1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Sıfır Oranlı Emlak Vergisi ve Diğer Gelirler!

Şükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde “Sıfır oranlı emlak vergisi ve diğer gelirler” başlıklı yazıyı kaleme aldı. Bugün Perşembe… Emlak vergisi birinci taksitini ödemeniz için sayılı günler var…

Bugün Perşembe…

Emlak vergisi birinci taksitini ödemeniz için sayılı günler var.

31 Mayıs Salı akşamı son gün.

Bir an önce verginizi ödeyiniz..

Ödemeyenler, geciken her ay için yüzde 1.40 oranında “gecikme zammı” hesaplanacağım unutmayın.

HİÇBİR GELİRİ OLMAYANLAR
31.12.2003 tarih ve 25333 (3. mükerrer) saydı Resmi Gazete’de yayımlanan 38 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde, hiçbir geliri bulunmayanların indirimli bina vergisi oranından yararlanmaları için ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına ve T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına dair belge alarak ilgili belediyeye vermeleri gerektiği bildirilmişken, getirilen eleştiriler üzerine, 12.05.2005 tarih ve 25813 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 44 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile Tebliğ ekinde yer alan ve ilerleyen sayfalarda yer verilen “Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi”nin ilgili belediyeye verilmesi yeterli görülmüştür.

Buna göre, Türkiye sınırlan içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni bulunup hiçbir geliri olmayan mükelleflerin, indirimli (sıfır) bina vergisi oram uygulamasından yararlanmaları için söz konusu taahhüt belgesinin verilmesi yeterli olup, ayrıca mükelleflerin ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadıklarına ve T.C. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüklerinin ilgili birimlerinden aktif sigortalı bulunmadıklarına dair belge almalarına gerek bulunmamaktadır.

Genel olarak, sosyal güvenlik kurumlarından; emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanların meskenlerine ilişkin indirimli (sıfir)-vergi oranının uygulanabilmesi için bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunmaması, hiçbir geliri olmayanların da bu durumlarını belgelemeleri gerekmektedir.

Bu şartın, cüzi miktarda elde edilecek faiz ve fon gelirlerinin bile indirimli bina vergisinden yararlanma olanağını ortadan kaldıracak olması, uygulamada sıkıntılar yaratmış, hatta bazı belediyeler tarafından özellikle emeklilerin faiz geliri elde edip etmedikleri araştırılmaya, çok cüzi miktarda da olsa faiz geliri elde ettiği tespit edilen ve tek meskeni için bina vergisi ödemeyen emekliler için cezalı tarhiyatlar yapılmaya başlanmıştır. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı 09.08.2005 tarih ve 25901 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 45 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile gelirin sürekli olması özelliği de dikkate alınarak hiçbir geliri olmadığım belgeleyenler ile geliri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların elde ettikleri ve yıllık tutan toplamı bina vergisi indiriminden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutan geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirlerinin, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teşkil eden gelirler arasında değerlendirilmeyeceğini açıklamıştır. Buna göre, hiçbir geliri olmadığım belgeleyenler ile münhasıran Kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aylık alanların; elde ettikleri ve yıllık tutan toplamı bina vergisi indiriminden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yazdı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutan geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı geliri, söz konusu mükelliflerin indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmeyecektir.

Örneğin, 2010 yılında 22 bin TL ve 2011 yılında 23 bin TL’ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvd faizi, temettü ve kar payı gibi menkul sermaye iradı elde edilmesi, indirimli bina vergisi uygulamasından yararlanılmasına engel olmayacaktır.

Hürriyet/Şükrü Kızılot

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Dövizle Ödemelerde Yeni Dönem: 6 Maddelik Esneklik Sağlandı

Tüm ödemelerin TL ile yapılma zorunluluğu varken Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile geçmişe dönük döviz …