1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yerli ve Yabancı ERP Firmaları

Evet, farkındayım. ERP üreticilerini Yerli/Yabancı olarak ayırmak pek etik durmuyor. Ama inanın amacım bu değil :) Sektörde de bu ayrımın oturmuş olmasının birçok haklı nedeni var. Birinci neden gelişim çizgileri. Yerli ERP’ler genel olarak muhasebe yazılımı olarak ortaya çıkıp, zaman içinde ERP’ye evrimleşmişlerdir. Yabancı ERP’ler genel olarak üretim takip ve planlama (MRP) sistemleri olarak ortaya çıkıp zaman içinde ERP’leşmişlerdir. Aynı kapıya çıkar gibi görünsede bu ayrım yazılımların bünyelerinde önemli farklar yaratır. İkinci önemli sebep yerelleştirme (lokalizasyon). Yerli ERP’ler yerel mevzuata doğal olarak uygunken, yabancı ERP’ler bu sorunu yerelleştirme ile aşmaya çalışırlar ki çetin konulardan biridir. Bunların dışında bütçe farklılıkları, vs gibi nedenler de bu ayrımı keskinleştirmekte. Ancak son dönemde yerli ERP’lerin ülke sınırlarını aştıkları ve globalleştikleri gerçeğinin de altını çiziyor ve destekliyoruz.

Dünya pazarlarında kullanılan birçok ERP sistemi mevcut. Ben burada Türkiye’de faaliyette olanlara yer vermeye çalışacağım.

Yabancı ERP sağlayıcıları

SAP
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - SAP

Almanya menşeli firma ERP sektörünün en köklü firmasıdır. 1972 yılında kurulmuştur ve % 25 lik pazar payıyla ERP pazarının dünya lideri durumundadır. SAP, Türk pazarının da lideridir. Bu pazardaki payı % 36.3 ve kullanıcı sayısı 15.000. Yaklaşık 230 firma tarafından tercih edilmiş durumdadır. Türkiye’nin İlk 500 firmasında ERP olarak büyük oranda SAP tercih edilmiş durumdadır.

ORACLE
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - ORACLE

Yaygın olarak veritabanı çözümleri ile tanınan ORACLE’ın “Oracle E-Business Suit” olarak tanımlanan ERP paketi de mevcuttur. Oracle, ERP pazarının dünya çapına ikincisi konumundayken, üçüncü konumda bulunan Peoplesoft (JD Edwards) firma ve yazılımını satın alarak, SAP a karşı ciddi bir atak yapmıştır.. Oracle ve Peoplesoft yazılımları birleştirme çalışmaları halen devam etmektedir. Türkiye’ de yaklaşık 200 kurulumu bulunmaktadır.

MBS (Microsoft Dynamics)
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - Microsoft - MBS

Yazılım devi Microsoft, şirket satınalma stratejisi ile son dönemde ERP pazarında yer almış ve dünya çapında yaklaşık %5 pazar payı elde etmiştir. Türkiye’de aktif olan paketler Microsoft Dynamics başlığı altında Axapta ve Navision’dır. Pazar olarak SMB (Small and Medium Size Business) Kobi pazarını hedeflemektedir. Türkiyede ki çözümleri çözüm ortağı yerli birçok firma uygulamaktadır.

IFS (Industrial and Financial Systems)
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - IFS

İsveç kökenli bir ERP olan IFS, Sahip olduğu bileşen mimarisi sayesinde, farklı ölçekteki işletmelere kısa sürede kurulup adım adım genişleyebilen; aralarında üretim, e-ticaret, finans, bakım, insan kaynakları, tedarik zinciri yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, servis yönetimi ve mühendislik gibi çözümlerin de bulunduğu 60 dan fazla iş uygulamasından oluşmaktadır. Türkiye’deki satış ve pazarlama, yerelleştirme, implementasyon, müşteriye özel uyarlama, eğitim ve danışmanlık hizmetlerini yetkili ofisi vermektedir. IFS Uygulamaları, Türkiye pazarında, 1995 yılından beri, aralarında İMKB firmalarının da bulunduğu 50’yi aşkın firmada 2.000’den fazla kullanıcı tarafından kullanılmaktadır.

IAS (Industrial Application Software)
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - IAS

Almanya’da bir Türk girişimci (Hakan Karabiber) tarafından 1989 yılında kurulan firma, daha sonra yazılım geliştirme ve ARGE çalışmalarını Türkiye’ye taşımış, akabinde de Türkiye pazarına da girmiştir. Türkiye’de 50 den fazla müşterisi olan IAS, son yıllarda ERP nin tamamının web üzerinden çalışmasını sağlayan java ile geliştirilmiş yeni versiyonu CANIAS ile teknolojik üstünlüğünü vurgulamaktadır. Yabancı ERP klasmanında yer almasına karşın Türkiye’de geliştirildiğinden yerli ERP’lerin avantajlarına da sahiptir.

ABAS
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - ABAS

1980 yılında Almanya Karlsruhe’de kurulan ABAS, dünya üzerinde 2.100’ün üzerinde müşteri ve 45.000’den fazla kullanıcıya 28 lisanda ERP ve eBusiness çözümleri sunmaktadır. Eğitim, danışmanlık, uyarlama ve proje yönetimi hizmetleri ABAS’ın dünya üzerindeki 50 iş ortağı ve yaklaşık 580 kalifiye personeli tarafından verilmektedir.

Abas Business Software çözümleri Linux, Unix ve Windows platformlarında çalışabilmektedir. Bugüne kadar yapılan kurulumların yaklaşık %80’inde Linux tercih edilmiştir.

Yerli ERP firmaları

NETSIS
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - NETSIS

Başarılı projeleri hızla artan, sektörün önde gelen ERP üreticilerindendir. Merkezi İzmir’de olan yerli yazılım firması, çağdaş ve uluslararası kriterlere uygun çözümler geliştirerek, bugün 40 çözüm ortağı ile birlikte hizmet vermektedir. Türkiye’den dünyaya yazılım ihrac etme misyonu ile Urla’daki ar-ge üslerinde geliştirdikleri yazılım teknolojilerini, bugün için Azerbaycan, Mısır, Ukrayna ve İran ofislerinde pazarlamaktadır.

LOGO
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - LOGO

Türk yazılım sektörünün lider firması Logo, kurulduğu 1984 yılından bu yana pazarda muhasebe paketi ile kazandığı yaygınlığı, ERP alanında ürettiği ürün Unity ile devam ettirmektedir. Yurt dışına da yazılım ihrac eden Logo, son dönemde java destekli “Unity on Demand” ürününü piyasaya sürmüştür. Önemli bir yazılım ihracatçısı olan Logo, halen 17 ülkede faaliyet göstermektedir.

UYUMSOFT
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - UYUMSOFT

Ülkemizdeki önde gelen ERP firmalarında biri de Uyumsoft tur. Ülkemizdeki ilk 500 de yer alan birçok firmaya çözüm sunan Uyumsoft, yönünü Avrupa’ya da çevirerek; İngiltere, Azerbeycan, Arnavutluk ve İran pazarlarına yazılım ihracatı yapmaktadır.

WORKCUBE
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - WORKCUBE

WorkCube; şirketlerin çalışanlarını, müşterilerini ve tedarikçiden servise kadar tüm iş ortaklarını tek ve sağlam bir platformda iş yapabilir hale getiren kapsamlı bir e-business uygulama yazılımıdır. Tamamen Web tabanlı bir kurumsal yazılım olan WorkCube kurumlara A’dan Z’ye ortak bir veri tabanı üzerinden tüm iş, işbirliği ve iletişim faaliyetlerini yürütebilecekleri bir platform sunar. Workcube geçmişte ve günümüzde farklı kategori ve tanımlarla ifade edilen kurumsal yazılım çözümlerinin komple bir bileşkesi olarak düşünülebilir. Bu açıdan WorkCube ERP, MRP, CRM,HR, SCM, CMS, LMS,B2B,B2C,Project Management v.b. çözümlerdeki tüm fonksiyonları kapsamakta ve birbiriyle birebir entegre bir biçimde kurumların kullanımına sunmaktadır. Workcube E-İş Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen ve pazara sunulan Workcube, bugüne kadar ortak veri tabanı üzerinde en cok fonksiyon sunan Web tabanlı tek yazılımdır

Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - SET YAZILIM

SET YAZILIM, 1993 yılından beri, orta ve orta üzeri büyüklükteki yerel kuruluşlar ile yabancı sermayeli kurum ve kuruluşların ERP, CRM, MRP, IFRS, Finansal yazılım ihtiyaçları konusunda faaliyet göstermekte olan sektöründeki lider kuruluştur. Proje bazında %100 kuruma özgün çözümler üreten bir yazılım firması olarak ana ürün SET.B’LACK ERP yazılımı bir çok değişik sektörde başarıyla kullanılmaktadır.

TEKNOSOL
Yerli ve Yabancı ERP Firmaları - TEKNOSOL

Ülkemizin önde gelen ERP yazılım firmalarındandır. Projeleri V-Era ERP ile ilaçtan kozmetiğe, tekstilden boya sektörüne, ambalaj sanayisinden otomotive, cam ve porselene kadar uzanan seçkin müşteri portföyüne çözümler sunmaktadır. Teknosol farklı hizmet anlayışı doğrultusunda proje öncesi, proje uygulaması ve sonrasında, verdiği hizmetlerle, V-Era ERP, sektörde en çok tercih edilen projeler arasında yerini sağlamlaştırmıştır

Kaynak: http://www.biymed.com/forum/forum_posts.asp?TID=19787

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Proje Planlama Programları (ERP) Sözlüğü – Türkçe ve İngilizce

Acces Right (Kullanıcı Yetkisi) Çok kullanıcılı yazılımlarda projelere geçmek için izin gereklidir. Bu proje verisini …