1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bahçeli Köprüsü’nün Projesi Yok!

825 metrelik uzunluğuyla ‘3. Boğaz Köprüsü’nden sonra Türkiye’nin ‘en uzun ikinci köprüsü’ olarak projelendirilen ve temeli MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından atılan köprünün, projesi olmadığı öne sürüldü.

bahceli-koprusunun-projesi-yok-1

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Çağdaş Kaya, “Köprünün onaylı uygulama projesi yok. Ayrıca köprüye bir siyasi parti başkanının adı verilmesi, köprü görselinde yine bir siyasi partinin simgelerinin kullanılması ayrı bir handikap” dedi.

Adana’da temeli MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından atılan ve 825 metrelik uzunluğuyla ‘3. Boğaz Köprüsü’nden sonra Türkiye’nin ‘en uzun ikinci köprüsü’ olarak projelendirilen köprünün, onaylı bir ‘uygulama projesi’ olmadığı ortaya çıktı. Söz konusu iddiayı gündeme taşıyan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Çağdaş Kaya, belediye başkanlarının ‘ben yaptım, oldu bitti’ anlayışıyla kentin geleceği üzerinde söz sahibi olamayacakları uyarısını yaptı.

bahceli-koprusunun-projesi-yok-2

TEMELİNİ BAHÇELİ ATTI

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 120 milyon TL’ye ihale edilerek, Seyhan Nehri ile ayrılan merkez ilçeler Seyhan ve Yüreğir’i birbirine birleştirecek olan ve temeli MHP Lideri Bahçeli tarafından atılan köprü, tartışma konusu oldu. Toplam 6 şeritli ve çift hat ray sisteminin döşendiği 825 metre uzunluğuyla da ‘3. Boğaz Köprüsü’nden sonra Türkiye’nin en uzun ikinci köprüsü olacak ve günlük 60 bin aracın geçmesi beklenen köprüye itiraz var.

bahceli-koprusunun-projesi-yok-3

KENTSEL YAŞAMI ETKİLEYECEK

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Adana İl Koordinasyon Kurulu, söz konusu projeyi masaya yatırdı ve tespitlerini de kamuoyuyla paylaştı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Çağdaş Kaya, köprünün kentsel yaşamın geleceğini etkileyecek önemde bir planlama olması nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarının altını çizdi.

TEK SÖZ SAHİBİ DEĞİLLER

Kaya, kamuoyunda; “Odalarla birlikte çalışıyoruz” söylemine karşın, ne yazıktır ki belediye başkanlarının kente ilişkin kararlarda meslek odaları ve diğer kent bileşenleriyle ortak çalışma yürütmediğinin altını çizdi. Kaya, “Ayrıca kentimizdeki belediye başkanlarının, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla kentin geleceği üzerinde tek söz sahibi olamaz. Bu kent hepimizin, bizler kente ilişkin her projenin, kentin gelişimini etkileyecek her adımın titizlikle takipçisiyiz” dedi.

GEREKLİ RAPOR HAZIRLANDI MI?

‘Devlet Bahçeli’ adı verilen köprüyle ilgili kaygılarını da dile getiren Kaya, “Köprünün barajın mansap tarafında DSİ’ye ait arazide seçilen bir güzergahta yapılması öngörülüyor. Böyle bir köprünün bugün ve gelecekteki rolü ile hizmetinin önemi açısından, trafik sayımı da dahil olmak üzere, topografya, depremsellik, jeolojik özellikler, istimlak, çevre koşulları açısından bir mühendislik çalışması yapılıp, bir rapor hazırlandı mı?” diye sordu.

BU SORULARA YANIT ARANIYOR

Nehir geçişinde muhtemel alternatif güzergahlar için herhangi bir fizibilite çalışması yapılıp, öngörülen modelle kıyaslanıp kıyaslanmadığını da soran Kaya, “Köprüde hafif raylı sistem yapılması öngörülmüş olup bu raylı sistem nereden gelip nereye bağlanacak? Mevcut raylı sistem ve diğer ulaşım ağlarıyla entegrasyonu nasıl yapılacak? Bunların çalışması yapıldı mı? Büyükşehir Belediyesi, ‘Ulaşım Master Planı’nı gündeme alıp çalışma başlattı mı?” sorularına yanıt verilmesini istedi.

PROJESİ OLMADAN TEMELİ ATILDI

Çağdaş Kaya, “Adana halkının sırtına borç yükleyen ve sınırlı bir işlevselliği olan Hafif Raylı Sistem, plansız kentleşmenin olumsuz bir örneği olarak ortadadır. Bu nedenlerle, Adana ulaşım master planının hazırlanması için ivedi, kapsamlı, programlı, bilimsel adımların atılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Onaylı uygulama projesi olmadan köprünün temel atma töreni yapılmıştır” ifadesini kullandı.

PARTİ TEMSİLCİSİ DEĞİLLER

Kaya, açıklamasını da şöyle sürdürdü; “Kentle ilgili projeler ‘itibar projesi’ olarak değil, kentin ihtiyaçları esasında planlanmalı. Köprünün adının bir siyasi parti başkanının adı olarak belirlenmesi, köprünün görselinde yine bir siyasi partinin simgelerinin kullanılması ayrı bir handikap. Belediye başkanları bir partinin adayı olarak göreve talip olabilirler ancak seçildikten sonra tüm şehrin belediye başkanlarıdır. Partilerin değil ortak değerlerin temsilciliğini yapmaları gerekir.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.