1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mehpare Evranol: Mimaride Artık Amerikalı Olmaya Başladık!

Sinpaş GYO ile birlikte 10 yıldır su konseptli projeler yaratan mimar Mehpare Evranol, Türkiye’nin mimari anlamda değişim sürecinden geçtiğini vurguladı. Evranol, özellikle İstanbul Eksenli olarak sıkışık Avrupa mimarisinden geniş alanlara yayılan Amerikan mimarisine doğru bir kayışın söz konusu olduğunu söyledi.

Mimar Mehpare Evranol, daha çok Sinpaş GYO ile birlikte çalıştığı projelerle ön plana çıktı. Ve bu projelerde yapımcı firmayla birlikte ağırlık verdiği su konseptiyle… Workshop Mimarlar Ltd’nin kurucusu olan Evranol ile hem suyun mimariye akışı hem de mimarinin kendi içindeki dönüşümü hakkında konuştuk.

Mimari yaklaşımları coğrafik olarak Avrupa, Amerika ve Ortadoğu olarak farklı bölümlere ayıran Evranol, Türkiye’nin son dönemlerde bir geçiş süreci yaşadığını söyledi. Bu değişimi, “Türkiye, sıkışık olarak nitelendirilebilecek Avrupa’nın mimari tarzından geniş alanlara yayılma özelliğiyle dikkat çeken Amerikan tarzına doğru geçiş yaptı” sözleriyle anlatan Evranol, özellikle İstanbul açısından yaşanan bu değişimi şu sözlerle anlattı:

‘Değişim, son 10 yılda oldu’
“Küçük parseller sadece barınak yapılmasını sağlar. Büyük alanlara inşa edilen ve marka konut olarak tabir ettiğimiz projeler ise bir yaşam alanı sağlar. Bu alan, maliyetinden konseptine, kullanılan alanların zenginliğinden daha başka birçok unsura kadar diğer sokak arasındaki evlerden farklıdır. Buralardaki yaklaşımlar, yaşama biçimini belirler. Bu projelerin yer aldığı alanlar aslında son 10 yılda ortaya çıktı. Artık, yapılan işlerde kentte yaşayan insanlar sadece binalarla ilgilenmiyor. Nasıl bir kent inşa edildiğiyle ilgilenen kentli bir kesim var.”

‘Suya bakan önce satar’
Evranol’un altını çizdiği bir diğer nokta da su ile mimarinin serüveni oldu. İnsanlığın tarih boyunca kentlerini su kenarlarına inşa ettiğini belirten Evranol, Sinpaş GYO ile geliştirdikleri çalışmalarda bu fikrin etkili olduğunu kaydetti. Evranol hem bir mimar olarak kendisinin hem de Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik’in suyun mimaride belirgin bir şekilde kullanılmasına ilişkin düşüncelerinin bir araya gelerek son derece yaşanılabilir projelerin ortaya çıktığını vurguladı. 10 yıldır süren birliktelikleri sonucunda bugün su kopsentinin hakim olduğu sekiz???? ana proje geliştirdiklerini bildiren Evranol, bugüne kadar geliştirdikleri projelerde insanların gözlemlerini ve nasıl bir yöntem izlediklerini paylaştı. İnsanların yeşille suyu son derece özdeş olarak gördüklerini ifade eden Evranol’un paylaştığı bir diğer gözlem de bugüne kadar hep suya bakan konutların daha önce satılması yönünde oldu. Evranol, bu noktada halkın, deniz kenarında evlerde ve yayılarda yaşama merakının da etkili olduğunu kaydetti.

‘SU’YUN DEĞİŞİK HALLERİ
Mimar Mehpare Evranol, teknolojinin yardımıyla suyu artık çok değişik şekillerde ve içeriklerde kullanmaya başladıklarının altını çizdi. Bunlardan birini suyun arıtılması ve yeniden kullanılması olarak ifade eden Evranol, geliştirdikleri projelerden kelebekia, Antepia ve Akasya Acıdadem’de biyolojik arıtma kullandıklarını, Bursa Modern ve Bosphorus City’de göletleri kimyasal yolla arıttıklarını kaydetti.

Suyu havuzlarda değerlendirdikleri zaman ise maksimum yarar için ilk tercihlerinin kapalı ve en azından yarı olimpik havuzlar şeklinde olduğunu söyleyen Evranol, müstakil havuzlara bakış açısını ise şu sözlerle anlattı: “Eğer çok üst düzeye hitap etmiyorsa her villaya havuz yapılmasını kaynak israfı olarak görüyorum. Çünkü o havuzların sahipleri de yüzecekleri zaman büyük havuza gidiyorlar.”

Mehpare Evranol’un suyun rezidans havuzlarındaki kullanımına yönelik değerlendirmesi ise şöyle: “Bunlar havuz değil, daha çok bir çeşit spa. Orada sıcak su kullanma imkânı var ve rahatlama amaçlı kullanılıyor, yüzme amaçlı değil. Bir de manzaraya karşı olması tercih edilir” diye konuştu.

HANGİ PROJEDE NE KADAR GÖLET YAPTI?
Proje ismi Gölet alanı (m2)
Bursa Modern 27.500
Bosphorus City 30.000
Kelebekia 4.500
Antepia 85.000
Avangarden 5.300
akasya acıbadem Göl Etabı 7.240

‘SU SEFASI FİYATLARI ÇOK YÜKSELTMİYOR’
Mimar Mehpare Evranol’un dikkat çektiği noktalardan biri de suyun büyük projelerde kullanılması halinde büyük bir maliyet yaratmaması yönünde oldu. Suyun ancak küçük projelerde maliyet artırıcı bir unsur olabileceğini vurgulayan Evranol, ayrıca, suyun, yeşil alan düzenlemesine göre daha az masraflı bir yöntem olduğunu da ifade etti. Evranol, büyük ölçekli projelerde suyun maliyet artırıcı bir unsur olmadığını aylık aidatlarla ortaya koydu:

Proje ismi Tipi Aylık aidat (TL)
Bosphorus City Orta tip konutlar 180-220
Bursa Modern Orta tip konutlar 120-150
Avangarden Villa 300- 450

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Avrupa Merkez Bankası’ndan Gayrimenkul Risklerine İlişkin Uyarı

Avrupa Merkez Bankası bankaları sermaye konusunda olumsuz etkiler yaşamamak için gayrimenkul konusundaki riskleri dikkate almaları …