1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Yeşil Hastaneler Geliyor!

Sağlık Bakanlığı’nın 200 yatak ve üzerikapasitedeki tüm hastanelerde uluslararası yeşil bina sertifika sistemi olan LEED’i zorunlu hale getirmesiyle, yeşil binaların kapsamı genişliyor.

yesil-hastaneler-geliyor

Çevre dostu yeşil binaların sadece ofis, AVM ve konut alanında kalmaması gerektiğinin altını çizen ALTENSİS firması kurucularından Yeşil Bina uzmanı BERKAY SOMALI; 2012yılının son çeyreğinde yayınlanan Sağlık Bakanlığı Genelgesiyle bu sürecin,yeşil hastanelerin yaygınlaşması ve önemlerinin iyice anlaşılmasına paralelolarak hızlanacağını belirtti. Birkaç sene içerisinde, Altensis’in danışmanlığı kapsamında hali hazırda devam etmekte olan yeşil hastane projelerinin tamamlanmasıyla Türkiye’nin toplamda 5000 yatağın üzerinde kapasiteye sahip yeşil hastaneleri olacak.” diyerek bu alandaki faaliyetlerini özetledi.

SOMALI; “Türkiye’de gayrimenkul sektöründeki yeşil bina inisiyatifi ile bir miktar farkındalık ve bilinç seviyesi artmaya başlamıştır. Ülkemizde bugün için genellikle ticari bina vemarkalı konut projelerinde yeşil bina uygulamaları görülmekte olup kamusalalanda henüz yeterince yaygınlık kazanmamıştır. Küresel iklim değişikliği açısından değerlendirildiğinde ise diğer bina tiplerine göre hastanelerin enerji ve kaynak harcamaları ile atık seviyelerinin yüksek değerlerdeseyrettiği görülmektedir.”dedi.

Hastane binalarının aynı büyüklüktekibir ofis binasıyla kıyasladığımızda 2 kat, bir konut binasıyla kıyasladığımızdaysa 3 kat daha fazla enerji ve kaynak harcadığı görülmektedir.Bu sebeple ofis plazalarının, AVM’lerin ve konutların yanısıra toplumsal yaşamımızda çok önemli bir yer tutanhastanelerimizin de yeşil binalara dönüşmesi kritik önem taşımaktadır.

SOMALI; “Evrensel sağlık, konfor veperformans standartlarını yakalama gayreti içinde olan devlet hastanelerinin de yeşil binalar olarak inşaa edilmesi hususunda Sağlık Bakanlığı çıkardığıgenelge ile somut bir adım atmıştır. 2011 yılı TUİK verilerine göre SağlıkBakanlığı’na bağlı 121 bin yatak kapasiteli 840 Devlet Hastanesi bulunuyor. Bu yüzden halk ve çevre sağlığı için atılan bu adımlar son derece önemlidir.” dedi.

Diğer yandan, “Mevcut ve yeni yapılacaksağlık tesislerinde uyulması gereken asgari teknik standartlar” konulu genelgeye istinaden gerçekleştirilecek yeşil hastane projelerine çeşitli uluslararası fonlar ya da kuruluşlar kaynak sağlamakta kolaylık tanıyıp öncelikverebilecekler.

Yeşil Bina Uzmanı SOMALI; “Altensisolarak yukarıda bahsi geçen genelge ile aktif hale gelen Türkiye’nin ilk yeşilhastane projelerini hayata geçirmek için bilgi birikimimizi ve enerjimizinönemli bir kısmını bu alana yönlendirdik” diyerek LEED sertifikalı yeşilhastanelerin ön plana çıkan bazı özelliklerini aktardı:

  • Çevre sağlığı ve yeşil hastane konusunda kurumsal kültür değişimine liderlik yapmak
  • Zararlı kimyasalları daha güvenli ve sağlıklı alternatifleri ile değiştirmek
  • Halk sağlığı için hastane atıklarının toksikliğini ve miktarını azaltmak, çevredostu atık yönetimi uygulamalarını tesis etmek
  • Enerji verimli hastane binaları inşaa ederek fosil yakıt kullanımını azaltmak, seragazı emisyonlarını azaltarak küresel iklim değişikliği ile mücadeleye katkıdabulunmak ve alternatif enerji kaynaklarından ekonomik ölçüde faydalanarak daha temiz bir çevreye katkıda bulunmak.
  • Aynı zamanda, binanın enerji maliyetlerini düşürerek işletme giderlerini minimize ederek sağlık sektörü üzerindekikar/zarar baskısını azaltmak
  • Su tüketimini verimli su armatürleri ve yağmur suyu geri kazanımı gibistratejileri uygulayarak azaltmak ve kısıtlı olan tatlı su kaynaklarıüzerindeki baskıyı azaltmak
  • Hem hastalar hem de sağlık personeli için ulaştırma stratejileri geliştirerekhastanenin karbon ayakizini küçültmek ve hava kirliliğine katkısını azaltmak
  • Sürdürülebilir kaynaklardan veya tedarik zincirinden sağlanmış malzemeleri ve ürünleri kullanmak
  • Enerji verimli medikal ekipman ve cihazları kullanmakHastaneiçindeki iç hava kalitesini en yüksek düzeyde sağlayarak daha temiz, hijyenik, güvenli ,konforlu alanlar yaratarak hastaların iyileşme sürelerini kısaltmak.

Kaynak: Emlakofis

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yeşil Binalara Teşvik Geliyor!

“Yapı sektöründe çevre dostu yeşil binaların inşası gereklilik halini almıştır” Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma …