1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Satılığa Çıkan Köye Osmanlı’dan Kalma Çözüm Umudu

Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin hak sahiplerine satışını düzenleyen kanun kapsamında, yarısından fazlası satılığa çıkan Bursa’nın Harmancık ilçesine bağlı Gökçeler köyünün sakinleri, satışın durdurulması için Osmanlı döneminden kalma tapularla mahkemeye başvuruda bulunacak.

satiliga-cikan-koye-osmanlidan-kalma-cozum-umudu

Yaklaşık 200 nüfuslu köyün sakinlerine, Harmancık Kaymakamlığı’ndan, 2B arazilerinin satışına ilişkin yazı gönderildi.

Yazıda, mezarlık da dahil, kayıtlı 400 parselden yaklaşık 300’ünün 2B arazisi olarak tespit edildiği ve yöre sakinlerinin, arazileri üzerlerine almaları için toplam 256 bin lira ödemeleri gerektiği bildirildi.

Yöre sakinleri, kara kara ne yapacaklarını düşünürken, Mehmet ve İsmail Hakkı Aydın kardeşlerde bulunan Osmanlı döneminden kalma tapular umut ışığı oldu. Köy halkı, toprakların kendilerine ait olduğunu ispat etmek için ellerindeki tapularla mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

Köy muhtarı Halil İbrahim Üzü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin geçmişinin Osmanlı dönemine kadar uzandığını ve arazilerinin o dönemlerden beri kendilerine ait olduğunu söyledi.

Gelen yazı üzerine ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirten Üzü, ”Yaşanan bu sorun, 1977’de gelişen bir olaya dayanıyor. O tarihlerde köyde muhtarlık seçimi yapılıyor. Seçimi eski muhtar kaybediyor ve yeni muhtar köye kadastro getiriyor. Söz konusu iki kişinin anlaşmazlığı ve bunun kadastroya yansıması üzerine, araziler gelişigüzel kaydediliyor. Zaman içinde de sahipsiz görünen araziler, Hazine arazisi olarak kayıtlara geçiyor. Bu olay yaşanana kadar durumla ilgilenmedik. Gelen bu yazıdan sonra durumdan haberdar olduk” dedi.

İlk başta kimsenin elinde tapu bulunmadığı için zor durumda kaldıklarını dile getiren Üzü, ”Köylülerden biri kalp ameliyatı olduğu için hastanede yatıyordu. Sadece onun ve kardeşinin elinde tapu varmış. Osmanlı’dan kalma, Arapça yazan tapular. Ancak sadece kendisine ait 4 tarlanın tapusu bunlar. Bu tapular, satılığa çıkan arazilerimizin 2B kapsamında olmadığını ispat ediyor. Biz de bunlarla birlikte mahkemeye başvurma kararı aldık. Şimdi bunla ilgili iyi bir avukat arıyoruz. Bulunca hemen başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.

Üzü, dedelerinden kalma arazileri kaybetmek istemediklerini dile getirerek, ”AK Parti İlçe Başkanımız Ahmet Güneş, -sağ olsun- bize çok yardımcı oldu. Onun da bizi olumlu yönlendirmesi oldu. Özellikle tapuları bulduktan sonra umudumuz oldukça arttı. Tapuların kime ait olduğunu tam bilmiyoruz. Arapça yazdığı için okuyamadık. Biraz Arapça okumasını bilen birine gösterdik ancak, o da tam olarak çözemedi. Ancak 2B olduğu için satışa çıkan arazilerden bir kısmının tapuları olduğu kesin” ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Bu Köyde Emlak ve Konaklama Fiyatları El Yakıyor

Kazdağları’nın eteklerinde kurulu, geçmişi antik çağlara dayanan Adatepe köyündeki tarihi taş evlerin fiyatı adeta İstanbul …