1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Faturayı Düşürmek İçin 5 Unsur!

SEPEV Başkanı Gürcan, yapıda enerji verimliliği esaslarının doğru uygulanmasıyla dışarıdan enerji ihtiyacının sıfırlanabileceğini bildirdi.

faturayi-dusurmek-icin-5-unsur

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Başkanı Tuğba Salman Gürcan, bir yapıda enerji verimliliği esaslarının doğru uygulanmasıyla ısınma ve soğutma için dışarıdan temin edilen enerji ihtiyacının neredeyse sıfırlanabileceğini bildirdi.

Dikkat edilmesi gereken 5 unsur

Gürcan, enerji verimliliği konsepti içinde yalıtımın başı çektiğini ama tek başına uygulandığı takdirde yapılan masrafa değer bir sonuç alınamayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Yüzde 90 ve üzeri enerji tasarrufu sağlanması için dikkat edilmesi gereken 5 bileşen var:

Yalıtım, hava sızdırmazlık, ısı köprüleri, pencereler ve ısı geri kazanımlı mekanik havalandırma sistemi.

Bu bileşenlerden biri uygulanmazsa yapıda enerji verimliliği tam anlamıyla sağlanmadığı gibi kullanıcıları için de ciddi konfor ve sağlık problemleri doğar. Pasif ev konseptinin enerji verimliliği esaslı bu 5 bileşeni bir arada uygulandığı takdirde yapının ısınma ve soğutma için ihtiyaç duyduğu enerji neredeyse sıfırlanır. Ardından dahil edilen ısı pompası veya güneş panelleri gibi yenilenebilir ve çevre dostu enerji sistemleri ile şebekeden bağımsız, faturasız evler inşa etmek mümkün.”

‘Yönetmelik oluşturulmalı’

Gürcan, enerji verimliliği konusunda etkili ve somut çıktıları olacak çalışmalar yapmakta Avrupa ülkelerinin gerisinde kalındığını belirterek, acilen bu konuda yönetmelik oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olmasından dolayı, enerji tasarruflu binaların bir lüks değil zorunluluk olduğuna dikkati çeken Gürcan, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının son yıllarda çalışmalar yürüttüğünü, bu çalışmaların birçok olumlu çıktıları olduğunu ama somut anlamda mevzuatta köklü bir değişime gidilemediğini söyledi.

Gürcan, “Enerjinin gittikçe daha da önemli olduğu günümüzde, yönetmelik mümkün olduğunca en kısa sürede hazırlanmalı. Bu yönetmelik sayesinde mimar ve mühendisler tasarımlarında enerji verimliliğini esas almak zorunda kalacak. Zamanla halk da bu kriterleri benimseyecek” ifadesini kullandı.

‘Donanıma sahibiz’

Pasif bina yaklaşımının özellikle gelişmiş ülkelerin kalkınma planları ve hatta kanun ve yönetmeliklerinin içinde yerini aldığına dikkati çeken Gürcan şöyle devam etti:

“2019’un başından itibaren AB üyesi ülkelerde inşa edilecek her türlü binanın, pasif ev standardında olması öngörülüyor. Türkiye’ye bu gelişmelerin yansıması uzun zaman almayacaktır. Evet ilk başta belki sancılı olacak ama yapı sektörümüzün gerek uygulamacı gerekse malzemecileriyle birlikte bu konuda çok hızlı yol alacağına inanıyorum. Gereken alt zemin hazırlandığı takdirde yapı sektöründe bu devrimi yapabilecek donanıma sahibiz.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İZOCAM’dan Usta Eğitimleri!

İzocam tarafından sağlanan MEB sertifikalı usta eğitimleri ile 2004 yılından bu yana 1188 usta sertifikalandırılarak, …