SerMimar.Net
Son Dakika

Tersine Göç Başladı: İstanbul’dan 370 Bin Kişi Neden Kaçtı?

21 Temmuz 2026 SerMimar 22.089 Okunma 5 Dk Okuma
Tersine Göç Başladı: İstanbul’dan 370 Bin Kişi Neden Kaçtı?

Hızlı Özet

TÜİK 2025 göç istatistiklerine göre İstanbul'dan göç edenlerin sayısı 370 bini aştı! Barınma krizi ve konut fiyatlarının göçü nasıl tetiklediğini Mimar İdris YAĞMAHAN analiz ediyor.

SerMimar.Net Uzman Rehberi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2025 yılı “İç Göç İstatistikleri”, Türkiye’nin demografik yapısında ve gayrimenkul piyasasında tarihi bir kırılma yaşandığını gözler önüne serdi. Verilere göre, 2025 yılı boyunca Türkiye genelinde yaklaşık 2,5 milyon kişi (nüfusun %2,87’si) şehir değiştirdi. Ancak asıl çarpıcı tablo megakent İstanbul’da ortaya çıktı; yıllarca “taşı toprağı altın” denilerek göç alan İstanbul, 371 bin 258 kişi ile Türkiye’nin en çok göç veren (nüfus kaybeden) ili olarak kayıtlara geçti. Şehre gelen 329 bin 912 kişi hesaba katıldığında bile İstanbul’un net göç kaybı 41 bin 346 kişi oldu.

Göçün Ana Sebebi: “Daha İyi Konut ve Yaşam Kalitesi”

İnsanların neden doğup büyüdükleri veya yıllarca çalıştıkları şehirleri terk ettiklerine bakıldığında, “barınma krizi” tüm çıplaklığıyla yüzümüze çarpıyor. Verileri değerlendiren Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın analizine göre, 2025’te tam 510 bin 226 kişi sadece “daha iyi konut ve yaşam koşullarına ulaşmak” amacıyla başka bir şehre taşındı. Bu devasa rakam, şehir değiştiren yaklaşık her beş kişiden birinin doğrudan konut krizi, fahiş kiralar ve büyükşehirlerdeki yoğun betonlaşma stresinden kaçtığını matematiksel olarak kanıtlıyor. Ayrıca pandemi sonrası kalıcı hale gelen uzaktan ve hibrit çalışma modelleri de bu büyük kaçışı hızlandırıyor.

Konut Satın Alarak Şehir Değiştirenler: Ankara ve Kocaeli Yükselişte

İstatistiklerin en ilginç bölümlerinden biri de doğrudan “konut edinimi (satın alma)” nedeniyle yaşanan göç hareketliliği. 2025 yılında 60 bin 22 kişi doğrudan bir ev satın aldığı için şehir değiştirdi. Sadece İstanbul özelinde, konut alarak şehri terk edenlerin sayısı 15 bin 135 iken, İstanbul’da ev alarak şehre yerleşenlerin sayısı 8 bin 189’da kaldı. Megakentten kaçan sermayenin yeni rotaları ise Ankara ve Kocaeli oldu. Ankara’ya ev satın alarak taşınan 6 bin 779 kişi ve sanayi/ulaşım merkezi Kocaeli’ye yerleşen 2 bin 548 kişi, gayrimenkul yatırım haritasının Anadolu’ya doğru kaydığını net bir şekilde gösteriyor.

Yatırımcılar İçin Göç Haritası Ne Anlama Geliyor?

Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu göç dalgasının gayrimenkul yatırımcıları tarafından sadece basit bir “nüfus hareketi” olarak okunmaması gerektiği konusunda uyarıyor. İnsanların akın ettiği şehirlerde; kiralık konut talebinin, eğitim ve sağlık altyapısı ihtiyacının hızla artacağı aşikardır. Bu nedenle yatırımcıların sadece bugünkü uygun fiyatlara değil; göç alan bölgenin gelecekteki nüfus artış hızına, ulaşım projelerine (hızlı tren, otoyol vb.) ve yeni istihdam olanaklarına odaklanarak profesyonel bir bölge analizi yapması, milyarlık riskleri sıfıra indirecektir.


Kapsamlı Sıkça Sorulan Sorular (Türkiye Göç İstatistikleri SSS)

Soru 1: 2025 TÜİK verilerine göre İstanbul ne kadar göç verdi?
Cevap: İstanbul 2025 yılında 371.258 kişi göç verirken, 329.912 kişi göç almıştır. Yani şehrin net göç kaybı eksi 41.346 kişi olarak gerçekleşmiştir.

Soru 2: İnsanlar büyükşehirlerden neden göç ediyor?
Cevap: Göç eden her 5 kişiden 1’i (toplam 510 bin kişi) artan kira maliyetlerinden kurtulmak, daha insani ve kaliteli konut koşullarında yaşamak için şehri terk etmektedir.

Soru 3: Yatırımcılar için göç alan illerin önemi nedir?
Cevap: Göç alan illerde (Ankara, Kocaeli, Sakarya vb.) konut talebi hızla artacağı için, bu bölgelere yapılan emlak yatırımları yatırımcısına hem yüksek kira getirisi hem de değer artışı sağlar.


Mimar İdris YAĞMAHAN’ın Editöryal Yorumu

Kıymetli gayrimenkul yatırımcıları; İstanbul’un o meşhur “taşı toprağı” artık altın falan değil; ne yazık ki sadece beton, trafik, deprem korkusu ve devasa bir ekonomik stres! TÜİK’in resmi olarak açıkladığı bu tarihi göç tablosu, aslında inşaat sektörü olarak yıllardır bas bas bağırdığımız ‘Büyükşehir Barınma Krizi’nin matematiksel ve inkar edilemez ispatıdır. İnsanlar artık 20 milyonluk, nefes almanın bile lüks olduğu bir metropolde, üstelik deprem riski taşıyan 40 yıllık yorgun binalara on binlerce lira kira ödemek veya o mezarlıklara fahiş fiyatlarla sahip olmak istemiyor. Uzaktan (home-office) çalışma modelinin de tam anlamıyla oturmasıyla, ‘İstanbul standartlarında para kazanıp, Anadolu’nun huzurunda o parayı harcama’ dönemi resmen başlamıştır.

Peki bu tablo, elinde nakdi olan yatırımcıya ne fısıldıyor? Yatırımcı için altın kural şudur: Paranızı ve geleceğinizi, büyümesi durmuş, şişkinliği patlama noktasına gelmiş İstanbul emlak piyasasına körü körüne gömmeyin. Beyaz yakalıların, eğitimli kesimin ve sermayenin göç ettiği Ankara, Kocaeli, Sakarya veya Ege’nin nitelikli ilçelerine yatırım yapmak; size çok daha yüksek bir kira getirisi ve inanılmaz bir yatırım geri dönüş hızı (Amortisman/ROI) sağlayacaktır. Balıkların göç ettiği yönü okuyamayan balıkçı, ağını boş çeker. Kapsamlı gayrimenkul analizleri, geleceğin kazandıran yatırım rotaları ve sektörel istatistikler için SerMimar.Net sektör rehberini takip etmeyi unutmayın!

SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Tüm Yazıları