1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Evinizi Aydınlatırken Hangi Odaya Hangi Işık Kullanmalı?

Binbir emekle dekore edilen evlerin aydınlatmaları için biraz özen gösterilir ve birkaç önemli noktaya dikkat edilirse çok güzel sonuçlar alınır. Dikkat edilmesi gerekenlerin başında tarz ve çizgiyi belirlemek var…

Hangi odaya, hangi ışık?
En büyük uğraşı evinin dekorasyonuydu. Günlük ve misafirlik olarak ikiye ayırırdı evdeki her şeyi; halıların yedekleri olur, koltuklara örtü sererdi. Tabakların en havalısı, çatal kaşıkların en cafcaflısı olurdu hep sofrada… Bitmek bilmeyen değiştirme ve yenileme arzusu bir memnuniyetsizliğin sonucuydu.

Tek bir eksik vardı aslında; uygun aydınlatma…Evde değişmeyen tek şey aydınlatmaydı. Salonun tam ortasındaki gösterişli avize, oturma odasındaki küçük avize; mutfak, yatak odası, giriş ve banyodaki küçük lambalar hep aynıydı. Onların sadece ampulleri değişirdi, o da patladıkça. Hâlbuki aydınlatma bir ev için o kadar önemli ki… Bitmek bilmeyen değiştirme ve yenileme arzusu bir memnuniyetsizliğin sonucuydu. İçe bir türlü sinmeyen o küçük ama önemli eksiklik ufak tefek ışık hileleriyle çok daha ucuza halledilebilirdi. Şöyle ki; fonksiyonel bir gece lambası, büyükçe başlıklı bir lambader ya da ufak başucu lambaları evin çehresini bir anda değiştirip zenginleştirir. Işık sadece parlaklıkla ilgili bir detay değil üstelik; duyguları da etkiler.

Binbir emekle dekore edilen evlerin aydınlatmaları için biraz özen gösterilir ve birkaç önemli noktaya dikkat edilirse çok güzel sonuçlar alınır. Dikkat edilmesi gerekenlerin başında tarz ve çizgiyi belirlemek var. Eğer eşyalar ve duvarlar koyu renkli ise aydınlatmanın gücü ve yoğunluğu artmalı. Açık renk eşyalar içinse daha yumuşak ışıklar kullanılmalı. Işığın rengi, şiddeti ve konumlanması evde istenen havayı oluşturmanın en önemli yardımcısı. Odanız küçükse köşelere gizli aydınlatmalar yerleştirip onu genişletebilir, çok genişse belli bölgelere vurgu yapan aydınlatmalarla onu daraltabilirsiniz. Eşyaların konumu, evin gün ışığı alma oranı ve tavan yüksekliği de ışık seçiminde önemli.

***

Salon geniş gözüksün diye…
Öncelikle tarza karar verin. Klasik, spor, şık… Sonra eşyaların ve duvarların rengine göre ihtiyaç duyduğunuz ışığın tonuna… Yemek bölümü için masanın üstüne 80-90 cm mesafede bir sarkıt aydınlatma kullanmanız uygun olacaktır. Ayrıca konsol aynanızın iki yanına aplik yerleştirebilirsiniz. Böylece odanız hem daha geniş görünür hem de mobilyaların etkisi artar. Oturma bölümü, gevşemek ve dinlenmek için kullandığımız alanlar olduğundan burada yumuşak ışıklar tercih etmeli ve rahatlatıcı renkler kullanmalısınız.

Yatak odasına sarkıt lamba
Odanın güneş alma oranı, büyüklüğü ve yatağın yerine dikkat etmelisiniz. Yatak odasını niçin kullandığınız önemli. Makyajınızı burada yapıyorsanız aynanın üstüne ya da iki yanına yerleştireceğiniz apliklerle gölgelenmeyi ortadan kaldırabilirsiniz. Yatak, ayna ve dolaplarda aydınlatma kullandıysanız tavana bir şey asmak zorunda değilsiniz ama şıklık katmak isterseniz hafif ışıklı dekoratif bir sarkıt lamba havayı epey değiştirir.

Girişlere kuvvetli ışık
Hoş bir sarkıt lamba ile uygun aplikler yeterli. Onların görevi etrafı basitçe görmeyi sağlamak ama evlerin bu kısımları gün ışığından mahrum kaldığından kuvvetli ışıklar daha iyi olur.

Mutfak ışıkları uyumlu olmalı
Buzdolabı, bulaşık makinesi, fırın, masa, küçük mutfak aletleri, dolaplar… Mutfak, bir sürü malzemenin bir arada ve aynı anda kullanıldığı tek yer. Eğer küçük bir mutfağınız varsa güçlü ve tek bir sarkıt aydınlatma işinizi görecektir ancak geniş bir mutfağa sahipseniz mutfağı bölümlere ayırın. Örneğin fırın ve ocak alanı, lavabo ve bulaşık makinesi alanı, buzdolabı ve dolap alanı… Dikkat etmeniz gereken bütün ışıkların birbiriyle uyumlu olması.

Tiyatro tipi sıra ampuller
Makyaj yapmak, tıraş olmak ve giyinip kuşanmak için ayna çevresinde gölgeleri ortadan kaldıracak bol ışığa ihtiyacınız var. Tiyatro tipi sıra ampullerle banyonuzda bir film yıldızının ışığını yakalayabilirsiniz ama bunun için büyük bir aynaya ihtiyacınız var. Aynanız küçükse üstüne bir geniş ya da iki yanına küçük birer aplik yerleştirmelisiniz. Banyonuz büyükse bu ışık yetmeyebilir; ek olarak tavan tipi aplik ve armatürler gerekebilir. Burada en önemlisi buhara dayanıklı ürünler seçmektir.

Bebeğinizin göz sağlığını unutmayın
Buradaki ihtiyaç minik bebeğiniz uyurken onu rahatsız etmeyecek ama aynı zamanda etrafı aydınlatacak bir düzenek. Yumuşak ışıklı bir gece lambası olmazsa olmaz. Genel aydınlatma ise sarı tonlarda olmalı. Işık kaynağının önünü kapatarak onun gücünü hafifleten bir armatür kullanırsanız bebeğinizin göz sağlığı da korunur.

Şengül Tanırcan / ZAMAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kaynakçı, Alüminyum Doğramacılar Aranıyor – 1 Kasım

BAKIR Boru Kaynağında çalışacak eleman. Ümraniye 0.216.521-27-61 ——————————————————————————– BAZA Sehpa İmalatına Usta, Kaynakçı, Yardımcı, Sultanbeyli. …