1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Milyonluk Vinçleri Kullanacak Personel Bulunamıyor

Günlük kirası bin liradan başlayan milyon dolarlık vinçleri kullanacak personel sıkıntısı yaşanıyor. Sektör temsilcileri, 5 bin lirayı bulan ücretlere rağmen nitelikli iş gücü bulamadıklarını söylüyor.

milyon-dolarlik-vincleri-kullanacak-personel-bulunamiyor

Son yılların en gözde yatırım araçlarından biri olan iş makineleri yani vinçler çalışacak operatör bulamıyor. Sadece ikinci eli 300 bin liradan başlayan milyon dolarlık vinçlere sahip firma sahipleri artan talebi karşılayamazken, bu makineleri kullanacak personel sıkıntısı yaşanıyor. Yılda 2 bin 500 yeni vincin yerini aldığı sektörün temsilcileri özellikle meslek liselerini işaret ederek, sektördeki eleman açığının eğitimli işgücü ile karşılanabileceğini düşünüyor.

5 BİN LİRA MAAŞLA ÇALIŞIR

İşverenler, operatör maaşlarının 2 bin TL ile 5 bin TL arasında değiştiğini fakat buna rağmen eleman bulamadıklarından yakınıyor. Piyasada söz sahibi olan firmalar operatör eksikliği çektiklerini ve mevzuatlardan sektör içi eğitimlere kadar bir çok sorunları olduklarına vurgu yaptı. Herkül Vinç firma sahibi Tuncay Arıcan, “Vasıflı eleman olarak operatör eksikliği her geçen gün daha da artmakta. Kendi işçimizi usta-çırak ilişkisiyle yetiştirmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu. Sektöre yıllık 2 bin 500 adet vinç ve platform makinesi girdiği bilgisini paylaşan Arıcan, piyasadaki makine sayısı kadar operatöre ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Yetkililerden, bu mesleğin meslek liselerinde seçmeli ders olarak yerini alması gerektiğini belirtiyor.

AVRUPA DEVLERİ SEKTÖRE GİREBİLİR

Dünyada vinç kiralama devlerinin çok önemli markalarla büyük makina parkına sahip olduklarına değinen Arıcan, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeterli sayıya ulaşmayı hedeflediklerini ve bunu başaramamaları halinde uluslararası kiralama şirketlerinin Türkiye’ye girerek piyasadan pay almaya başlayacaklarına değindi.

“‘Ev Alma Vinç Al’ bu gerçekten çok doğru” diye konuşan Arıcan, “Biz bunu yaşadık vinçten kazandığımız parayla gayri menkule yatırım yaptık, onlarca daire aldık ve bir çok kez kiraladık, ancak hiç birisi vinç işine yaptığımız yatırım kadar gelir sağlamadı. Sektördeki büyüme potansiyelini gören birçok firmanın bu alanda yatırım yaptığını söyleyen Arıcan, piyasadaki gelişim potansiyeline dikkat çekerek, “Kiralama şubeleri açılabilir. Bu sektör oldukça büyük” bilgisini paylaştı.

Platform için operatör lazım

Acarlar Makine Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Faik Tekin, “Asıl sorun makineleri yüksekte işi olan herkesin kullanabilmesidir. Bir forklift ya da vinç operatörünün asıl işi bu makineleri kullanmaktır. Platform ise yüksekte iş yapan bir personelin (temizlik, boya, elektrik işleri) kullandığı araçtır. Yani asıl iş platformu kullanmak değildir. Resmi operatörlük belgesi bulunmamakta, aynı ehliyet platforma çıkan için de lazım” dedi.

Eğitim almadan sertifika

Sektörde operatör eğitimlerinin Uluslararası Platform Federasyonunun 1 günlük eğitimi ile gerçekleştiğini ve eğitim sonunda katılımcıların Platform Araç Lisansı (PAL Kart) almaya hak kazandıklarını söyleyen Acarlar Makine Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Faik Tekin “Türkiye’de operatör eğitimiyle ilgili yasalar ve bu yasalara bağlı yönetmelikler çıkarıldığını, alt yapı olarak sadece distribütör firmaları bu olanaklara sahipken, eğitim merkezlerinin henüz yeterli tecrübeye sahip olmadıklarını” belirtti.

SORUNLAR BÜYÜMESİN

Sektörde hem ithalat hemde ülke içerisine vinç satışı yapan Alpmaksan Sahibi Ramazan Alp operatör eksikliği ve eğitimiyle alakalı şöyle konuştu: “Sektöre eleman kazandıracak, hiçbir önlem alınmadı. Mevzuat yetersizliğinden kaynaklanan sebeplerden. Sektörde açığı kapatmak amacıyla oparetörlük sertifikası veren özel kurumların da oparetör eğitimini vermeden belge verdiği söz konusu olunca, problem dahada büyümüştür. Bu problemin büyüme sebebi ise sertifika veren kuruluşların kadrolarında yeterli ekipman, bilgi ve beceriye sahip olan elemanın olmamasıdır. Eskisi gibi çekirdekten yetişen kalifiye elemanın yetişememesi. Bu eğitimlerin meslek okulları tarafından uygulamalı olarak verilmesi için devletin altyapı oluşturması şart.”

Dünyada piyasanın yarısı Çin’in

Alp Maksan firmasının Sahibi Ramazan Alp, bir adet kule vincin ortalama fiyatları özelliklerine göre 100 bin avro ile 300 bin avro arasında değişiyor” dedi. Kapasite ve yükseklikleri arttıkçada fiyatların yükseldiğini söyleyen Alp, Çin’in sektörde yüzde 50’nin üzerinde söz sahibi olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Vinç kullanmayan inşaat yok denecek kadar az. Ülke sıralaması yapacak olursak Avrupa da söz sahibi Ülkeler Almanya, Fransa, İtalya başta olmak üzere sırasıyla İspanya, Portekiz ve Danimarka gelir.”

Hızlı şekilde gelişiyor

Bu sistemlerin kiralanmasında müşterilere sunacağı avantajlara değinen İstanbul Vinç İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü Işıl Çataltepe söyle şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde sektörün hızlı gelişim potansiyeli oldukça fazla. Birçok firma tarafından sağladığı faydalar bilinmediğinden, Avrupa’ya kıyasla kullanımı geride kalan makaslı platformların (manlift) kiralamada müşterilere sunacağı önemli avatajlar var. Türkiye’de 2005-2010 yıllları arasında giderek kullanımı yaygınlaşan makaslı platformlar inşaatlarda kullanılıyor.”

6 büyük avantaj

Çataltepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu araçlarınkaba işler bittikten sonra daha çok elektrik taahhüt firmaları, mekanik tesisat firmaları, çelik konstrüksiyon firmaları, alçıpan ve boya işleri vs. yapan firmalar tarafından kullanılıyor. Bu makineleri tanımadan önce uygulamacı firmalar, 12 metrelik bir yükseklikte çalışmak istediklerinde İskele kurmak zorunda kalıyorlardı. Makaslı platformla; zamandan tasarruf, daha fazla iş güvenliği, daha az iş gücü, enerji tasarrufu, operatör masrafı, nakliye kolaylığı olarak 6 önemli avantaj sağlanıyor.”

Vinç parkı yok

Yurt dışında bu tarz makine parklarının olduğunu ama Türkiye’de böyle bir vinç parkının olmadığına değinen Arıcan, “Yeni Türkiye vizyonu inşaatlarda çok hızlı yükseliyor. Türkiye’de makine parkını oluşturan temizlik firmaları ve küçük yatırımcılar açısından çok kolay kazanç olabilir.Teknolojik ve robotik makinelere yapılan yatırımlarla Türkiye gücüne güç katar” öngörüsünde bulundu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.