1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Temmuz Ayında Doğalgazda Kış Müjdesi!

İthal ettiğimiz İran ve Rus gazında fiyat indirimi konusunda tahkim süreci devam ederken, Enerji Bakanı Albayrak, tahkim tamamlanmasa bile bu kış vatandaşın kullandığı gazda indirim olacağını söyledi

temmuz-ayinda-dogalgazda-kis-mujdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ve İran arasında uluslararası tahkim mahkemesinin kararı sonrasında doğalgazda indirim yapılacağını belirterek, “Bu süreç kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” dedi.

Albayrak, dün yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin, İran ve Rusya gazı için davalık olduğu doğalgaz indirimi sürecinin devam ettiğini hatırlatıp, kış gelmeden doğalgazda ciddi bir indirim yapılacağını belirterek, “Yüksek fiyatlar döneminde tahkimlik olduğumuz İran ve Rusya ilew süreç neticelendi ama hala rakamda mutabık kalınarak yansıtılması ve geri ödenmesiyle ilgili süreç tamamlanmadı. Bu süreç, kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız” diye konuştu.

Doğalgazda yapılacak indirimin oranının kesinleşmediğini dile getiren Albayrak, “Çeşitli alternatif ve oranlar var. Maksimum ne kadar yapabiliriz, bunun sürekliliğini nasıl sağlayabiliriz? Türkiye ekonomisine, hane halkına, sanayiye, endüstriye bunun pozitif bir dönüş olarak yansıtılması ve bütçede enerji maliyetlerinin düşmesi için maksimumu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah, kış gelmeden açıklayacağız” dedi.

Hızlı reform zamanı

Bakan Albayrak, Türkiye’de darbe girişimi sürecine kadar ekonomide önemli adımlar atıldığını, enerji sektörünün önünü açacak yasal, yapısal düzenlemeler ve çalışmaların da tamamlandığını dile getirdi. Mayıs-haziran döneminde ekonomiye yönelik düzenlemelerin önemine dikkati çeken Albayrak, şöyle konuştu:

“Son birkaç aydır uygulanan para politikalarıyla ilgili gerek Merkez Bankası, gerek Hazine ve ilişkili kurumlarımız çok ciddi adımlar atmaya başladı. Döviz rezervleriyle alakalı olarak, para piyasasındaki likiditenin daha da bollaştırılmasıyla önemli adımlar atmaya başlanmıştı. Bu süreç Türkiye’de kısa sürede çözülüp, resmin netleşmesi ve demokrasinin güçlenmesine dayalı bir neticenin ortaya çıkmasıyla daha da hızlanacaktır. Belirsizlik, her zaman için hep soru işareti uyandırır ama resmin netleşmesi verilecek kararı çok daha olumlu etkileyecektir. Bu ay sonu veya önümüzdeki ayın başı kalan maddelerin gerçekleşmesi neticesinde, kalan yasal düzenlemeler ve ekonomik yapısal reformlarla çok daha hızlı hareket edeceğiz. ”

‘Pek ehemmiyeti yok’

Enerji Bakanı Berat Albayrak, kredi derecelendirme şirketi S&P’nin not indirimi hakkında, “Bu kurumların metodolojileri ve kararlarının ne kadar siyasi olup olmadığını az çok biliyoruz. S&P’nin not indirme kararının da pek bir ehemmiyeti yok” ifadesini kullandı.

% 10’luk indirimin yansıması

Türkiye ile Rusya arasındaki tahkim davasının ilk duruşmasının 2017’de yapılması bekleniyor. Rusya, daha önce yüzde 10.25 indirimi kabul etmişti. Ancak Türkiye’nin yeterli bulmaması sonucu, tahkim başlamıştı. Türkiye’nin Rusya’dan yılda 30 milyar metreküp gaz ithal etme hakkı bulunuyor. Türkiye’ye bin metreküp başına 400 doların üzerinde fiyatla gaz satan Rusya, Avrupa ülkelerine 200-250 dolardan gaz veriyor.

Türkiye, İran’dan yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediyor. İran gazında indirim oranının yüzde 10’un üzerinde olması bekleniyor. Tahkim lehimize sonuçlanırsa, 2012 sonrası alınan gaz üzerinden indirimli hesaplama yapılacak. İran gazının fiyatı ise 500 dolar civarında seyrediyor.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Rusya’ya Yönelik Ekonomik Yaptırımların Süresi Uzatıldı

Rusya-Ukrayna savaşının ardından ticaret, finans, sanayi, teknoloji, ulaşım ve lüks ürünleri de kapsayan AB’nin Rusya’ya …