1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Recep Tayyip Erdoğan: 11 İl Büyükşehir Olacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçimden sonra 11 ilin büyükşehir statüsüne kavuşacağı” şeklinde açıklama yaptı. Açıklamadan sonra büyükşehir olma beklentisindeki şehirler heycanlandı….

Uzun yılardır büyükşehir olma hayali kuran Balıkesir, Van, Kahramanmaraş, Denizli, Hatay, Şanlıurfa, Muğla, Aydın, Trabzon, Tekirdağ ve Manisa’nın da aralarında olduğu kentler, bu statünün kendilerine ekonomik anlamda pek çok getirisi olacağı görüşünde.

Uzun yıllardır büyükşehir statüsünü kavuşması beklenen Balıkesir’de, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin alt ve üst yapısı, insan kalitesiyle büyükşehir olmayı çoktan hak ettiğini söyledi. Yavuz, büyükşehir olmalarıyla birlikte kente aktarılan bütçenin daha fazla olacağına dikkati çekerek, “Daha yaşanılabilir bir şehir haline geleceğiz. Bunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Olursa şehrimizin altyapısı daha da güzelleşir. Çünkü buranın şu anda kısıtlı imkanları var” söyledi.

Balıkesir’de birçok alanda eksikler olduğu için buraya profesyonel yönetici ve yatırımcı getiremediklerini ifade eden Yavuz, “Okullarımız uygun değil, sosyal etkinlikler daha da artar. Balıkesir zaten geleceği parlak bir şehir. Büyükşehir olursak, bu konuşulanlara hızla adım atmış oluruz. Hep konuşulan ama hayata geçirilemeyen projelere kapı aralanır. Daha önce çok uğraşıldı büyükşehir olmak için, dışarıdan insanlar çağrıldı, nüfusun fazla gösterilmesi için ancak olmadı. Başbakanımızın dediği gibi olursa çok iyi olur, çok memnun oluruz” diye söyledi.

EKONOMİK VE SOSYAL AÇIDAN DA BÜYÜK KATKISI OLUR
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula da, Balıkesir’in ekonomik gelişmişlik endekslerinde Türkiye’de 14. sırada olduğunu, bu durumun bütün göstergelerin karşılandığı anlamına geldiğini ifade etti.

Büyükşehir statüsünün Balıkesir’e büyük fayda sağlayacağını anlatan Kula, “Ekonomik ve sosyal açıdan da büyük katkısı olur. Artık İstanbul, Kocaeli ve Bursa hattı yatırım için uygun yerler değil. Yatırımların bundan böyle Balıkesir, Çanakkale güzergahına kayması gerek. Bu açıdan sanayileşmenin gelişmesi, merkezleşme ve çevre adına büyükşehir olmamız önemli. Yatırımların artık Güney Marmara’ya kayması gerekir” söyledi.

Kula, gerekli şartları taşıyan illerin büyükşehir olması gerektiğini ifade ederek, “Kararın altında siyasi nedenler aranmaması gerekir. Seçimlerin bütün partiler için hayırlı uğurlu olmasını dilerim. İnşallah Türkiye’nin 12 Haziran’dan sonra önünün daha açık ve refah seviyesinin daha yükseklerde olmasını temenni ediyoruz” diye belirtti.

KEŞKE AYLAR ÖNCESİNDEN AÇIKLANSAYDI
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ise Balıkesir’in büyükşehir olmasını olumlu bulduğunu, ancak vatandaşın seçim öncesi böyle bir açıklama yapılmasına kuşkuyla yaklaştığını belirtti.

Ok, Balıkesir’in büyükşehir olması halinde ilin gelişmesi ve bazı problemlerini kısa sürede çözülmesinde büyük katkılar sağlanacağını ifade ederek, şunları konuştu:

“Balıkesir’in büyükşehir olmasından mutlu oluruz, güzel bir şey. Bunu olumlu buluyorum. Genel bütçeden Balıkesir’e gelecek olan katkı büyük ölçüde artacaktır. Bu çok önemli, ancak bizim asıl kaygımız, seçim dönemlerinde gökteki yıldızlar dahi vadediliyor. Balıkesir’in böyle bir şeye malzeme edilmemesini istiyoruz. Olacaksa gerçekten olsun. Bunu yürekten destekliyorum. Keşke aylar öncesinden açıklansaydı, o zaman böyle bir endişe olmazdı. Büyükşehir olması Balıkesir’e çok değer katar. Bu çok açık ve net. İnşallah siyasi malzeme için söylenmemiştir.” dedi

BÜYÜKŞEHİR OLURSA VAN’IN KRONİK SORUNLARI ÇÖZÜLÜR
Büyükşehir statüsüne kavuşacak iller arasında yer alan 1 milyon 35 bin 418 nüfuslu Van’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması mutluluk yarattı.

TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi Başkanı Dr. Şahabettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van’ın Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük illerinden biri olduğunu belirterek, kentin sadece nüfus olarak değil, bölge olarak da stratejik bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Van’ın büyükşehir olması için oda olarak yıllarca çeşitli girişimlerde bulunduklarını belirten Öztürk, şöyle konuştu:

“Van’ın nüfusu göç nedeniyle son yıllarda 4 katına çıkmıştır. Bu nedenle yerel yönetimlerin halka sağlıklı hizmet sunması, pek mümkün görülmemektedir. Bu amaçla Van’ın merkezinin yanı sıra Bostaniçi, İskele ve Edremit kesimlerinde de birer belediyenin olması hizmet bakımımdan kaçınılmazdır. Dolayısıyla hükümetin yapmış olduğu bu çalışmayı destekliyoruz. Van’ın Büyükşehir olmasıyla bu güçlerin kentin kronikleşmiş sorunlarını, birlikte çözeceği inancındayım.”

Van Ticaret Borsası (VATBO) Başkanı Feridun Irak da, Van’ın, Türkiye’nin nüfus ve alan bakımından büyük illerinden biri olduğunu belirterek, “Van, yoğunm bir göç alıyor. Çok hızlı altyapı ihtiyacı var. Büyükşehir olması durumunda, bu hizmetleri daha da hızlı bir şekilde alacağı anlamına geliyor. Çünkü bütçeden daha çok pay alacaktır. Diğer belediyelerin almış olduğu kararlar, bir denetim tabi tutulacaktır. Bu da imar planının, daha doğru uygulanması anlamına geliyor. İlimizin büyükşehir olması, daha iyi hizmet ve bütçeden daha fazla pay anlamına geliyor. Van daha kültürlü ve modern bir kent olacak. Bunu, büyük bir heyecanla bekliyoruz” söyledi.

-KAHRAMANMARAŞ YILLARDIR BU MÜJDEYİ BEKLİYORDU’
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, bir şehrin büyükşehir olmasının o kentin geleceği açısından çok şey ifade ettiğini söyledi.

Kahramanmaraşlıların büyükşehir müjdesini yıllardır beklediğini anlatan Poyraz, “Bu ses Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Bilindiği üzere ülkemizde büyükşehirle ilgili iki konu cereyan ediyor. Birincisi hemen çevremizde bulunan Adana, Gaziantep ve Kayseri gibi illerde uygulanan sistem. Diğeri ise Kocaeli ve İstanbul örneği. Zaten Başbakanımız bu açıkladığı 11 il için Kocaeli modelini örnek gösterdi” diye belirtti.

Olaya sadece parasal olarak bakılmaması gerektiğini ifade eden Poyraz, şunları konuştu:

“Burada bir plan bütünlüğü esas alınıyor. İşin bizce öz noktası burası. Yoksa zaten şehrin büyükşehir olmasıyla birlikte bütçesi artacak, bu önemli avantaj. Ancak ili bütün olarak ele aldığınızda gelişim de buna paralel olacak. Kahramanmaraş’ın büyükşehir olması ile birlikte insanların yaşam standardı artacak. Elbette ilk başta küçük sıkıntılar olabilir. Ama gelecekte ilimiz açısından prestij ve imaj açısından büyük faydalarını göreceğiz. Getirisi götürüsünden fazla olacaktır. Zaten Kahramanmaraş bunu hak ediyordu” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası(KMTSO) Başkanı Kemal Karakçük ise, iş dünyası olarak alınan bu karara teşekkür ettiklerini belirterek, “Büyükşehir olmanın ciddi ve önemli kazanımları var. İlk başta şehrin daha hızlı gelişmesine katkı sağlayacaktır. Yatırımlardan, merkezden alacağı paylarla büyük imkanlara kavuşacaktır” diye söyledi.

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi kentin büyükşehir olması ile birlikte hedeflerinin de daha da büyüyeceğini belirtti.

Son yıllarda özellikle sanayi anlamında büyük mesafe kat eden Kahramanmaraş’ın bu yönüyle de büyükşehir olmayı hak ettiğini savunan Şirikçi, “Mutlak suretle bizim için avantaj olacaktır. Yatırımların artacağını ve planlı bir şehir olma yolunda yeni kazanımlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Alınan bu kararın özellikle iş dünyasının yatırım yapma anlamında da kamçılayacağına inancım tamdır” söyledi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yapı Ruhsatı Verilen Bina Sayısında Artış

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bu yılın nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine …