1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kiracınız, Aidatlarını Eksiksiz Ödüyor Mu?

Yarın Gelir Vergisi Beyannamesi için son gün. Son günlerde gündemde olan kira gelirlerinin beyanı için de son gün yarın. Milyonlarca mükellef 2011 yılında elde ettiği gayrimenkul kira gelirlerini beyan edip vergisini ödeme telaşında…

Ancak, gayrimenkul sahiplerinin sorumlulukları sadece elde ettikleri kira gelirlerinin beyanı ile sınırlı değil. Kiraya verilen gayrimenkullerin aidatlarının ödenmemesi halinde, gayrimenkulün sahibi ödenmeyen aidat borçlarından da sorumlu oluyor.

FAİZ VE HACİZ

Ödenmeyen aidat vb. için Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 22. maddesine göre; kat maliki, gider ve avans borcu ile gecikme tazminatlarından kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Kiracının aidatları ödememesi durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca “yüzde 5” oranında bir gecikme tazminatı söz konusu olabiliyor. Faiz başlangıcı mal sahibine durumun tebliğ edildiği tarihten itibaren başlıyor.

“Hem kiracının borcunu hem de borcun faizini mi ödeyeceğim, olur mu öyle şey” diye düşünmeyin. Oluyor. Ayrıca sorumluluk sadece gecikme tazminatı ile sınırlı değil. Kiracının ödemediği aidatlardan dolayı mal sahibine başvurulduğu durumda, mal sahibi borcu ödemezse hakkında “haciz takibi” yapılabilmesi de mümkün.

Aman dikkat! Siz siz olun kiracınızın aidatları ödeyip ödemediğini ara sıra kontrol edin.

İhale ile devralınan gayrimenkulün tapu harcı
SORU:
İhale yoluyla bir gayrimenkul aldım. Bu durumda tapu harcına tabi olan değer ihale bedel mi olacak? Ayşen ÖZTUNA

YANIT: İhale yoluyla edindiğiniz gayrimenkulün tapuya tescili esnasında tapu harcı, gayrimenkulün Emlak Vergisi değeri ile ihale bedeli kıyaslanarak bu bedellerden yüksek olanı üzerinden hesaplanmaktadır.

SÖZCÜ

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yargıtay’dan Ev Sahibi ve Kiracıları İlgilendiren Emsal Karar

Kiracı ve ev sahipleri arasında tartışma konusu olan tadilat masrafıyla ilgili Yargıtay’dan emsal bir karar …