1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Tamer Heper: Kanunlar Çerçevesinde Kimsenin Malına Dokunulmaz!

Tamer Heper Posta Gazetesi’ndeki köşesinde vatandaşların sorularını yanıtlıyor

Dedem İsanbul’da 900 metrekare arsa almış. Vefatından sonra bu yer halalarımla bana kaldı.Halalarım izale-i şüyu (ortaklığın giderilmesi) davası açmış, benim haberim olmadı. Haberim olup arsanın durumunu öğrenmek için belediyeye gittiğimde arsanın yola terk ve yeşil alan nedeni ile 450 metrekare kaldığını öğrendim. Bu nasıl iş? Ortaklığın giderilmesinden de haberim yok, kaybolan 450 M2 arsamızdan da. Böyle işlem olur mu?

Halalarınızın açtığı ortaklığın giderilmesi davasının elbette size tebliği şart. Size tebligat yapılacak, ondan sonra dava sürecek, aksi halde dava yürümez. Ancak kendisine tebligat yapılamayan davalılar için bazı tebligat yolları var. Bu tebligat şekli Tebligat Kanunu’ndan geliyor. Bazen muhtara tebligat yapılıyor, bazen ikametgahı görünen yerin kapışma haber kağıdı yapıştırılarak yapılıyor, bazen gazete ilanı ile yapılıyor. Hatta bazı kötü niyetli davacılar davalının haberi olmasın da davayı rahatça yürütelim diye kasti davranışla bu şekil tebligat yaptırıyorlar. Bunlar elbette davacının keyfine bağlı değil ama mahkemeler de zaman zaman bu esaslara uymak zorunda kalıyor, muhtemelen size de tebligat böyle yapılmıştır. Bunu öğrenmenin yolu dava dosyasının numarasını bulup dosyayı incelemektir. Gelelim 450 metrekare kayba Bu memlekette mülkiyet hakkı diye bir hak var. Kanunlar çerçevesinde bir düzenleme olmadıkça kimsenin malına dokunulmaz. Bukanunlar da öncelikle Kamulaştırma Kanunu’dur ki bir kimsenin malına el koymak için önce kamu yararı olacak sonra parası peşin ödenecek. Sizde bu var mı? Sonra İcra İflas Kanunudur ki bunda da bir borç olacak ki kesinleşmesi üzerine malınıza haciz konacak. Bu sizde yok. Bir de imar Kanununun 18’inci maddesi var ki ben bu maddenin demokratik bir madde olduğuna inanmıyorum. Kırsal kesimin şehirleştirilmesi planı yapılırken vatandaşın gayrimenkulunun yaklaşık üçte birlik kısmına bedelsiz el koyma ve hatta yerini değiştirme imkanını kamuya tanıyor.. Sizin arsanız İstanbul’da olduğuna göre buna da pek az imkan tanıyorum. Peki o zaman ne oldu? Ne olduğunun kesin cevabı tapu dairesinde. Tapuya başvurup arsanızın halen kaç metrekare olduğunu, eksilme var ise bunun nedeninin ne olduğunu tapu kütüğünden öğreneceksiniz. En son kendime göre düşündüğüm ihtimali söyleyeyim. Belediye size bu yerin imar durumu ile ilgili bilgi vermiş. Şayet inşaat yapacaksanız şu kadarı yola terk edilecek veya belli bir kısmı imar planlarında yeşil alan görünüyor dolayısı ile imara müsait değil,demiş. Benim kahve falım öyle gösteriyor.

Posta/Tamer Heper

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.