1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Talebinde Toparlanma Sinyalleri Var!

Geçen yılın ikinci yarısında yavaşlama eğilimine giren konut talebi bu yılın bahar aylarında yeniden toparlanmaya başladı gibi

faiz etkisi, Konut Talebi, konut talebinde toparlanma, konutta faiz, konutta toparlanma

O dönemde konut kredisi faizlerinin yükselişe geçmesi kullanılan konut kredisi miktarının giderek azalmasına neden olmuştu. Bahar aylarında faizlerin yavaş yavaş düşüşe geçmesi ise konut kredisi kullanımının yeniden yükselmeye başlamasını sağlamışa benziyor Konut kredisi kullanımının yeniden yükselmeye başlaması ise konut satışlarının da toparlanmakta olduğu anlamına geliyor.

FAİZ ETKİSİ

Konut kredisi faizleri 2010 yılının son çeyreğinde tek haneye kadar düşmüş, bu dönemde kullanılan konut kredisi miktarı ise 10,9 milyar liraya ulaşarak rekor kırmıştı. Fakat Merkez Bankası’nııı ekonominin aşırı ısındığı gerekçesiyle para politikasını sıkmaya başlamasıyla bir süre sonra faizler yükselmeye başlamıştı.

2011 ’in yaz aylarında Avrupa’daki borç krizi yüzünden küresel fınans piyasalarının karışması ise bunun üzerine tuz biber ekmişti. Geçen yılın sonlarında konut kredisi faizleri yüzde 14’e dayanmış, bu da konut kredisi kullanımını bir yıl önceki düzeyinin yarısına kadar çekmişti. Konut kredisi faizlerindeki yüksek seyir bu yılın ilk çeyreğinde de sürdü. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verilerine göre, bu durum söz konusu dönemde kullanılan konut kredisi miktarını ise 5 milyar liranın da altına çekti. Dolayısıyla ilk çeyrekte konut talebindeki durum yine pek parlak görünmüyordu. Fakat ikinci çeyrekte bu durum değişmişe benziyor. Bu dönemde yurtdışı finansman olanaklarının biraz düzelmesiyle faizlerin bir miktar düşmesi konut kredisi kullanımını hemen yükseltmiş gibi görünüyor.

Kaynak: İCMB ve TBB

Not: ikinci çeyrekteki kredi kullanımı tahminidir.

Esasında TBB’nin bu döneme ilişkin verileri henüz açıklanmadığı için bu konuda kesin bilgimiz yok. Fakat kredi kullanımına paralel bir seyir izleyen kredi hacmindeki değişim bu yönde sinyal veriyor. Yılm ilk çeyreğinde 1 milyar liranın altına kadar inmiş bulunan kredi hacmindeki değişim, ikinci çeyrekte 2,5 milyar liraya ulaşmış bulunuyor. Bu da kredi geri ödemelerinin önceki çeyrek dönemdekilere yakın (4 milyar lira dolayı) olduğu varsayımıyla, ikinci çeyrekteki konut kredisi kullanımının 6,5 milyar lira civarında gerçekleşmiş olabileceğini düşündürüyor. Bu tutar ise önceki üç çeyrek dönemdeki kredi kullanımının üzerinde bulunuyor.

KREDİLER YÜKSELİŞTE

Biz bu yazıyı yazarken elimizde bulunan veriler faizdeki düşüşün ve kredi kullanımındaki artışın üçüncü çeyrekte de devam ettiğini gösteriyordu. Temmuz ayında konut kredisi faizi yüzde 12,5 civarına düşmüştü. Aynı ayda konut kredisi hacmindeki artış ise 670 milyon lirayı bulmuştu. Merkez Bankası’nın ekonomideki aşırı yavaşlama yüzünden para politikasını yavaş yavaş gevşetmeye başlaması nedeniyle bu gelişmeler devam edecek gibi de görünüyordu. Konut kredileri son yıllarda Türkiye’deki konut talebinin önemli belirleyicilerinden biri haline gelmiş Surumda. Dolayısıyla konut kredisi kullanımının yeniden yükselişe geçmesi konut talebinin de yükselişe geçtiği anlamına geliyor. Yalnız Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) konut satış istatistikleri sadece tapu kayıtlarına dayandığı ve inşaat halindeyken satışı yapılan konutları içermediği için bu gelişmeyi orada göremeyebiliriz. Bunu konut inşaatı istatistiklerinde görme ihtimalimiz daha yüksek. Konut talebindeki yükseliş, inşaat şirketlerini üretimi arttırmaya yönlendireceği için, inşaatına başlanan konut sayısını da yükseltecektir.

Mortgage

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konut ve İş Yerleri İçin 2024 Şubat Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayında enflasyon yüzde 64,86 olurken iş yerleri için …