1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

“İtalya’dan Ders Çıkarılsın, Depreme Hazırlık Yapılsın”

İtalya’da meydana gelen depremi ve olası Marmara depremini değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, yüksek katlı binaların büyük risk taşıdığını söyledi.

italyadan-ders-cikarilsin-depreme-hazirlik-yapilsin

İtalya’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, Akdeniz ve Van’da yaşanan depremler, beklenen büyük Marmara depreminin yaklaşmış olabileceğine dair şüpheleri arttırdı. Konuyu BirGün’e değerlendiren Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara için en büyük riskin deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmayan yüksek katlı binalar olduğunu söyledi.

İtalya’da meydana gelen depremi yorumlayan Gündoğdu, “İtalya’daki bu deprem tekrarlanan bir deprem. 6.2 civarındaki depremler büyük depremler değil. Ama depremin yaşandığı kentler eski… Tarihi kentler olduğu için yıkım çok oldu. Son depremde 240 civarında can kaybı yaşandı. 2009 yılında yaşanan İtalya depreminde de 300 can kaybı yaşanmıştı.” ifadelerini kullandı.

“Fayın kırılmasını bekliyoruz”

Akdeniz’deki fayla ilgili konuşan Gündoğdu, Akdeniz’deki sarsıntıların giderek arttığını söyledi. Güneye doğru bir hareket olduğunu söyleyen Gündoğdu, ” Buranın deprem ve tsunami geçmişi var. Akdeniz’in de buna bağlı akrilik hattını görüyoruz. Buradaki fayın kırılmasını bekliyoruz” diye konuştu. Gündoğdu sözlerine şöyle devam etti: “Depremlerin her biri bir tektonik yapıyı ifade ediyor. Onun için İtalya’dan başlamak üzere art arda 3 tane deprem gerçekleşti. Buna bakınca depremlerin tesadüfen olmadığını görüyoruz; biz bunların normal olduğunu söylüyoruz.”

“Büyük riskler var”

Gündoğdu, beklenen Marmara depremiyle ilgili olarak yıkımın fazla olacağını ise şu sözlerle anlattı: “İstanbul’da kentsel dönüşüm adı altında yapılan çalışmalar daha yüksek binalar yapmaya çalışmaktan başka bir şey değil. Ekonomi de buna dayandığı için kimse bir şey de diyemiyor. Deprem yıkar, biz yaparız gibi yanlış bir düşünce var. Marmara’da 7 şiddeti üzerinde bir deprem bekliyoruz, bunu kabul etmeyen kalmadı artık. Ben büyük risklerin olduğunu düşünüyorum. 7 büyüklüğündeki bir depremin en büyük riskini yüksek katlı binalar oluşturur. Türkiye’de yüksek binalı evler yönetmeliğe uygun yapılmıyor.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konutta Son Bir Yılın En Düşük Satış Rakamı: En Fazla Konut Satılan İller

Türkiye genelinde konut satışları ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,8 azaldı. …