1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bursa’ya En Uzun Hatlı Teleferik İnşa Edilecek!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, yeni projelerle kente prestij kazandıracaklarını söyledi. Uludağ’daki Türkiye’nin ilk teleferiği aynı zamanda en modern teleferiği haline gelecek…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni projelerden hedeflerine, Bursaspor’dan kent vizyonuna kadar merak edilenleri anlattı. İşte Başkan Recep Altepe’nin sorularımıza yanıtları:

* Devam eden projeleriniz neler?
Kentin yarım asırlık simgesi olan teleferiği Oteller Bölgesi ile buluşturacak projenin temelini attık. Türkiye’nin ilk teleferiğini, Türkiye’nin en modern teleferiği haline getirecek projeyle aynı zamanda dünyanın en uzun hatlı teleferiği inşa edilecek. Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ’ı yeniden cazibe merkezi haline getirmek için bir dizi çalışma başlattık. Uludağ’ı sadece kış aylarında değil, 12 ay kullanılabilen bir değer haline getirmekte kararlıyız.

ULUDAĞ’A YENİ GONDOL
Mevcut 30-35 kişi kapasiteli kabinlerle, özellikle lodoslu havalarda Uludağ’a ulaşım sağlanamıyor. Yeni yapılacak ‘gondol’ tipi kabinler her türlü hava koşulunda çalışabilecek. Sıra bekleme derdi de olmadığı için yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun olarak kullanılacak. Proje kapsa-mında halen çalışmakta olan Teferrüç, Kadıyayla ve Sanalan istasyonlarına ‘Oteller Bölgesi İstasyonu’ da eklenecek. Tüm hattın yenilenmesinin ardından Tereffüç’e yeni yapılacak makine dairesi sisteme alınacak.

8.84 KİLOMETRE OLACAK
Toplam 8,84 kilometreyle dünyanın en uzun teleferik hattı Bursa’ya kazandırılırken, 8’er kişi kapasiteli 175 gondol tipi ka-binle, sıra bekleme derdi de ortadan kalkacak. Saatlik yolcu taşıma kapasitesi yeni projeyle bin 800 kişiye çıkarılırken, aile kabinlerinin yanında VİP kabinler de devreye alınacak. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek projeyle, Teferrüç ile Oteller Bölgesi arasında 24 saat kesintisiz ulaşım sağlanırken, projenin iki yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Teleferiğin başlangıç noktası olan Teferrüç İstasyonumda teleferik müzesi, süpermarket, 50 adet mağaza, 50 oda kapasiteli otel, çok amaçlı salon ile kafeterya ve restoran bulunacak, önemli bir rekreasyon alanına dönüşecek Kadıyayla İstasyonu’nda ise tur rehber birimleri, kafeterya, restoran ve otel yer alacak. Kampçıların kullandığı Sanalan bölgesindeki istasyonda da tur rehber birimleri ile kafeterya bulunacak. Oteller Bölgesi’ne inşa edilecek istasyona da kayak eğitim birimleri, otel, kapalı spor ve sağlık birimleri ile kafetarya yapılacak.

TRAMVAYIN TEMELİ ATILDI
Cumhuriyet Caddesi Nostaljik Tramvay Hattı’nın temeli atıldı. Gökdere Meydancık Köprüsü’nden başlayarak Yeni Cumhuriyet Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’ni takiben Tarihi Hanlar Bölgesi’nin ortasından geçerek Zafer Plaza’ya kadar ulaşacak olan nostaljik hat toplam 1,5 kilometreden oluşacak. Tramvayların geçtiği güzerghlar araç trafiğine kapatılarak, Cumhuriyet Caddesi boydan boya yaya aksına ve cazibe merkezine dönüştürülmüş olacak. Nostaljik Tramvay Projesi ile Cumhuriyet Caddesi ve civarındaki çarşı dünyanın ve Türkiye’nin en güzel çarşısı haline gelecek. Nostaljik tramvay bu bölgeye kent aksesuarı olarak konulacak ve iki tramvay karşılıklı olarak çalışacak. Proje ile Bursa Çarşısı, Kayhan ve Reyhan ile Hanlar Bölgesi canlanacak. Bursa’da değerlendirilecek Alman malı olan 1952 model olan tramvaylar en son İstanbul Kadıköy – Moda hattında çalıştı. 3 adet tramvay şuanda kendi atölyelerimizle yenileniyor. 10 metre boyunda ve 750 voltluk enerji ile çalışacak tramvaylar Cumhuriyet Caddesi ve Hanlar Bölgesi’ne prestij katacak ve Nisan ayında hizmete girecek.

HEYECANLANDIRAN PROJELER
Temellerini attığımız ve Uludağ Oteller Bölgesi’ne ulaşımı büyük oranda rahatlatacak Yeni Teleferik Projesi, Velodrom’da 43 bin sporseveri ağırlayacak olan projeler beni çok heyecanlandırıyor.

* Bursa’nın üç önemli sur kapısı gün yüzüne çıkmış durumda. Yeni projelerle geri kalan sur kapıları da meydana çıkarılacak. Çalışmalar ne aşamada?
Bursa’nın 3 bin 500 yıllık bir tarihi ve 2 bin 300 yıllık da surları var. Osmanlı’nın fethettiği şehir bu sur içi oluyor. Osmanlı öncesinin yaşandığı surların ve şehri çeviren yaklaşık 3 bin 400 metre sur içerisinde bugün yaklaşık 8 bin kişinin bu eski yerleşim bölgesinde surların ortaya konulması ile ilgili çalışmaları başlatmıştık. Bununla ilgili en önemli mekn, şehrin ana kapısı dediğimiz Saltanat Kapısı, bu kapının yapılmasıydı. Burası Ortapazar Caddesi’nin girişiydi, bu inşaat 2005 sonunda başladı ve 1,5 yıl gibi kısa bir zamanda tamamlanmış oldu. Fetih Kapı ve Fetih Meydanı restorasyonu yapıldı. Yer Kapı’da aynı şekilde yok edilmişti, onun da restorasyonu yapıldı. Şimdi surların geri kalan kısmını, Alacahırka tarafındaki Zindan Kapı’yı ve kuzeyindeki Kaplıca Kapı’yı gün yüzüne çıkartacağız. Aynı zamanda surların kalan taraflarının, 14 tane burcun ortaya çıkarılmasıyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

* Büyükşehir Belediye Başkanlığınızda da Balkanlara hizmet etmeye devam ediyorsunuz. Balkanlara gittiğiniz de neler hissediyorsunuz?
Balkanların, Türkiye’nin kardeşi olduğunu düşünüyorum ve Balkanlar’da yaşayan vatandaşların her zaman yanında olmamız gerektiğine inanıyorum. Kendi kentimde dolaşıyor gibi hissediyorum, çok mutlu oluyorum. Oradaki insanlar da hemşerilerimiz. Bursa’da çok sayıda Balkanlı vatandaş yaşıyor. Balkanlarda bizleri sıcak ve samimi bir aile ortamında karşılıyorlar. Farklı ülkelerde de olsak köklerimiz aynı. Uzun yıllardır birbirlerine hep yakın duran Bursa ile Balkanlar, akrabalık bağı yoğun olan bölgelerdir. Balkan ülkeleriyle olan faaliyetlerimizde sivil toplum kuruluşlarından da destek alıyoruz. Balkanlardaki insanlara sahip çıkma, moral verme, kültürel değerleri yaşatma noktasında ortak ve örnek çalışmalar gerçekleştirmek istiyoruz. Aynı zamanda sadece Balkanlarda değil Kütahya, Muş, Antakya ve Bitlis gibi kardeş kentlerimize de çalışmlarınıza destek oluruz.

Hat 2 Yılda Birleşiyor
ALTEPE, BursaRay’la ilgili şu bilgileri verdi: Görükle hattı ile Emek hattındaki çalışmalar hızla sürerken,raylı sistemi kentin doğu yakası ile buluşturacak olan Kestel hattıyla ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Bu dönem programda olmamasına rağmen gündeme alman hattın proje çamaları tamamlandı. DPT den onay alan projenin ihalesi yapılacak. İhalenin ardından yasal beklemesinin tamamlanmasıyla ilk kazma vurulaKentin doğusu ile batısını raylar üzerinden birbirine bağlayacak olan projenin en geç 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor,

BİR DÖNEMDE 17 KM
BursaRay’ı Kestel’le buluşturacak olan 7 duraklı 8 kilometrelik hat üzerinde bulunan 3 adet köprünün genişletme çalışmaları Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılacak. Büyükşehir Belediyesi de proje kapsamında Esenevler mevkiine bir
dine batçık yapacak. Toplam 9 kilometre olan Görükle ve Emek hattına ekle necek olan Kestel hattıyla bir dönemde 17 kilometrelik raylı sistem ile projesi hayata geçirilmiş olacak.

Akşam / Akşam Bursa

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Bursa’da Kentsel Dönüşüm: 560 Bin Yapının 100 Bini Riskli

Bursa’da olası bir depremin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için yapı stokuyla ilgili kentsel dönüşüm …