1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Evde ve Ofiste Doğru Aydınlatmanın Püf Noktaları

Evimize ya da ofisimize nasıl bir aydınlatma sistemi yaptırmalıyız ki, estetik görünümden ödün vermeden ruh ve beden sağlığımızı koruyabilelim?

Işık sadece çevredeki objeleri görüp algılamamıza değil, ruh ve beden sağlığımız üzerinde de önemli bir güce sahip. Bu nedenle yaşadığımız mekânların; evimizin, iş yerimizin ve hatta sokakların doğru aydınlatılması gerekiyor. Peki doğru aydınlatma nasıl olmalı?

Gözlerimizi sımsıkı kapatıp hareket etmeye çalışmak, ışığın ve aydınlığın değerini anlayabilmenin en basit ve en etkili yöntemidir. Hele bu deneyi alışık olmadığımız bir mekanda ve gecenin bir yarısında yaptığımızda, ışıksız bir hayatın ne derece vahim olduğu ortaya çıkacaktır.

Ancak, rahatça hareket edebilmemizi ve psikolojik olarak kendimizi rahat hissetmemizi sağlayan ışığın, doğru yerde ve doğru şekilde kullanılmadığı takdirde, uzun vadede önemli zararlara neden olabileceği çoğu zaman düşünülmez. Evimizin ya da ofisimizin hoş bir dekorasyona sahip olması yönündeki çabalarımızda ışığın rolü her nedense unutulur. Peki, evimize ya da ofisimize nasıl bir aydınlatma sistemi yaptırmalıyız ki, estetik görünümden ödün vermeden ruh ve beden sağlığımızı koruyabilelim?

ESTETİK ÖNEMLİDİR, SAĞLIK DA..
Evlerimizin iç mimarisinde sadece nesneleri görmemizi sağlayacak biçimde düzenlenmiş bir aydınlanma sistemi, hem estetik hem de teknik yönden doğru bulunmuyor. Bu nedenle her odada, hatta odalar içindeki değişik bölgelerde farklı aydınlatma elemanlarının kullanılması gerekiyor.

ANTRE
Evin girişinde yer alan antrelerimizde, genel aydınlatmanın yanı sıra duvara yönlendirilmiş bir aydınlatma düzeni istediğiniz etki ve sıcaklığı sağlar.

KORİDOR
Işık kaynaklarını koridor boyunca dizmek uygun olur. Yarı-şeffaf aplikler koridor boyunca kullanılabilir. Koridor ile odalar arasında çok fazla ışık farkı olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

YEMEK KÖŞESİ
Tüm aile bireylerinin bir arada bulunduğu yemek odalarında bölgesel aydınlatma kullanılabilir. Bunun için, bir ya da iki tane ışıklığın masa üzerine sarkıtılması hoş bir ortam yaratır. Bu aydınlatma ile amaç, masa üzerindeki nesnelerin net bir biçimde görünmesini sağlamaktır. Fakat, kişilerin yüzlerinin ve çevresinin belirli oranda aydınlatılması gerekir. Bu nedenle, sarkıtılan ışıkların kâğıt, kumaş, plastik gibi ışığı geçiren gereçlerden olması sorunu çözen doğru bir yaklaşım olur.

MUTFAK
Tezgah üstünün bölgesel olarak aydınlatılması gerekir. Dolap içlerinin ve çevrenin iyi algılanabilmesi için tavanda geniş yüzeyli ışık yayıcı aygıtlar kullanılabilir.

YATAK ODALARI
Başucu aydınlatması duvardan, karyola üzerinde apliklerle ya da komodinler üzerine konan aygıtlarla yapılabilir. Kullanılan lambanın ışığının ayarlanabilmesi ve doğrudan göze gelmesinin önlenmesi önem taşır. Tuvalet masaları için yine bölgesel olarak ayna önü aydınlatması yapılması özellikle gerekir. Bu aydınlatma ışığı aynanın iki yanına gelecek biçimde olması gerekir. Kendimizi iyi görebilmemiz ve gözümüzün kamaşmaması için, yüzeyli aygıtların kullanılması önerilir. Özellikle makyaj için ışık renginin de iyi olması gerekir.

ÇOCUK ODALARI
Çocuklar çok küçükse, onların doğru ve kolay algılamaları sağlayabilmek için aydınlatma büyük önem taşır. Renklerin doğru algılanabilmesi için, tüm renkleri gün ışığında olduğu gibi gösteren lambaları tercih edin. Okul çağındaki çocukların göz sağlığını korumak ve yorulmadan uzun süre çalışmalarına imkan tanımak için ise, çalışma masalarının aydınlık olmasına ve ışığın yansıma yapmamasına dikkat edin.

TV İZLEME
Göz sağlığımız için televizyonların izlenmesi sırasındaki aydınlık da büyük önem taşır. TV’nin karanlıkta izlenmemesi gerekir. Çünkü TV ekranı çok ışıklı, çevre karanlık olduğu zaman göz yorulur. Bu nedenle, TV’nin arkasındaki duvarın açık renkli olması, hatta belirli oranda aydınlatılması görsel konfor yönünden uygun olur.

LAMBA SEÇİMİNE DİKKAT!
Evlerimizde kullanma kolaylığı, ışık rengi ve boyutların uygunluğu gibi etkenlerle akkor ve akkor halojen lambaların seçilmesi uygun olur. Yalnız bu lambaların çıplak olarak kullanılmaması ve ışığının doğrudan göze gelmemesi gerekir.

İŞYERLERİNDE AYDINLATMA
İşyerlerinde her türlü işin kusursuz yapılabilmesi ve en önemlisi de iş görenlerin göz sağlığının korunması, iyi bir aydınlatma tekniğini gerektirir. Aydınlatma, öncelikle, yapılan işlerde kalite standartlarının gerektirdiği tüm detayın görülebilmesi için gerekir.

OFİSTEKİ GENEL AYDINLATMA
Sağlıklı ve doğru bir ofis aydınlatması, personelin verimi, çalışma motivasyonu ve göz sağlığı için olduğu kadar modern ofislerin prestiji açısından da önem taşır. Ofislerde ışığın homojen dağılımı sağlanması ve çalışma yüzeyinin parlaklığı ile bakılan nesnenin parlaklığının en az üçte biri olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ofis ortamlarında genel ışık veren ürünler seçilmesi; halojen ve spot gibi direkt ışık veren ürünlerin ise sadece özel vurgulama istenen noktalarda kullanılması önerilir. Daha çok floresan veya kompakt floresanlı armatürlerin tercih edilmesi gerekir. Ofis aydınlatmasında, ev aydınlatmasındaki gibi dekoratif değil, işlevsel armatürlerin seçilmesinin esas alınmasına dikkat edilmesi gerekir.

ÇALIŞMA MASASI
Gün ışığını alacaksa soldan alması çok daha doğru olur. Parıltıları düşük, ışıklı tavanlar kullanılabilir. Prizmatik kapaklı büyük yüzeyli armatürler ve petekli, aynalı, reflektörlü armatürlerin tercih edilmesi gerekir. Önü camlı ve reflektörlü armatörler idealdir. Işık kaynağının kamaşma yaratmaması için görme hizasında daha da içeri çekilmesi ve karmaşanın ortadan kalkmasına engelleyici özel ışık kırıcılı armatürler kullanılması önerilir.

BİLGİSAYARLA ÇALIŞILAN ALANLARDA
Bu alanlarda titiz bir aydınlatma gerekir. Bilgisayarlar cam ve cam kapaklı olduğundan yansımalar veya yansımalardan kaynaklanan kamaşmalar problem yaratabilir.

Kaynak: CNBC Tv.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

5 Soruda ‘Kira Beyannamesinde Pişmanlık’ Uygulaması

Kira, ücret ve menkul sermaye iradı gibi gelirleri elde eden ancak beyanname vermeyen mükellefler için …