1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Binaların Enerji Verimliliği Isı Yalıtımından Geçiyor!

Isı yalıtımı bulunmayan binalara 2012 yılından itibaren artan oranlarda vergi uygulanması, binalara azami enerji ve emisyon sınırlaması getirilmesi, mevcut binalarda ısı yalıtımı ve verimli sistemler için yapılacak yatırımların özendirilmesi hedefleniyor

İnsan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan “enerji”; dünya siyasetine yön veren, savaşlara yol açan, sınırların çizilmesini sağlayan, ülkelerin ekonomik gelişme göstergesi olan en temel unsur… Araştırmalara göre; 2020 yılında dünyanın enerji talebi bugünküne göre yüzde 65 artacak. Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve 2020’de birincil enerji ihtiyacı bugüne göre yüzde 160 artış gösterecek. Elektrik tüketimi ise günümüz rakamlarının 2,5 katına ulaşacak. Şimdi, giderek artan bu talebin nasıl karşılanacağı tartışılıyor, alternatif enerji kaynakları aranıyor. Oysa asıl düşünülmesi gereken öncelikle enerji kaynaklarını nasıl daha verimli kullanacağımız ve tasarruf sağlayacağımız olmalı…

Türkiye’nin 2010 yılında enerji ithalatı 34 milyar dolar oldu. Cari açığı ise 48.6 milyar dolar… Yani enerji ithalatımız, cari açığımızın yarısından bile fazla. Çünkü Türkiye’deki binaların yüzde 90’ı yalıtımsız ve bu nedenle her yıl ortalama 7.5 milyar dolarlık enerjiyi israf ediyoruz.

Bu gidişe bir “dur” deme zamanının geldiğini fark eden yetkililer, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ile konuya verdiği önemi ortaya koydu. Hazırlanan Strateji Belgesi’ne göre; ısı yalıtımı bulunmayan binalara 2012 yılından itibaren artan oranlarda vergi uygulanması, binalara azami enerji ve emisyon sınırlaması getirilmesi, özellikle mevcut binalarda ısı yalıtımı ve verimli sistemler için yapılacak yatırımların özendirilmesi hedefleniyor.

Türkiye’nin enerjisinin yüzde 73’ünü ithal ettiğini hatırlatan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, ısı yalıtımı ile binaların ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden yarı yarıya tasarruf sağlandığını belirtti. 2011 yılı başından itibaren yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi gereğince ısı yalıtımının zorunlu olduğunu hatırlatan Ulu, her yıl yeni yapılan 100 binanın yalıtımlı olması ile yılda 300 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanacağını ifade etti.

Yalıtımı olmayan mevcut binaların ise her yıl ortalama 7.5 milyar dolarlık enerjiyi havaya savurduğunu söyleyen Ulu, öncelikle “yalıtıma yatırım” yapılması gerektiğini vurguladı. Yalıtım uygulamalarının artmasında finansal teşviklerin çok önemli olacağına değinen Ulu, yalıtım ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi ve devlet destekli, mortgage benzeri çok düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredileri uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği’ne ulaşmanız yeterli.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kentsel Dönüşüm İle Isı Yalıtımı da Yaygınlaşacak!

Isı yalıtım malzemesi kullanımında Avrupa’nın oldukça gerisinde olan Türkiye, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu farkı kapatmayı …