1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Köyler Ekoturizm ile Kalkınacak!

Mersin’in tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen Çamlıyayla ilçesindeki köyler, ÇKA destekli proje kapsamında ekoturizm ile tanışacak

Çamlıyayla Kaymakamlığı, Çamlıyayla Yerel Örgütlenme Projesi, çka destekli proje, çka destekli turizm projesi, Çukurova Kalkınma Ajansı, mersin çamlıyayla, mersin çamlıyaylada turizm, Mersin Üniversitesi, Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü, Tarsus Turizm ve Tanıtım Derneği, Toplum Tabanlı Ekoturizm, Kaymakamlığı

Mersin’in tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen Çamlıyayla ilçesindeki köyler, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) destekli proje kapsamında ekoturizm ile tanışacak.

Tarsus Turizm ve Tanıtım Derneği, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü’nün ortağı olduğu, belediye ile Mersin Bisiklet Derneği’nin de iştirakçi olarak yer aldığı ”Toplum Tabanlı Ekoturizm: Çamlıyayla Yerel Örgütlenme Modeli Projesi”, Çamlıyayla Kaymakamlığı’nın himayesinde başladı.

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) desteklediği proje kapsamında, MEÜ’den Doç. Dr. Nüzhet Türker başkanlığında yürütülen çalışmalarda, bölgede yürüyüş ve bisiklet rotaları çıkarılacak, bölge halkına ev pansiyonculuğu ve turizm faaliyetleri hakkında eğitim verilecek.

Orman dışı ürünler, yiyecek, içecek, el işleri gibi yerel değerlerin pazarlanmasına yönelik çalışmaların da yapılacağı projede, MEÜ’nün ilgili fakültelerinden gönüllü öğrenciler de görev alacak.

-”Misafirler, horozun ötüşü, kuşların cıvıltısıyla uyanacak”-
Doç. Dr. Nüzhet Türker, proje hakkında yaptığı açıklamada, bölgedeki doğa turizmi etkinlikleriyle sosyo-kültürel turizm deneyimlerini yöre halkına gelir sağlayacak şekilde geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bölgede doğanın korunması için ekoturizm modelinin alt yapısını oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Türker, şunları kaydetti:

”Yapacağımız 9 ay süreli çalışmalar sırasında yılın farklı mevsimlerinde ziyaret edilerek, köylerin yıllık ekoturizm takvimleri çıkarılacak. Yürüyüş ve bisiklet parkurları saptanacak. Ev pansiyonculuğu yapmak isteyen köylülere bu konuda 16 gün teorik, bir gün uygulamalı eğitimler verilecek. Bu konuda bir takım eğitim faaliyetleri ve uygulamalar başladı. Şehir hayatından kaçıp gelenler, bir köy evinde konaklarken sabah köy kahvaltısı yapacak. Bölgedeki ev hanımlarımızın yaptığı birbirinden lezzetli reçeller, doğal ve katkısız tereyağı, peynir, zeytin, sıkma, gözleme, börek, taze ve günlük yumurtalar sofraları süsleyecek. Köylerdeki pansiyon evlerde kalan misafirler sabah şehir gürültüsüyle değil, horozun ötüşü, kuşların cıvıltısıyla uyanacak.”

Proje çalışmalarıyla bölgenin doğal zenginliklerinin ekonomiye kazandırılacağını vurgulayan Türker, köylerin ekoturizm çalışmalarıyla kalkınmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.