1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

BES’e Yatırım Yapmak Mantıklı Mı? Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Avantajları

BES’te yeni yılda devlet katkısı üst limitinin artması, Bireysel Emeklilik Sistemi’ni yeniden gündeme getirdi. Peki, ekonomistler BES’in avantajlarına yönelik ne söyledi? İşte detaylar..

Yeni yılda BES’e yıllık toplam 240 bin 030 TL katkı payı yatırılması halinde devlet desteğinin 72 bin 009 TL olacağı bildirildi.

Bu gelişmenin ardından geçtiğimiz yıl altın, borsa ve mevduat gibi araçlarla birikimlerini korumak ve kazanç sağlamak isteyenler odağını Bireysel Emeklilik Sistemi’ne çevirdi.

Devlet katkısındaki artış sonrası BES’in fırsatlarıyla ilgili merak edilenleri ise Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet’e açıkladı.

“240 bin TL’lik tasarrufta hiçbir enstrümana gitmeden BES’e girilmeli”

Buna göre Bayram, “Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) devletimizin tasarrufu artırmak adına uygulamış olduğu bir sistemdir. Daha önce yüzde 25 devlet katkısı vardı, bu yüzde 30 olarak güncellenmişti. Yani şu anda 100 TL yatırıyorsanız 30 TL’sini devlet veriyor ve bu 130 TL istediğiniz bir yatırım alanında değerleniyor. Siz bunu altına endekslerseniz altın yükseldiği anda yatırımınız kazanç sağlıyor, borsaya koyarsanız borsa endeksinin arttığı gibi kazancınız katlanıyor. Çeşitli yatırım fonlarında değerlendirirseniz o fonların artışına göre yatırımınız değerleniyor.

O yüzden çok önemli bir enstrüman. Yatırımcılar, ellerinde 240 bin TL yıllık birikim yapacakları bir tutar varsa, öncelikle hiçbir enstrümana gitmeden BES’e girmeliler. Şu anda en fazla kazanç getiren BES’tir. Vatandaşlar 240 bin TL’yi yatırarak 72 bin TL civarında ekstra devlet katkısı alabilecek. Bu da brüt asgari ücretin 12 aylık tutarıdır.” dedi.

BES, mevduat faizine göre daha mı cazip?

BES’teki cazibenin hem yatırılan paranın yüzde 30’unun devlet tarafından verilmesi, hem de altın, borsa gibi alanlara yatırım yapmışçasına değerlenmesi olduğunu söyleyen Bayram, “Şu anda 1 milyon TL için mevduatta yüzde 45 faizle aylık 37-40 bin TL civarında getiri var. Burada BES, faiz ile yarışamaz. Faizin geleceği yüzde 45’ler seviyesidir. Ama BES hem yüzde 30 devlet katkısı hem de diğer enstrümanlara yatırım açısından daha caziptir.” ifadelerini kullandı.

Şu anda 240 bin TL’ye kadar yıllık birikim yapacak kişilerin öncelikle BES’e daha sonra da diğer yatırım araçlarına yönelebileceğini söyleyen Bayram, devlet katkısının en fazla 240 bin TL için alınabileceğini belirterek BES’in portföylerin çeşitlendirilmesinde de kullanılabileceğini söyledi.

“Devletimiz BES’i cazip hale getirmek adına katkıyı yüzde 30 seviyesine çıkardı. 18 yaş altın kişilerin sisteme girişinin önünü açtı. Anne ve babalar çocuklarının eğitim, sağlık, evlilik masrafları için buraya birikim yapmaya başladılar. Kişiler bu parayı koyarak borsaya yatırsaydı sadece borsaya, altına yatırsaydı sadece altına endeksli olacaktı. Tasarruf sahipleri riski dağıtabilir. Yani örnek vermek gerekirse borsanın mart ve nisan aylarında 8500’ler seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Bir sepet oluşturmak gerekirse portföylerin yüzde 40’ı borsada olabilir, yüzde 40’ı altında olabilir. ABD Merkez Bankası’nın faiz azaltımına gideceği bir döngüde altın ciddi kazanç sağlayacaktır. Yüzde 20’sini de çok ciddi artacağını düşündüğü bir enstrüman varsa oraya yatırabilirler. Burada risk dağıtılıp yatırımlar değerlendirilebilir.”

“BES’i teminat gösterip kredi çekebilirsiniz”

Bayram, BES’e yönelik yapılan son düzenlemeye de atıfta bulunarak, “Önceden BES’ten kesintisiz olarak çıkma söz konusu değildi, 10 yıl sistemden kalma şartı vardı. Ancak şu anda bu gevşetildi. Paranın yüzde 50’si evlilik, konut alımı, doğal afet, eğitim harcamaları için çekilebiliyor. Aynı şekilde BES’i teminat gösterip bankadan kredi çekilebilecek. Yani siz bir kredi çekeceksiniz ve teminat açığınız var, bunu sağlayamıyorsanız, BES’te paranız varsa bunu teminat gösterip kredi çekebilirsiniz, bu ciddi bir avantajdır. Şu anda 240 bin TL’ye kadar yıllık birikim yapacak kişiler öncelikle BES’e daha sonra da diğer yatırım araçlarına yönelebilirler.” dedi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi İçin 57 Maddelik Eylem Planı Hazırlandı: Neleri Kapsıyor?

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu tarafından kısa vadede yatırım ortamında kalıcı etki yaratmak amacıyla 57 …