1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Gelişen Yapı Sektörünün Yapı Elemanları

Yapi
İnsanoğlunun barınma ihtiyacı gereği ortaya çıkan “yapı”, sektörün gelişimine paralel olarak yapı elemanlarının artmasına da neden oluyor.

Anadolu’da mimarlığın doğuşunun simgesi olarak kabul edilen Megaron, bir kapı ve dört duvarın oluşturduğu en basit mekanı simgelerken, günümüzde yapı ve yapı elemanlarını tariflendirmek giderek zorlaşıyor. Yapı için kısaca kullanılan barınma ihtiyacı tanımı artık güvenilirlik, fonksiyonellik, estetik, ekonomik ve çevreci unsurları da içine alıyor. Öyle ki, sayısız iş kaleminin yer aldığı inşaat sektöründe, artık akıllı binalardan bile söz edebiliyoruz. Sektörde temelden çatıya, duvar kaplamasından bahçe düzenlemesine kadar her iş kaleminde sayısız alternatif alıcı buluyor.

Aydınlatma
Bir mekanın yüklendiği işlev için ihtiyaç duyulan aydınlık düzeyinin sağlanmasıdır. Gün ışığından faydalanılarak yapılan aydınlatmaya doğal aydınlatma, bunun yeterli olmadığı ya da doğrudan gün ışığının kullanılmasının uygun olmadığı özel mekanlarda (müzeler, sanat galerileri vb.) yapılan aydınlatmaya da yapay aydınlatma denir.

Seçilen aydınlatma armatürlerinin amacına uygun olması, insanı rahatsız etmeyen, mekanda gerçekleştirilecek eylemlere uygun olması, enerji performansının yüksek olması yani elektrik enerjisinin büyük bölümünü ışığa çevirmesi önemlidir. Çünkü bir kısım enerji, ısı enerjisine dönüşerek kaybolur ya da mekanda olumsuz etki yaratır.

Kapı-Eşik
Genellikle yapılarda iç mekan ile dış mekan arasında veya iki iç mekan arasında fiziksel ilişkinin kurulması için bırakılan duvar boşluklarıdır. Kapının ait bölgesinde içeri su girmesini engellemek amacı ile yapılan elemana eşik denir. Kapılar bulundukları mekana göre, dış, iç, endüstriyel kapılar, bahçe/otopark kapıları vb. çeşitlere ayrılır.

Bahçe/Peyzaj
Bina ve yakın çevresinde yapılan tasarımı destekleyen özel temalı bitki, su, yol, dış mekan aydınlatma, arazi düzenlemesi vb. işlemlerdir. Bir mimarlık uzmanlık alanıdır.

Zemin Kaplamaları
Mekanların özelliklerine göre zeminlerinde yapılan ahşap, seramik, pişmiş toprak (taban tuğlası), vinil, halı, doğal taş (mermer, granit) gibi kaplama çeşitleri vardır.

Temel
Perde ve kolon gibi düşey taşıyıcılardan gelen yükleri, zemine güvenle aktarabilmek için oluşturulan yapı elemanlarıdır. Temeller üzerine gelen yüke, yükü aktaran taşıyıcı elemana (duvar, kolon vb.) ve zemin türüne bağlı olarak çeşitli biçimlerde oluşturulabilir.

Duvar
Duvar, ana, antika, kalkan, diyafram, isitinat gib farklı teknik ve özellikte çeşitlilik içerir. Ahşap ve benzeri gereçlerle yapılıp kolayca sökülebilenlerine ise bölme denir. Yığma ve prefabrik olarak çeşitleri vardır.

Prefabrike/Prefabrikasyon
Yapıların tamamen bulunduğu arazide (şantiyede) üretilmeyip, fabrikada önceden tüm parçalarının üretilerek, şantiyede yalnızca kısa sürede montaj işlemlerinin gerçekleştirildiği yapım sistemleridir. Bu sistemlerde, üretim, taşıma, montaj, depolama, tasarım sorunlarının çözülmüş olması gerekir.

Sıhhi Tesisat
Yapılarda temiz su ihtiyacını karşılamak ve pis suyun yapıdan atılmasını sağlamak için oluşturulan borulama sistemidir.Her yapının sıhhi tesisatı, üç temel işlevi karşılamalıdır. Besin tüketimine (yemek pişirmek, içmek) yönelik ve günlük tüketimde kullanılan (çamaşır, bulaşık ve temizlenmek) suyun sağlanması, konut içinde kullanılmak üzere dağıtılması ve pis suyun boşaltılması.

Elektrik Tesisatı
Yapılarda kuvvetli akım (220 volt vb.) ve zayıf akım (telefon, internet vb) gibi makineler ve elektrikle çalışan cihazlar için ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin karşılanması, yangın ihbar sistemleri, aydınlatma, paratoner, ihtiyacını karşılamak için oluşturulan kablolama sistemi.

Pencere
Yapılarda iç mekan ile dış mekan arasında görsel ilişkinin kurulması, kontrollü ışık, hava geçişi için bırakılan duvar boşluklarıdır. Pencerenin alt bölgesinde içeri su girmesini engellemek amacı ile yapılan eleman ise denizliktir. Pencereden beklenen görevle kontrollü ışık ve hava geçişi, uygun görüşün sağlanmasıdır. Kontrol edilmesi istenenler ise güneş, ısı, yağmur, kar, koku, gürültü, böcek, ve güvenliktir.

Çatı
Yapıların üstüne akıntılı bir tarzda örtecek malzemeyi taşımak üzere yapılan, çoğu ahşap veya maden iskelet olan çatılar: Dış biçimlerine göre (beşik, kırma vb.), eğilimlerine göre (düz, eğimli), konstrüksiyonlarına göre (oturma, asma) gruplara ayrılırlar.

Baca
Temiz hava ihtiyacı, kirli havanın atılması (mutfak vb.), yanma nedeniyle zehirli gaz çıkışı, tesisatın geçirilmesi, çöp çıkışı, çamaşır çıkışı vb. için ihtiyaç duyulan düşey boşluklardır. Yanma nedeniyle zehirli gaz çıkışı için yapılan bacalar, insan sağlığını doğrudan etkilediği için önemlidir.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

‘İnşaat İşlerinde Vergilendirme ve KDV’deki Son Değişiklikler’ Paneli

Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, ekonomik büyüme ile inşaat sektöründeki ilerleme ve büyümenin doğru …