1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Evinizin Brüt ve Net Alanı Nasıl Hesaplanır?

Metrekare hesabı dediğimiz şey esasında alan hesabıdır. Evinizin metrekaresini hesaplamak istiyorsanız, bu aslında dikdörgen bir cismin alanını hesaplamak demektir. Bir dikdörtgenin alanı komşu iki kenarının çarpımına eşittir. Sizin evinizin alanını metrekare cinsinden bulmak için, evinizin birbirine birleşen komşu iki duvarını dışarıdan metre cinsinden ölçün. Ölçtüğünüz bu iki değeri birbiriyle çarpın. Bulduğunuz sonuç evinizin metrekaresidir.

Bulmuş olduğunuz sonuç sizin evinizin brüt alanıdır. (Genellikle kiralama ve satışlarda brüt alan kullanılır.) Evinizin net metrekaresini bulmak için, evdeki duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekir. Net metrekareyi şu şekilde ölçebilirsiniz: Evin tüm odalarının (mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil) metrekaresin tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplayın. Tek bir odanın alanını bulmak için ise odanın (eğer oda dikdörtgen şeklindeyse) komşu iki duvarının metre cinsinden ölçün ve ölçtüğünüz değerleri birbiriyle çarpın. Böylece tüm odaları ölçtükten sonra sonuçları birbirleriyle toplayın ve evinizin net metrekaresini bulun.

Metrekaresini hesaplayacağınız şey herzaman dikdörtgen şeklinde olmayabilir. Örneğin dikdörtgen şeklinde olmayan bir arsanız varsa bunun alanını bulmak şüphesiz daha zordur. Böyle durumlarda arsanın şeklini bir kağıda çizin ve bildiğiniz şekilllere bölmeye çalışın. Örneğin şeklin üzerine çizeceğiniz bir kaç çizgi ile arsanın şeklini 1 dikdörtgen ve 2 dik üçgen şeklinde bölümlere ayırabilirsiniz. Daha kompleks şekillere burada girmeyeceğiz ama bir dikdörtgenin alanı komşu iki kenarının çarpımına, bir dik üçkenin alanı birbirine dik olan iki kenarın çarpımının yarısına eşittir. Bölümlerin alanını bulduktan sonra bunları toplayarak, toplam alanı bulabilirsiniz.

Kaynak: merakname.com

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.