1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

İnşaatçıların İlgisini Çeken Konya’da Projeler Yükseliyor!

Türkiye sanayisinin büyük bölümünü barındıran Marmara Bölgesi’nin yükünü azaltmaya aday iller arasında gösterilen Konya’da projeler hızla yükseliyor

Türkiye’nin yeni dönemde önce çıkacak şehirleri arasında yer alan Konya, inşaatçıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Türkiye sanayisinin büyük bölümünü barındıran Marmara Bölgesi’nin yükünü azaltmaya aday iller arasında gösterilen Konya’da projeler hızla yükseliyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Desteklenirsek Marmara’nın, İstanbul’un yükünü hafifletmeye hazırız.” dedi.

Ülke sanayisinin Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşması sonucu özellikle İstanbul’da trafik ve yapılaşmada içinden çıkılmaz problemler oluşuyor. İstanbul ile birlikte İzmir ve Ankara’nın yükünü dağıtmak için Anadolu’da başka yıldız şehirler ve cazibe merkezleri oluşturulması üzerinde duruluyor. Çekim merkezi olmaya aday şehirlerden biri de aralık ayındaki Mevlânâ Şeb-i Arus törenlerine yetişecek olan hızlı trenle Ankara’ya ve ileride İstanbul’a bağlanacak olan Konya. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin ikincisini Anadolu’da cazibe merkezi olma potansiyeli gördüğü Konya’da düzenledi.

Konya’da yeni yatırım imkanlarının ele alındığı zirvenin dünkü bölümünde konuşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Konya’nın yeni cazibe merkezi olmaya aday şehirlerin başında geldiğini söyledi. Bayraktar, “Eğer bu cazibe merkezi olacak şehirlerin cazibesini artırmazsak Marmara’nın sorunlarını çözemeyiz. İzmir’in, İstanbul’un sorunlarını çözemeyiz.” dedi. Konya’da 2 bin adetin üzerinde yeni konut inşasına kurum olarak devam ettiklerini belirten Bayraktar, salaş ve misyonunu tamamlamış yapılaşma alanlarında da kentsel dönüşüm yapacakları merkezlerden birinin de Konya olacağını açıkladı. Bayraktar, hızlı trenle önce Ankara’ya, ardından Marmara’ya, duble yolla da İzmir’e bağlanacak Konya’nın ulaşım altyapısı ve ekonomik potansiyeliyle yeni çekim merkezi olmasını öngördüklerini kaydetti.

Zirveye ev sahipliği yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Türkiye’de KOBİ vasfına sahip en fazla işletmenin bulunduğu şehrin Konya olduğunu söyledi. Konya’da 30 bin küçük ve orta ölçekli işletme bulunuyor. Ancak bunların 20 binden fazlası 1-3 kişilik çalışana sahip. Avrupa’nın birçok ülkesinden geniş topraklara ve yatırım için gerekli altyapıya sahip olduklarına işaret eden Başkan Akyürek, “Yıldız, cazibe merkezi şehir olarak Marmara’nın, İstanbul’un yükünü hafifletmeye hazırız. Konya gibi gelişen şehirler desteklenirse biz bu yoğun bölgelerin yükünü alabiliriz.” dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin toplantısına katılan Çalışma Bakanı Ömer Dinçer de, sağlıklı bir finansman yapısı sağlanmaması halinde bu yılın ilk yarısında inşaat sektöründe görülen yüzde 21’lik büyümenin kriz habercisi olabileceğini söyledi. Bu yılın ilk yarısında alınan konut ruhsat sayısında artış olduğunu, ilk 8 ay itibarıyla kullanılan konut kredisinin 1,4 milyar lira artarak 51 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Bakan Dinçer, üretimde ortaya çıkan bu artışın sağlıklı bir şekilde finanse edilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Dinçer bu uyarıyı, GYODER’in Gelişen Kentler Zirvesi’ndeki konuşmasında yaptı. Konya’nın gelişme potansiyeli olan şehirlerden biri olduğunu belirten Dinçer, 80 farklı alanda üretim yapan Konyalı sanayicilere de şehir olarak bazı alanlarda uzmanlaşmaları çağrısında bulundu.

GYODER Başkanı Turgay Tanes de Konya’da gelişme potansiyeli gördükleri için bu yılki zirveyi bu şehirde yaptıklarını söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray ise Konya’dan sadece Konya Çimento ve İttifak Holding şirketlerinin Borsa’ya kote olduğunu, şehirden yeni şirketleri de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda görmek istediklerini ifade etti. Dünyada büyüyen şirketlerin öz sermaye ile bunu sağladıklarını, faizli borçla büyüyenlerin ise battıklarını anlatan Akgiray, sermaye bulmanın ortaklıkla mümkün olduğunu, halka arzın da sermaye bulmak için çok uygun bir yöntem olduğunu kaydetti.

Zaman/İbrahim Balta – Ünal Livaneli

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İnşaat Sektörünün Önü Borsa ile Açık!

Nüsa Uğur, Sabah Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde “İnşaat sektörünün önü borsa ile açık” başlıklı yazıyı kaleme …