1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

2023’e Kadar 7,5 Milyon Konut İhtiyacı Doğacak!

GYODER’in hazırladığı Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu’na göre, 2023 yılına kadar nüfus ve gelir artışına bağlı olarak 7.5 milyon konut ihtiyacı doğacak. Sektör, büyümeye her yıl 1-2 puan arasında katkı sağlayacak

BÜYÜMENİN lokomotifi inşaat sektörünün 2023 vizyonu belirlendi. Buna göre, sektörün her yıl yüzde 10-12 arasında büyüme göstermesi beklenirken, Türkiye’nin ekonomik büyümesine de 1 ile 2 puan arasında katkı sağlayacak. Özel sektörün öncülüğünde büyüyecek sektörde, finansman önem kazanacak. Nüfus ve gelir artışına göre, konut talebi de artacak ve 2023 yılına kadar 7.5 milyon konut ihtiyacı doğacak.

Kentleşme yüzde 84 olacak
GYODER Yönetim Kurulu Üyeleri Neşecan Çekici ve Cansel Turgut Yazıcı tarafından açıklanan Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu’na göre, ülkedeki ekonomik büyüme hız kesmeden devam edecek. 2023’de nüfusun 84 milyona ulaşması beklenirken, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara İzmir, Antalya’da nüfus yarım milyondan fazla artacak. 45 ilin nüfusu artacak, 19 ilde azalma olacak ve 17 ilin nüfusu aynı kalacak. Bu farklılık, kentleşme kavramında da farklılık yaratacak. Şu anda yüzde 76.8 kentleşme oranının, yüzde 84’e çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece kentli hane halkının yapısında da değişiklikler olacak. Bu değişiklikler gayrimenkul sektöründe de değişim ve uyumu gerektirecek.

7.5 milyon konut ihtiyacı
Kentli nüfusun 57 milyondan 71 milyona çıkacağı öngörülen rapora göre, kentsel alanlarda 5.3 milyon dairenin dönüşümü söz konusu olacak. Ancak bunun yaklaşık yüzde 40’ı gerçekleştirilebilecek. Bu da 2 milyon konut anlamına geliyor. Öte yandan, 4 milyon nüfus artışı kaynaklı, 2 milyon da kentsel yenileme kaynaklı konut ihtiyacı gündeme gelecek. 2023 yılında 7.5 milyon adet konut ihtiyacı gündeme gelecek. Kiracılardan gelen konut talebi, üst gelir grubunun talebi, hane sayısındaki gelişim konut ihtiyacını artıran faktörlerden olacak.

Gelir dağılımında yaşanacak iyileşmelerle orta gelir grubunun konut talebinin artacağı öngörülüyor. Ayrıca, yatırımlarda altın birinci, gayrimenkul ikinci sırada yer almaya devam edecek.

Ofis stoku artacak
Şu anda İstanbul’da 3.4 milyon metrekare ofis arzı, 1 milyon metrekareden fazla da ofis inşa ediliyor.

İstanbul piyasası, doymuş pazarların üzerinde getiri sağlayacak.

Ofis stoku 2023’te 7 milyon metrekareye ulaşacak.

İstanbul dışında Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana ve Mersin birinci grupta yer alacak.

Konutlar küçülüyor
Konut metrekareleri düşecek. Şu anda ortalama 144.8 metrekare olan ortalama konut metrekaresi, 110-125 metrekare aralığındaki 2+1 veya 3+1 konutlar olacak.

75-125 bin dolar aralığındaki evlere talep olacak. Bu rakam gelir arttıkça 175 bin dolara çıkabilir.

Konut finansmanında en önemli kaynak banka kredisi olmaya devam edecek.

Yeni konutlar çok daha fazla tercih g örecek.

Yeşil alan, güvenlik ve market alanları konut talebini etkileyecek.

Yer, fiyat, deprem, büyüklük, yenilik ve ulaşım konut alımında en önemli faktörler olacak.

6.5 milyon konutun dönüşüm hamlesi haftaya başlıyor
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi, “Değişim, Dönüşüm, Devamlılık” teması ile İstanbul Hasköy İplik Fabrikası’nda gerçekleştiriliyor. Zirvenin ilk gününde açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de kentsel dönüşümü başlatacak “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü” tasarısının önümüzdeki hafta yasalaşacağını açıkladı. Tasarının önümüzdeki hafta meclisten geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulacağını ifade eden Bakan Bayraktar, “Türkiye’de kentsel dönüşümü başarabilirsek, ekonomi çok büyük canlanacak” dedi.

Kalkınmanın arefesindeyiz
İnşaat sektöründeki avantajları dünyada kullanmamız gerektiğine dikkati çeken Bakan Bayraktar, şunları söyledi: “Türkiye’de çok büyük bir ekonomiyi kalkındırma hamlesinin arefesindeyiz. Gerçekten gelişmiş bir ülke olabilmemiz için yapı stokunu elden geçirmemiz gerekiyor. Nüfusun ve yerleşimin yoğun olduğu bölgelerden başlayacağız. Bu bölgeler en önemli bölgelerdir ve kişi başına gelirin de yüksek olduğu bölgelerdir. Türkiye’deki 20 milyon konutun röntgenini çekmek zorundayız. Kentsel dönüşüm çok tartışıldı ama Türkiye’nin olmazsa olmazı. Ana ekseni riskli binalardan başlamak suretiyle konut stokunu yenilememiz lazım.”

Hürriyet

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İngiltere Konut Fiyatlarında 14 Yılın En Sert Düşüşü

İngiltere’de konut fiyatları bu yılın temmuz ayında yüzde 3,8 gerileyerek, 14 yılın en sert düşüşünü …