1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

3. Havalimanı’nda Yerli İnadı!

İGA Havalimanları CEO’su Akçayoğlu, yabancı ürünler daha avantajlı olsa bile 3. Havalimanı’nda yerli ürün tercih edeceklerini söyledi.

3-havalimaninda-yerli-inadi

İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, dezavantajlı olsa dahi yerli ürünleri kullanmak istediklerini ve bu konudaki niyetlerinin ciddi olduğunu söyledi.

Akçayoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyelerinin Yeni Havalimanı inşaatını ziyaret ettiği etkinlik öncesi gazetecilere havalimanı inşaatının geldiği son durum hakkında bilgi verdi.

GELİŞMİŞ SANAYİDE DE YERLİ ÜRÜN

Akçayoğlu, “Sadece istihdam anlamında değil gelişmiş sanayi alanında yerli sanayinin nasıl katkısı olur onun için çaba sarf ediyoruz. Aleyhimizde de olsa yerli ürünleri kullanmak istiyoruz” diye konuştu.

30 BİN ÇALIŞAN HEDEFİ

Şu anda sahada 2 bin 962 iş makinesi bulunduğunu ve bunların 2 bin 200’ünün yük kamyonu olduğunu ifade eden Akçayoğlu, “Personel sayımız 15 bin 153. Bin 506 kadarı beyaz yakalı yani mühendis, mimar ve idareci. Pik dönemde 30 binlere ulaşacağız.” bilgilerini verdi.

MECİDİYEKÖY’E KAÇ DAKİKA?

Akçayoğlu, Yeni Havalimanının toplu ulaşım bağlantılarının çok önemli olduğunu belirterek, Gayrettepe-Üçüncü Havalimanı Metro Hattının ihalesinin kısa süre içerisinde yapılmasını beklediklerini bildirdi.

Havalimanına hızlı trenle de ulaşım olacağını, Halkalı yönüne gidecek bir metro hattının daha yapılacağını dile getiren Akçayoğlu, “Ancak en çok istediğimiz Gayrettepe Metro Hattının bir an önce bitmesi. Burası bizim için çok önemli. Havalimanından 25 dakikada Mecidiyeköy’de olabileceksiniz.” dedi.

200 MİLYON YOLCU

Akçayoğlu, günde 1500 iniş kalkışın gerçekleşeceği, toplamda 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek, dünya çağında 350 uçuş destinasyonuna sahip havalimanının 100 binlerce kişiye iş imkanı sağlayacağına vurgu yaptı.

‘ZORLAYACAĞINI BİLE BİLE KARAR VERDİK’

İç mimaride tamamen yerli ürünleri kullanacakları bilgisini veren Akçayoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konuda ciddi niyetimiz var. Bunun için Türkiye’nin farklı yerlerinden taş örnekleri aldık. Bu tip malzeme Türkiye’de sık bulunan bir maden değil. Belli yerlerdeki küçük miktarları bir araya getirerek yerli sanayide kullanacağız. 500 bin metrekare yere taş döşenecek. Ahşap ürünleri, bankolar, çelik imalatlar, çatı çeliği, cam gibi bütün ince iş kalemleri yerli sanayiden olacak.

Mesela; yerli granitin bizi zorlayacağını bile bile buna karar verdik. Fiyat olarak da daha avantajlı ülkeler var. Ancak biz Yeni Havalimanını milli proje olarak görüyoruz. Milli sanayimize ve milli iş gücümüze maksimum katkı vermeyi düşünüyoruz.”

‘BAŞKA ÜLKELERDE BU OLMAZ’

Akçayoğlu, şu ana kadar havalimanı inşaatı için 7 milyar avro düzeyinde bir harcama yapıldığını belirterek, bunun günden güne değiştiğini aktardı.

Havalimanı inşaatında hız açısından büyük mesafe katettiklerini dile getiren Akçayoğlu, “İnanın burada önemli olan dünyanın olmaz dediği bir işin bir yılda temelini atarak buraya getirilmesi. Bu, büyük bir gurur tablosu. Başka ülkelerde olmaz.Yıllarca yurt dışında bulundum. Bu kadar hızlı bir imalat mümkün değil.” diye konuştu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.