1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Kredisiyle Alınıp Satılan Evler Maliye’nin Radarında

Konut kredisi kullananları belirleyen Gelir İdaresi Başkanlığı tapu harçlarının gerçek değer üzerinden gösterilip gösterilmediğini kontrol ediyor

Ekonomi yönetimi bankalara ‘kredilerde frene basın’ uyarısı yaparken, Maliyede konut sektörünü mercek altına aldı. Konut kredisi kullananları belirleyen Gelir İdaresi Başkanlığı tapu harçlarının gerçek değer üzerinden gösterilip gösterilmediğini kontrol ediyor.

İncelemelerde hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı binde 16,5 olarak ödenmesi gereken tapu harcında konut değerinin düşük gösterilip gösterilmediği hesaplanacak. Rakamın düşük gösterildiğinin tespit edilmesi halinde aradaki farkın harcı gecikme cezası ile birlikte tahsil edilecek. Örneğin 100 bin lira değerinde bir konut alan vatandaşın bin 650 liralık tapu harcı ödemesi gerekiyor. Ancak çok sayıda konut alım satımı yapan kişi evinin değerini düşük göstererek ödeyecekleri tapu harcı miktarını düşürüyor.

Türkiye’de son yıllarda evlerin büyük kısmının konut kredisi ile alındığını aktaran Maliye’den üst düzey bir yetkili hem tapu harcı kontrolünün hem de değer artış kazancının banka hareketlerinden izlenebildiğini söyledi. 2011 yılı için öngörülen stratejik planda konut sektörüne yönelik inceleme ve denetimlerin de yer aldığını aktaran aynı yetkili, “Mükelleflerin ev alım satımlarında tapu harçlarını gerçek rakam üzerinden ödeyip ödemediklerine bakılacak. Eğer gerçek değeri ile beyan edilen arasında bir fark olursa aradaki rakam üzerinden hem alıcı hem de satıcıdan yüzde 1,65’lik harç alınacak. Bu rakamın üzerine ayrıca gecikme faizi eklenecek.” dedi. Maliye Bakanlığı 2011 yılında harç gelirlerinde yüzde 11,09’luk bir artış öngörüyor. Bu kapsamda harçlardan 8 milyar liralık gelir hedefleniyor. Bakanlık verilerine göre bütçedeki 8 milyar liralık harcın yüzde 43,4’ünü gayrimenkul alıp satanlar ödeyecek. Bu çerçevede 3 milyar 479 milyon liralık tapu harcı yatırılacağı hesaplanıyor.

Zaman/Ercan Baysal

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Gayrimenkul Araştırması: İstanbul’da 18, Artvin’de 173 yıl

Yapılan bir araştırmaya göre İstanbul, ortalama 18 yıl ile bir konutun en hızlı el değiştirdiği …