

Yıllar geçti hep değerliydi, binalar eskidi, değerine değer kattı. Kentsel dönüşümle birlikte yeniden değerlendi kiralar el yakıyor, kiralık daire neredeyse yok var olanlar ise dudak uçuklatıyor.

İstanbul Anadolu Yakası’nın meşhur bölgelerinden Bağdat Caddesinde kentsel dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. 2012 Mayıs ayında çıkan 6306 sayılı Afet Yasası ile beraber şantiyeye dönen cadde de eski binalar yıkılıp yeniden yapılıyor. Genelde 30 yaşın üstünde olan binaların yenilenmesi bir kişinin itirazı dahi olsa yenilenemiyordu. Yeni kentsel dönüşüm yasası ile bu sorun ortadan kalkınca hem müteahhitlerin iş yapmak için akın ettiği hem de binasını yenilemek isteyenlerin talepleri doğrultusunda hemen hemen her sokak başı inşaat çalışmaları bulunuyor.

Kentsel Dönüşüm ile konut fiyatlarının 4-5 kat arttığı Bağdat caddesinde, inşaat çalışmaları nedeniyle kiralık ev bulmakta zorlaştı. Bulunan kiralık daire fiyatları ise dudak uçuklatıyor. Kentsel dönüşümle binasını yenileyenlere müteahhit firma tarafından verilen kira rakamları bölgede yerine göre 7 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Mülk sahiplerinin müteahhit seçimi yaparken alacakları kira rakamı aranan kriterlerin başında geliyor. Müteahhit hak sahiplerine 18 aylık kira ödemelerini genellikle bir seferde ve peşin yapıyor. Bu rakamda 18 ay için 70 bin TL ile 120 bin TL arasında değişiyor. Kira bedeli binanın bulunduğu yere göre artıyor. Örneğin sahil tarafı ve cadde üzeri olan yerlerde ödenen kira rakamları 7 bin TL’yi bulurken ortalama 4-5 bin TL aylık kira veriliyor.

Aylık kira bedeli 6 Bin TL’ye kadar çıkıyor

Merttaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zikrullah Turanlı, Bağdat Caddesinde kentsel dönüşümde yenilenecek bina sahiplerine yerine göre ödenen kira miktarının değiştiğini açıkladı. Turanlı “ Aylık kira bedeli sahil bandı ve cadde üzerinde 6 bin TL’ye kadar çıkıyor. Henüz anlaşma yaptığımız bir bina için arsa sahiplerinden her birine 70 bin lira ödedim. Binada kaç hak sahibi varsa ona göre rakam büyüyor. Yeni binalarda ise kiralık daire fiyatları 10 bin doları bulabililiyor. Bizim sahil bandında yaptığımız yeni binada evler bu rakamlara kiraya veriliyor.” dedi.

Zikrullah Turanlı, kentsel dönüşümde insanların eski evlerine karşılık yeni yapılacak bina da kaç metrekare ev alacağını merak ettiklerini ve mümkün mertebe en fazla metrekareyi veren inşaat firmasıyla çalıştıklarını ifade etti. Turanlı “ Güvenilir inşaat şirketi olmak önemli ancak arsa sahipleri yeni evlerinin kaç metrekare olacağına önem veriyor. İnşaat süreci başladıktan sonra ev teslimine kadar insanlar konut ihtiyaçlarını çözmek zorundalar. Özelllikle yaşlı olup geliri düşük olanlar alacağı kira miktarını önemsiyor. İnşaatın devam ettiği süreçte 18 aylık peşin aldıkları kira bedeli ile başka semtlerden daha ucuz bir ev tutup kalanını kendilerine harcıyorlar” açıklamasında bulundu.

En az 10 inşaat şirketinden teklif!

Bağdat Caddesinde faaliyet gösteren Marin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Aman “ Bağdat caddesinde müteahhitler arasında büyük rekabet var. Herkes bu bölgede kentsel dönüşüm işi almak istiyor. Bu nedenle mal sahipleri eski binaları için en az 10 inşaat şirketinden teklif alıyor. Teklifte en belirleyici olan noktalardan biri mülk sahiplerinin kira talepleri. En fazla kirayı ödeyen müteahhit ile anlaşmak istiyorlar. Bağdat caddesinde aylık kira talepleri 6-7 binleri buldu. ” dedi.

Bağdat Caddesinde yoğun bir şekilde devam eden kentsel dönüşüm sebebiyle kiralık ev bulmanın zor olduğunu söyleyen Aman “ Kiralık ev bulmak zor çünkü eski binaların çoğu kentsel dönüşümde yenileniyor. Bu nedenle evini kentsel dönüşüme verenlerin büyük kısmı burada oturmuyor. Ev yapılıncaya kadar yazlık evinde, annesinin yanında veya daha uygun bölgelere taşınıyorlar.” açıklamasını yaptı.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Ev Kiraları Daha Fazla Düşer Mi? Emlak Uzmanı Değerlendirdi

İlan sitelerine yönelik denetimlerin artırılması ve konut arzını artırıcı uygulamaların ardından kiralarda yaşanan düşüş, gerilemenin …