1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Romanlar, TOKİ’nin Arnavutköy Taşoluk’taki Evlerine Alışamadı!

TOKİ’nin Arnavutköy Taşoluk’taki konutlarında yeni hayatlarına alışamayan Romanların hemen hepsi peşinat ödemeden aldıkları evleri sattı. Taşoluk’ta kalanlar ise “İstanbul’un köyüne geldik. Burası İstanbul’un bittiği yer” diyor

İstanbul’un göbeği Fatih’te derme çatma evlerde yaşayan Sulukuleli Romanlar, kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ’nin Arnavutköy Taşoluk’ta yaptığı konutlara yerleştirildi. Ancak yeni hayatlarına alışamayan Romanların hemen hepsi peşinat ödemeden aldıkları evleri sattı. Taşoluk’ta kalanlar ise “İstanbul’un köyüne geldik. Burası İstanbul’un bittiği yer” diyor

Sulukule’de yıkılmak üzere olan evlerinden modern konutlara yerleştirilen Roman vatandaşlar yeni ortama alışamadı. 337 aileden 334’ü evlerini sattı. Şimdi nereye taşındıkları da bilinmiyor, çünkü eski evlerinin yerine yenileri yapılıyor…

17 Ağustos depreminden sonra, İstanbul’da yeni yerleşim alanı olarak belirlenen yerlerden biri de Arnavutköy’deki Taşoluk Konutları oldu. TOKİ tarafından üretilen projede, öncelikli olarak maddi durumu kötü olanlar hedef alındı. 120 bina ve bin 356 daireden oluşan Taşoluk Konutları, Sulukule’de yaşayanlar için de ümit oldu. Fatih Belediyesi ile TOKİ’nin Sulukule’de yaptıkları kentsel dönüşüm çerçevesinde evlerinden çıkanlara Taşoluk’tan peşinatsız evler verildi.

Sulukule’yi terk eden Romanlara peşinatsız 337 daire verildi. Ancak 10 yıl boyunca 2+1’ler için 350 TL, 3+1’ler için de 400 TL taksit ödenmesi istendi. Yapılan anlaşma sonrası Taşoluk’a 337 aile taşındı. Ancak aradan geçen süre içinde Taşoluk’taki Romanlar teker teker evlerini terk etti.

Çoğu evini sattı
Romanlar özellikle mesafaden şikayetçi oldu. Sulukule ile Taşoluk arasındaki 45 kilometrelik mesafe onlan Fatih’ten kopardı. 2008’de teslim aldıklan evleri teker teker sattılar. İstanbul’un bittiği yer olarak anılan Taşoluk’a alışamadılar. Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, 337 aileden 334’ünün geri döndüğünü söyledi. Bunda da özellikle yol masraflarının etkisi olduğunu belirtti.

Sulukuleliler evleri terkederken ise neredeyse cep harçlığına evlerini sattı. Kılıç Emlak sahibi Veysel Kılıç, Romenlerin evlerini satarken 3-5 bin TL bedel ile satışı gerçekleştirdiklerini belirterek şöyle konuştu: “Peşinat ödemedikleri için evlerdeki haklarını satarken çok düşük bedel istediler. İlk satanlar 3 bilemediniz 5 bin TL’ye sattı. Zaten ‘Taşoluk’ta Sulukuleliler oturuyor’ dendiği için insanlar da pek taşınmak istemiyordu. O dönem doluluk oranı çok düşüktü. Ancak Romanler evleri sattıkça evlerin de değeri yükseldi. Sonra rakam 40 bin TL’ye kadar çıktı. Şu anda borçsuz evin değeri 80 bin TL civarında. Doluluk ise yüzde 95’e ulaştı.”

Memnun olan da var
Taşoluk’a taşınanların çoğu pişman oldu ancak hayatından memnun olanlar da var. Bunlardan biri de Ferhat Öz: “Osmanbey’de çalışıyorum. Günde 4 saatim yollarda geçiyor. Ancak ‘Olsun’ diyorum. Çünkü normal şartlarda ev sahibi olamazdım. Şimdi 2 çocuğum burada okula gidiyor. Güvenlik sorunu yok, havası temiz. Ayda 400 TL ödeyerek mal sahibi oluyorum. Bunun da bir bedeli olmalı. Olsun uzak olsun ama evim olsun.”

‘Geldim ama pişmanım’
Sulukule’den gelip evini satmayan 3 aileden biri de Murat Öner. Ama geldiğine pişman: “3 çocuk ile kalktık buraya geldik. Ama taksidi ödeyemediğimiz için avukatlık olduk. Çünkü aldığım maaş 650 TL. 400’ü taksite gidiyor. Merkezi ısınma var. Bu yüzden yaksak da yakmasak da ödemek zorundasınız. Bu da kışın aylık ortalama 150 TL tutuyor. 40 TL de aidat ödüyoruz. 590 TL eve gitti. Şimdi ben kalan 60 TL ile nasıl geçineceğim. Böyle olunca taksitler aksadı ve TOKİ avukata verdi bizi. Fatih’in merkezinden İstanbul’un köyüne geldik. Burası İstanbul’un bittiği yer.”

Taşoluk sakinlerinden Yasin Şahin ise “Burası şehire o kadar uzak ki kendi aramızda ‘İstanbul’a iniyoruz’ diyoruz. Zaten doğru düzgün otobüs de yok. Şişli’ye giden en az 2 aktarma yapmak zorunda. İşi İstanbul’da olan ise sabah 6’da kalkarsa 10 suları işine ancak yetişir. Akşam eve dönmesi ise 21:00’i geçer” diye konuştu.

Mert İnan / VATAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Yerinde Yapılanma Projesi Devam Ediyor

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Aydın, “26 Eylül 2019’da bir deprem yaşadık. Deprem sırasında bazı …