1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Binaları İşçilerin Mesleki Eğitimi Ayakta Tutuyor!

Türkiye, depremlerin ardından depreme dayanıklı sağlam konut, okul ve kamu binası gibi her türlü inşaatta kullanılacak malzemelerin standardını yükseltti. Binaların inşaatını yapacak usta ve inşaat işçilerinin eğitimini aynı titizlikle henüz sağlanamadı

Bu yıldan itibaren inşaat işçilerine sertifika zorunluluğu getirildi. İnşaatlarda çalışan usta ve işçiler depreme dayanıklı sağlam binanın nasıl yapılacağı konusunda eğitim alıp birer sendika edinecekler. Ancak bu zorunluluğu getiren yasa mevcut işçilere 5 yıl süreyle geçici belge edinme hakkı da getirdi. Dolayısıyla işçiler hiç eğitim almadan geçici belge edinerek 2017 yılına kadar mevcut bilgi birikimleriyle inşaatları yapmaya devam edecekler.

10 YIL GEÇERLİ BELGE

Türkiye İnşaat Sanayicileri Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, yapılacak inşaatın sağlam olabilmesi ve depremde ayakta kalabilmesi için doğru malzemenin yanı sıra doğru eğitim almış usta ve işçilere ihtiyaç olduğunu belirtti. Kocaoğlu “İnşaatlarda en iyi çimentoyu kullanabilirsiniz, gereğinden bile fazla demirle binaları dikebilirsiniz. Ancak ustanız demiri doğru bağlayamazsa ilk depremde o bina çöker” dedi.

İNTES bünyesinde İŞKUR’un desteğiyle kurdukları ve inşaat işçilerini uluslararası düzeyde mesleki eğitimden geçiren okulların kritik öneme sahip oludğunu dile getiren Koçoğlu, eğitimin zorunlu ücretinin 400 TL, belgenin 5 yıl artı 5 yıl olmak üzere toplam 10 yıllık geçerlilik süresinin bulunduğunu belirtti. Koçoğlu, “Ayda yaklaşık 3 TL’lik eğitimle usta ve işçilerin mesleki eğitimini tamamlıyoruz. Ücret, uluslararası eğitim kuralları nedeniyle zorunlu. Bu eğitimden kaçan firmalar, eğitim belgesiz ustalarla yaptıkları binaları televizyon reklamlarıyla vatandaşa pazarlıyorlar” diye konuştu.

İki kez başarısız olana belge yok

Şükrü Koçoğlu, yıllardır inşaatlarda çalışmış ustaların yaptıkları işi doğru yaptıklarını zannettiklerini, ancak eğitim sırasında yanlışlarını bütün açıklığıyla gördüklerini bildirdi. Sınavlarda başarı oranının yüzde 60’larda kaldığını belirten Koçoğlu, 2 sınavda başarısız olanlara belge verilmediğini, ancak sınavı geçemeyen ustalara İNTES üyesi işyerlerinin dışındaki firmalar tarafından kolaylıkla iş verildiğini bildirdi.

Bugün

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …