1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Gıda Kenti Konya – Karaman, Enerjiye Göz Dikti!

Çikolata, bisküvi, şekerleme üretimiyle bilinen Karaman, enerji ve hava lojistiği işine de giriyor. Konya – Karaman arasına havaalanı kurmak isteyen kent, bir yandan da rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına hazırlanıyor

Türkiye’nin en büyük 16’ncı ekonomisi olma özelliği taşıyan Karaman, gıda kenti olmaktan öteye geçip yeni sektörler yaratmanın peşine düştü. Ülker, Bifa, Saray gibi firmaların bisküvi, çikolata, şekerleme yatırımlarıyla büyüyen, teşvikle ivme kazanan kent, şimdi ürettiklerini dünyaya yaymak için hava lojistiği, iklim koşullarını avantaja çevirmek için de rüzgâr ve güneş enerjisi işini ön plana çıkarmaya hazırlanıyor. 108 ülkeye ihracat yapan Karaman’ın Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, şehrin büyük gıda markalarının fason üretim merkezi olmaktan çıkıp, daha katma değerli işlere de girmek istediğini söyledi. Şehrin yıllık 273 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Uğurlu, özellikle lojistik işine önem verdiklerini üretilen malı en az maliyetle dünyaya gönderme yollarını aradıklarını söyledi. 5 yıl içinde Konya-Karaman arasındaki duble yolun biteceğine dikkat çeken Uğurlu şöyle konuştu: “Hızlı tren Karaman’a geldiğinde bir makas gibi ayrılacak. Bir tarafı Mersin’e bir tarafı Antalya’ya açılacak. Yani Karaman dağıtıcı kent olacak. Bir yandan da 2023 vizyonu içerisinde Konya ile Karaman arasında bir lojistik havaalanı kurmak istiyoruz. Talebimizi yaptık olumlu karşılandı. Havaalanı ve hızlı tren Karaman’a müthiş bir büyüme hızı verir.”

ENERJİ TESİSLERİ KURULACAK
Uğurlu, Karaman’ın mikroklimasının hem rüzgar hem de güneş enerjisi için ideal olduğunu, bunu bilen Avrupa ülkelerinin Karaman’da keşfe geldiklerini ifade etti. Özellikle Danimarka’nın bu iş için ciddi bir mesai harcadığını belirten Uğurlu, şu bilgileri verdi: “Henüz yer tahsisi yapmadık anlaşmaya çalışıyoruz. Yabancı enerji firmaları bölgeye yatırım yapmak dışında ne istihdam ne de ekonomiye herhangi bir katkı sağlamıyorlar. Şimdi ürettikleri enerjinin bir bölümünü bize vermeleri şartını getirdik. Bunu kabul ederlerse yer tahsisi yaparız.”

Ortadoğu’ya ihracat % 22 arttı
Şehirde Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya yapılan ihracatın geçen yılın mart ayına göre yüzde 22 oranında artmış. “Gıdayı depoluyorlar. Bu süreç gıda taleplerini artırdı” diyor Mustafa Toktay. Karaman’ın mermer ve ağaç işlemede de çok ciddi bir uzmanlığa kavuştuğunu dile getiren Toktay, bu üretilen ürünlerinin taşıma maliyetlerinin elde edilecek geliri yarıya indirmeden şikayetçi.

Bu kentte işsizlik sıfır
Karaman’ın en büyük özelliklerinden biri de işsizlik oranının sıfır olması. Yani bu şehirde işsizlik sorunu yok. Öyle ki firmalar çevre iller Niğde ve Aksaray’dan işçi taşımak zorunda kalıyor. Firmaların eleman bulamamasının nedenlerinden biri de halkın sigortalı çalışmaya pek yanaşmaması. İlk duyduğumuzda biz de şaşırdık ama kentin yüzde 10’unda yeşil kart var. Dolayısıyla yeşil kartlılar sigortalı bir işe girmektense hiç çalışmadan devlet desteği almayı tercih ediyor. Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, bu yüzden insanların tembelliğe alıştığını, özellikle yeşil kartlıların sanayi gibi işgücü gerektiren yorucu işlerde çalışmaya yanaşmadığını belirtiyor.

Otel yatırımları hız kazandı
Şehirde en yeni otel 22 yıllık ve 2 yıldızlı. Bugüne kadar bu tür ihtiyaçları Konya karşıladığı için hizmet sektörünün gelişmediğini dile getiren Toktay, “Özellikle turizmi de geliştireceğiz” dedi. Bunun için şehirde 3 tane 4 yıldızlı bir tane de 5 yıldızlı otel yapımının başladığını ifade eden Toktay, “Otellerle birlikte daha fazla turisti ağırlama imkânı bulacağız” dedi.

Mut bize bağlansın
Nüfusunu ve kişisel harcamaları artırmaya çalışan Karaman halkının sosyal hayat için Konya’ya gittiğini ifade eden Toktay, “Bunun önüne geçmek için yeni bir model arıyoruz. Mersin’e bağlı 63 bin nüfuslu Mut ilçesinin Karaman’a bağlanmasını istiyoruz. Mut ile aramızda 35 kilometre var. Eğer Mut bize bağlanırsa nüfus artar ve AVM yatırımı da çekeriz” diye konuşuyor.

Sabah/PINAR ÇELİK

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Anadolu ile Demiryolu Bağlantısı Kesiliyor!

TCDD, 1 Ocak’tan itibaren, YHT çalışmaları nedeniyle Köseköy-Gebze kesiminde 10.00 ile 15.00 saatleri arasında trenlerin …