1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Metin Sürel, 10 Bin Metrekare Alana Yeni Fabrika Kurdu!

Eskişehir’in köklü sanayicilerinden Metin Sürel, ‘Süsler Fabrikası’nı 2006’da İtalyanlara sattıktan sonra boşluğa düştü ve girdiği işlerde tatmin olamadı

‘Fabrika kokusunu özledim’ diyen Sürel, 70 yaşında olmasına rağmen 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrika kurdu. Vestel, Teka gibi devlere parça, döküm tencere tava ve soba üretmeye başladı.

SANAYİCİLİK bazı girişimciler için ‘müzmin hastalık’ gibidir. Eskişehir’in köklü sanayicilerinden, Süsler’in eski sahibi Metin Sürel de o girişimcilerden. 1983’te kurduğu ‘Süsler Fabrikası’nı 2006’da İtalyanlara (Candy) satan Metin Sürel, “Boşluk hissettim, makinenin, dökümün kokusunu çok özlemiştim. 70 yaşında olsam da yeniden sanayici olmaya karar verdim” diyor. Sürel, Süsler’deki dökümhane sorumlusu Ata Ersoy’u küçük ortak alarak Eskişehir OSB’de 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika kurdu. Vestel, Bosch, Teka gibi büyük sanayicilerin ürünlerine parça üretmeye başladı. Ayrıca son dönemde değeri yeniden anlaşılan döküm tencere-tavalar da üreterek züccaciye sektörüne adım attı. Sobacılığa da 10 farklı ürünle dönüş yaptı. Metin Sürel, şöyle konuşuyor:

Kolej ve yem fabrikası
Süsler’in 37 milyon liraya satmıştık. Sonra Eskişehir’e bir TED Koleji açtık kızım Fatma Banu Kurt onun başında. Ama eğitim kârlı bir iş değil. Hep takviye ederek gidiyoruz. Sonra TMSF’den Esyem’i aldık. Esyem Zeytinoğlu Ailesi’nin yem fabrikasıydı. Onlar zora girince TMSF el koymuştu. Onun başında oğlum var. 25 kişi çalışıyor, cirosu da 12 milyon lira gibi fena değil. Bir de Etiler’de küçük bir yer alıp küçük bir bina yaptık. Bu arada başka işler de düşündük. Mesela tuğla fabrikası kuracaktık ama son anda ondan vazgeçtik.

Dökümhane geleneksel işimiz
Sonunda ben kendim içinde dökümhane kurma kararı aldım. Eskişehir OSB içinde 10 bin metrekare kapalı alana sahip güzel bir tesis kurduk. Bu bizim geleneksel olarak bildiğimiz iş. Vestel, Bosch, Teka gibi markaların ürettiği fırınların döküm ızgaralarını ve çamaşır makinelerinin rulman dökümlerini üretmeye başladık. İtalya ve İspanya’daki bazı sanayicilere ürün yapmaya başladık. Soba işimiz zaten dökümdü ona da başladık. Fabrikamızda 110 kişi çalışıyor. Son 8 aydır da döküm tencere tava üretmeye baladık. Bu da çok ilginç ve bizim için yeni bir iş oldu. Çok da hızlı büyüyor. Döküm tencere işi ABD ve Avrupa’da yeniden gelişiyormuş. Markamız Sürel. Ayrıca züccaciyede büyük markalara fason üretimler de yapacağız.

10 milyon dolarlık yatırım
Fabrikamızın cirosu bu yıl 6 milyon lira olacak. Ek yatırım da yapıyoruz. Toplam yatırımımız 10 milyon doları buldu. Ek yatırımımız da 1.5 milyon Euro’luk bir yatırım oluyor. Süsler satışından sonra 3 yıl soba ile ilgili sözleşme engelimiz vardı. O da bitti. Sürel marka kömür sobaları, şömineler üretiyoruz. Balkan ülkelerine ihracat başladı. Bosna Hersek, Romanya, Bulgaristan’a gönderiyoruz. Eski müşteriler gelip bizi buluyor.

Basri Usta’nın soba kralı oğlu
METİN Sürel, babası Basri ve amcası Sabri Sürel’in Bulgaristan göçmeni (1920) olarak Eskişehir’de 1937’de kuzine üretimine başladıklarını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Babam 1937’de kuzine üretmeye başlamış. Bulgaristan’da bir fabrikada ustabaşıymış. Kardeşi Sabri de ustaymış. Biz 4 kardeş babamızın yolundan gittik ve 1956’ya kadar küçük bir atölyede üretim yaptık. 1956’dan itibaren de Eskişehir’deki küçük sanayi çarşısında dükkanımız oldu. İlk döküm sobaları, emayeleri, radyanları yapan firma olduk. Sonra fırın, kombi, termosifon, ocak da üretmeye başladık. 2006’da Süsler’i sattığımızda 638 işçimiz ve 71 milyon TL ciromuz vardı. Yılda 700 bin parça ürün yapan bir firmaydık. 32 ülkeye 20 milyon dolarlık da ihracat yapıyorduk.”

Orman köylüsü kuzineyle daha az odun yakar oldu
METİN Sürel, şunları anlatıyor: “1963’te Orman Bakanlığı’na gidip, ‘Kuzineleri orman köylüsüne satalım daha az odun yakarlar’ dedim. İlkel ocaklarda kütükleri yakıp, hem ısınıyor hem yemek pişiriyordu. Bakanlık alıp köylüye dağıttı. Yurt geneline hızla yayıldık. Bir dönem ısıtmadığımız ev yoktu.”

Hürriyet/SADİ ÖZDEMİR

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Fiyapı, Beşiktaş İnönü Stadı Sponsorluğundan Vazgeçti!

Fiyapı, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile İnönü Stadı ile ilgili yaptığı sponsorluk …