SerMimar.Net
Son Dakika

Murat Kurum’dan Kahramanmaraş’a Müjde: 4.500 Yeni Sosyal Konut Geliyor!

03 Ağustos 2026 SerMimar 1.933 Okunma 5 Dk Okuma
Murat Kurum’dan Kahramanmaraş’a Müjde: 4.500 Yeni Sosyal Konut Geliyor!

Hızlı Özet

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş'a 4.500 yeni sosyal konut yapılacağını duyurdu. Deprem bölgesi ve orman yangınlarındaki afet konutları detayları. Kategori Önerisi: Emlak Haberleri, Toki ve Sosyal Konut, Kentsel Dönüşüm

SerMimar.Net Uzman Rehberi

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta yeniden inşa ve ihya süreci tüm hızıyla devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yürütülen projeler için dev bir toplu açılış töreni düzenlendi. Törene katılan Bakan Murat Kurum, hem deprem bölgesindeki son durumu özetledi hem de dar gelirli vatandaşları sevince boğan yeni sosyal konut müjdesini paylaştı.

Kahramanmaraş’ta 74 Bin Konut Teslim Edildi, 4.500 Ek Konut Yolda!

Kahramanmaraş Merkez Meydan’da gerçekleştirilen törende; Kent Meydanı, Toptancılar Sitesi’nde tamamlanan 118 dükkân ve yapımı bitirilen diğer altyapı projeleri resmen hizmete açıldı. Açılışta konuşan Bakan Murat Kurum, 6 Şubat depremlerinin ardından şehirde kapsamlı bir inşa seferberliği yürütüldüğünü belirterek, bugüne kadar Kahramanmaraş genelinde tam 74 bin güvenli konutun hak sahiplerine teslim edildiğini vurguladı.

Devletin konut üretim hızının kesilmeyeceğinin altını çizen Kurum, daha önce “Ev Sahibi Türkiye” kampanyası çerçevesinde kurası çekilen 8 bin 200 konutun yapımının hızla sürdüğünü hatırlattı. Ardından meydandaki vatandaşlara beklenen müjdeyi verdi: “Kahramanmaraş’a bu 8 bin 200 konuta ek olarak, yaklaşık 4 bin 500 yeni sosyal konut daha kazandıracağız!” Bu açıklama, bölgede kiralık ev bulmakta zorlanan ve ev sahibi olma hayali kuran vatandaşlar tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

Orman Yangınlarında Hasar Gören Evler Yeniden Yapılacak

Bakan Kurum’un gündeminde sadece deprem bölgesi değil, son haftalarda ciğerlerimizi yakan orman yangınları da vardı. Antalya, Muğla, Balıkesir ve Mersin’de meydana gelen yangınlardan etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Kurum, hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Bu dört ilde yangın kaynaklı toplam 68 ağır hasarlı veya yıkık bağımsız bölüm tespit edildiğini belirten Bakan Kurum; sosyal devlet anlayışı gereği, yangından zarar gören vatandaşlar için afet konutlarının hızla projelendirilip yeniden inşa edileceğini ve yaraların en kısa sürede sarılacağını ifade etti.


Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Soru 1: Kahramanmaraş’a toplam kaç yeni sosyal konut yapılacak?
Cevap: Halihazırda “Ev Sahibi Türkiye” kampanyası kapsamında inşası süren 8.200 konuta ek olarak, Bakan Murat Kurum tarafından 4.500 yeni sosyal konut daha yapılacağı açıklanmıştır.

Soru 2: Orman yangınlarında evini kaybeden vatandaşlar ne yapacak?
Cevap: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yangınlarda ağır hasar gören veya yıkılan 68 bağımsız bölümün devlet tarafından afet konutu kapsamında yeniden inşa edilerek hak sahiplerine teslim edileceğini duyurdu.

Soru 3: Deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta bugüne kadar kaç ev teslim edildi?
Cevap: Bakanlığın resmi verilerine göre, 6 Şubat depremlerinden bu yana Kahramanmaraş’ta toplam 74 bin adet güvenli ve depreme dayanıklı konutun teslimatı tamamlanmıştır.


Mimar İdris YAĞMAHAN’ın Editöryal Yorumu: “Kriz Yönetiminde Harikayız, Peki Ya Risk Yönetimi?”

Kıymetli okurlar; devletimizin deprem bölgesindeki muazzam inşaat iradesi gerçekten takdire şayandır. Dile kolay, devasa bir lojistik ve mühendislik krizinin ortasında sadece Kahramanmaraş’ta 74 bin güvenli konut inşa edip teslim etmek; üstüne 4.500 yeni sosyal konut müjdesi vermek dar gelirli vatandaş için tam bir can suyudur. Devlet baba, şefkatli elini uzatmış, yangında yananın da, depremde yıkılanın da yerine yenisini koymak için var gücüyle sahaya inmiştir. Bu, sosyal devlet olmanın en büyük erdemidir.

Ancak bu sektörün içinden bir mimar ve mühendis olarak altını kalın harflerle çizmek isterim: Biz millet olarak afet sonrası ev yapmada çok ustayız, asıl mesele afet “öncesi” o evleri sağlam yapabilmekte! Yangında kül olan evi devletin tekrar yapması harikadır; fakat asıl milli servet, şehircilik planlamasını öyle bir yapmaktır ki o orman yangını hiçbir köye sıçramasın. Depremde yıkılanı 1 yılda yapmak büyük başarıdır; fakat asıl vizyon, 7 şiddetindeki depremde o binanın hiç yıkılmamasını sağlamaktır. Biz ülke olarak ‘Kriz Yönetimi’nde dünyada bir numarayız; beton dökmeyi, şantiye kurmayı çok iyi biliyoruz. Artık enerjimizi ve bütçemizi afet sonrasına değil, afet öncesi ‘Risk Yönetimi’ne harcamanın vakti gelmedi mi? Kentsel dönüşüm gerçekleri ve gayrimenkul sektörünün yapısal analizleri için SerMimar.Net sektör rehberini takip etmeyi unutmayın!

SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Tüm Yazıları