1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Hezarfen Havaalanı’nda 11 Kaçak Yapı Tespit Edildi!

Su havzasındaki Hezarfen Havaalanı’nda 11 kaçak yapı tespit edildi. İSKİ’de İstanbul Hezarfen Havaalanı’nda yer alan 11 adet yapının ‘Mutlak Koruma Havzası’ sınırları içerisinde gerekçesiyle yıkılmasını istedi. Belediye ‘Yıkıldı’ dedi ama bu yapılar halen yerinde duruyor

İSKİ, İstanbul Hezarfen Havaalanı’nda yer alan 11 adet yapının ‘Mutlak Koruma Havzası’ sınırları içerisinde gerekçesiyle yıkılmasını istedi. Kaçak olduğunu belirttiği yapılarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 2009’da yazı yazan İSKİ, fotoğraflarla belirlediği yapıları tek tek sıraladı. Branda hangar, sac hangar, konteynir gibi 11 yapının çoğu halen yerinde duruyor. Ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden ‘havaalanı’ işletme ruhsatı alan Hezarfen’in yapı ruhsatı da bulunmuyor.

İlk özel havaalanı
Hezarfen Havaalanı Büyükçekmece Gölü’nün kenarında kurulu. 2 sivil hava okulu Hezarfen’de pilotluk eğitimi veriyor. Türkiye’nin ilk özel havaalanı olarak 500 dönüm arazide hizmet veriyor. Ayrıca alanda bir de motosiklet eğitimi veren bir okul bulunuyor. Alanda büyük festival etkinlikleri yapılıyor.

İstanbul’un içme suyu havzalarından sorumlu İSKİ, Hezarfen Havaalanı ile ilgili 27 Ağustos 2009’da bir tutanak hazırlayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) sundu. Tutanakta alanda 11 adet yapının mutlak koruma alanının içerisinde bulunduğu ve kaçak olduğu belirtilerek yıkılması talep edildi. Yazıda, bir adet motosiklet parkı, 7 adet konteynır, 3 adet çardak, bir brandalı uçak hangarı, bir sac uçak hangarı, bir seyyar sac trübün ve bir sac barakanın hava fotoğrafları çekilerek koordinatları tespit edildiği belirtildi.

İSKİ yapıların yıkılmasını istedi. Yazıda imzası bulunan İSKİ Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Cafer Sezgin o dönem yazıya konu olan yapıların kaldırıldığını söyledi. Ancak aradan 2 yıl geçmesine rağmen yazıda fotoğrafı bulunan uçak hangarı ve çok sayıda konteynir halen yerinde duruyor. Yani Hezarfen yönetimi kaçak yapıları yıkar gibi yapmış; prefabrik yapıları bir süreliğine kaldırmış sonra tekrar yerine yapmıştı.

Tüm yapılar kaldırıldı’
Bu durumu İBB’nin yaptığı açıklama da doğruluyor: “Yapılarla ilgili 20 Ekim 2009’da yıkım kararı alınmış ve yıkımları için 22-23-24 Aralık 2009’da yıkım programı hazırlanmıştır. Ancak söz konusu firma, 5 Kasım 2009’da dilekçe ile uçuş eğitimleri için zorunlu olan ‘branda hangar’ hariç söz konusu yapıların kaldırılmasına başlandığını, 9 Aralık 2009’da da, uçuş eğitimleri için zorunlu olan ‘branda hangar’ hariç tüm yapıların (1 adet motosiklet parkı, 7 adet konteynir, 1 adet branda uçak hangarı, 1 adet sac uçak hangarı, 1 adet sac baraka) kaldırıldığını bildirmiştir. (1 adet seyyar sac tribün ve 3 adet çardak ise yapı statüsünde değerlendirilmemiştir.) 24 Aralık 2009’da ‘branda hangar’ hariç tüm yapıların kaldırıldığı tespit edilmiş ve 31 Aralık 2009’da Arnavutköy Belediye Başkanlığı’nın yazısı ile Hezarfen Havacılık’a ait kaçak yapıların kaldırıldığı İBB’ye ve İSKi’ye bildirilmiştir.”

İBB, yapıların kaldırılmadan önceki ve sonraki hallerinin fotoğraflarını da Radikal’e gönderdi. Ancak açıklamada adı belirtildiği gibi, kaçak olduğu tespit edilen branda hangar ve bunun dışında sac uçak hangarı, motosiklet parkı gibi yapılar halen duruyor.

İşletme: Kaçak değil
Hezarfen Havaalanı’nın işletmecisi Ahmet Tezman ise konuyla ilgili şunları söyledi: “Burada söz konusu olan ve yapı diye bahsedilenlerin 8 adet konteynır, 1 adet sundurma (5m x 2m), 2 adet uçak hangarı (biri 20m x 24m, diğeri 10m x 14m) olup içinde günü birlik dahi olsa insan yaşamamaktadır. Konteynirler, Türkiye Motosiklet Federasyonu’nca dünya şampiyonası sırasında kullanılmak üzere İSKİ izniyle alana getirilmiştir. Götürülmesi geciktiği için bahsettiğiniz yazıda konu olmuştur. Yapı söz konusu olmadığı için kaçak olması da söz konusu değildir.

Hangarlar sökülebilir olması nedeniyle muhafazasında sakınca görülmemiştir. Havaalanımızdaki mevcut yapılar da 20 yıldan çok daha öncesine ait olup, mutlak koruma sınırı dışında bulunmakta. Yazıya istinaden tarafımıza verilen süre içinde gereği yapılmış, konteynirler kaldırılmış, meydan dışına çıkarılmış, sundurma sökülmüştür. Şu anda mevcut değiller. Havaalanımız devamlı İSKİ kontrolünde olup herhangi bir yapı yapılması söz konusu olmadığı gibi tarafımızdan da özellikle korunmakta. Havaalanımız Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilmiş, ‘Havaalanı İşletme Ruhsatı’ ve ‘Yeşil Kuruluş’ sertifikası sahibidir.”

Mutlak koruma alanında yapı olmaz
İstanbul’daki içme suyu havzaları ile ilgili yasal düzenleme, İSKİ Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da yer alıyor. 25 Mayıs 2006’da çıkarılan İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği’ne göre, ‘Mutlak Mesafeli Koruma Alanları’nda (0-300 metre) hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor. Mutlak koruma alanları sınırları içerisinde kaldığı tespit edilen yapılar İSKİ tarafından tespit edildiği takdirde, ilgili büyükşehir belediyesi bu yapıları yıkmak zorunda. Ancak yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 25 Mayıs 2006’dan önceki yapıların ise bu kapsama alınmadığı öne sürülüyor. Hezarfen’deki havaalanı kulesi 2006’dan önce yapıldığı için yıkılamıyor. Hezarfen Havalimanı Arnavutköy Belediyesi sınırları içinde.

Prefabrikler kaldırılmış
İBB yapıların kaldırıldığına yönelik 2009’da çekilmiş fotoğrafları Radikal’e gönderdi. Ancak pek çok kaçak olduğu iddia edilen büyük yapı yerinde kalmış.

Radikal/Serkan Ocak

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Avrupa Konutları 2012’de Dört Projeye Daha Başlıyor!

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya 2011’i hedeflerinin üzerinde bitiren Avrupa Konutları’nın yeni yıl …