1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ekonomik Proje Dönemi!

Zengin üst gelir grubu ucuz konut projelerine yöneldi. Bu grubun yatırını amaçlı hareket ettiğini söyleyen inşaatçılar, “Lüks konut projelerine talep azaldı” diyor

Zengin üst gelir grubu ucuz konut projelerine yöneldi. Bu grubun yatırını amaçlı hareket ettiğini söyleyen inşaatçılar, “Lüks konut projelerine talep azaldı” diyor. Önümüzdeki dönemde ise konut piyasasındaki değişimin yönünü şehirli beyaz yakalı yöneticilerin belirlemesi bekleniyor. Uzmanlara göre gelecekte şehir merkezlerindeki ekonomik konut projeleri ve rezidanslar yatırımcıların yeni gözdesi olacak.Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerine dayanılarak sektör tarafından yapılan tahminler, Türkiye’nin her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre, konut açığında talebin yüzde 80’i alt gelir grubu, yüzde 20’si ise orta ve üst gelir grubundan geliyor. Sektör, bu talebin bir bölümünü karşılamak için yılda ortalama 30 ila 60 bin arasında yeni konut inşa ediyor. Ancak burada da bir çelişki doğuyor. Yeni konutlar alt gelir grubundan çok orta ve üst gelir grubuna hitap ediyor. Yani konut talebiyle arzı arasında dengesizlik bulunuyor. Uzmanlara göre bu durum arsa maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Arsalar pahalı olduğu sürece de yapılacak konut projelerinin çoğunluğunun orta ve üst gelir grubuna yönelik olması kaçınılmaz oluyor.

Şu anda gayrimenkul sektöründe yaşanan durum da bunun bir göstergesi. Krizden dolayı lüks projelere olan talep azalırken, orta ve düşük gelir grubuna yönelik konuüara ilgi artıyor.Krizden dolayı daha tedbirli davranan üst gelir grubu da daha ekonomik olan orta sınıfa yönelik yapılan konutlara yöneliyor. Özellikle ucuz projelerden yatırım amaçlı konut alımı artıyor.Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, “Projelerimizden daire satın alanların yüzde 60’mı yatırım amaçlı daire alan orta ve üst gelir grubu oluşturuyor” diyor. Benzer durum Teknik Yapı’nın projelerinde de yaşanıyor. Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım özellikle son 5 yılda gerçekleştirdikleri daha düşük maliyetli projelerde orta ve üst gelir grubunun ağırlığının arttığını söylüyor.

TALEBİ ÜST GRUP BELİRİYOR

Son iki yıldır, gayrimenkul sektörü önemli bir değişimden geçiyor. Sektörde talebi orta ve üst gelir grubu oluştursa da ucuz projeler ilgi görüyor. Lüks ve pahalı projelere alıcı çıkmıyor. Sektör temsilcileri gelecekte de arsa maliyetlerinde önemli bir değişiklik olmadığı sürece bu trendin devam edeceğini öngörüyor.Türkiye’nin önde gelen markalı konut üreticilerinin hemen hepsi şu anda daha çok alt ve orta gelir grubuna yönelik projelere talep olduğunu belirtiyor ve yeni yatırımlarını bu yönde yapacaklarını söylüyor.Üst gelir grubunun lüks projeler yerine daha ekonomik projelere ilgi göstermesinin en önemli nedenlerinin başında ekonomik kriz geliyor. 2008 ve 2009’da krizden dolayı gayrimenkul alıcılarının daha tedbirli davrandığını söyleyen Ali Dumankaya, “Kriz algısıyla birlikte yatırımcılar bekleyişe geçti. Üst gelir grubuna yönelik üretilen lüks konuta ilgi azaldı” diyor ve ekliyor: “Bu durum da yatırım yapmak isteyen varlıklı kesimin yatırım amaçlı ucuz konutlara yönelmesini sağladı. Ucuz ve ekonomik ödeme koşulları sunan projelere ilgi arttı.”

GELECEKTE TREND NE OLACAK?

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan da şu anda düşük ve orta gelir grubuna yönelik konut projelerine talebin olduğunu söylüyor. İnan’a göre, alım gücünün kolaylığı ile birlikte üst gelir grubunun yatırım amaçlı ucuz projelere ilgi göstermesi bu tür konutlara olan talebi artırıyor. İnan, “Fiyapı’nın konsepti ekonomik fiyata kaliteli konut üretmek ve bu konsepti devam edecek” diyor.Önümüzdeki birkaç yılda da konut talebinin yönünü üst ve orta gelir grubunun belirlemesi öngörülüyor.Bu konuda ise iki farklı görüş var. İnşaat şirketlerin bir kısmı orta ve orta üstü gelir grubuna yönelik konut projelerinin sayısının artacağını söylerken diğerleri bugünkü gibi düşük gelir grubuna yönelik konut projelerinin çoğalacağını belirtiyor.Üst gelir grubuna yönelik lüks konut üretiminin başlayacağını söyleyenlerin en önemli dayanağı ise 2009’un ortalarından itibaren kriz psikolojisinin aşılması.Dengeler yerine oturdukça üst gelir grubuna yönelik konut talebinin de canlanacağı belirtiliyor.

ŞEHİR MERKEZİNE DÖNÜŞ

Bu şekilde düşünenlerden biri de Milpa Genel Müdürü Rıza Koçyiğit. “Önümüzdeki birkaç yılda orta üstü gelir grubuna yönelik projelerde fazlalık yaşanacak” diyen Koçyiğit, lokasyonu iyi olan projelere talep artışı olacağını söylüyor.Yeni dönemde tercih edilen lokasyonların başında ise şehir merkezleri geliyor. Uzmanlar, özellikle ulaşım kolaylığından dolayı şehir merkezlerindeki projelere talebin artacağını belirtiyor.Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark da önümüzdeki birkaç yılda konut lokasyonlarının öneminin artacağını vurguluyor. “Özellikle günlük yaşamı idame etmenin kolay olacağı yaşam merkezlerine talebin artacağını öngörüyoruz” diyen Binark şöyle devam ediyor: “İnsanlar kısa mesafeler kat ederek zamandan tasarruf etmenin avantajlarını daha çok fark edecek. Alışveriş, spor, okul, sosyal yaşam ile ilgili tüm ihtiyaçların karşılandığı projeler ön plana çıkacak.”Önümüzdeki dönemde bugünkünün aksine orta ve üst gelir grubuna yönelik konut talebinin artacağını düşünerek arsa maliyetlerinin pahalı.

Capital Mortgaga/ Ayşe Tarcan Aksakal

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.