1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

2010 Türk Mimarisinin Zafer Senesi Oldu!

Bu yıl Türk mimarları 15’den fazla uluslararası ödül aldı. Mimar Dara Kırmızıtoprak, Türkiye’deki istikrar ortamının ekonomi kadar mimaride de başarılı sonuçlar getirdiğini söyledi.

2010 yılı Mimar Sinan’ın torunları Türk mimarlarının uluslararası arenada zafer senesi oldu. Prestijli mimarlık ve gayrimenkul ödüllerinde zirveye adını yazdıran Türk mimarlarının aldığı ödül sayısı 15’i aştı. Bunların arasında dünyanın en prestijli ödülü Ağa Han ödülü de, genç mimarlara verilen Europe 40 Under 40 ödülü de bulunuyor. 15 yıl önce yabancı mimarların çizdiği projelerin ancak uygulamasında rol oynayan Türk mimarları, artık dünyayı yeniden şekillendiriyor. Ödüllü projeler bulundukları ülke ve kıtaların simge yapıları olarak da dikkat çekiyor.

Artık gol atıyoruz

Ünlü mimar Dara Kırmızıtoprak, bu alandaki başarının Türkiye’nin ekonomide çeşitli konularda gösterdiği uluslararası başarılardan bağımsız düşünülmemesi gerektiğini belirterek, Türkiye’de son 10 yıldır sağlanan barış ve istikrar ortamının, insanlara gereksiz gündemlerden uzaklaşarak mesleğine odaklanma fırsatı verdiğini söyledi. Kırmızıtoprak “Bakın otomotiv ihracatında dünya 7.siyiz, seramikte 5.ciyiz. inşaat sektörü gelişiyor, Türk müteahhitleri dünyada ikinci sırada, daha da yukarılara gideceklerdir. Bu ortam ve zemin, Türk müteahhitlerine kendisini gösterme, projelere dahil olma fırsatı sundu. 10 yıl önce Türkiye müteahhitlik sektöründe dünyada 15’inci sıradaydı. Şimdi ise ABD ve Almanya gibi ülkelerin önüne geçtik. Bir zamanlar sahaya çıkmıyorduk, oysa şimdi çıkmakla kalmıyor, gol de atıyoruz” diye konuştu.

Şampiyonlar Ligi’nde kupa kaldırıyoruz

Emre Arolat: “Bu seçimin Aga Khan ödülü için önemli bir adımtaşı olduğunu ve bir tür dönüm noktasını işaret ettiğini ödül töreni öncesinde kısa bir sohbet imkanı bulduğum Aga Khan’ın kendisinden duymuş olmak, benim için heyecan verici bir deneyimdi. Türkiye’de mimarlığın konuşulması yeni bir şey. Annem ve babam küçükken bana, ‘Türkiye’de mimarlar müteahhitin arkasında kalır. Mimar olma’ derlerdi. Artık hem dünya ve hem de Türkiye değişiyor. Mimarların adı duyulur ve hatta kullanılır oldu.”

Kerem Erginoğlu: “Bu ödül umarım, Türk mimarlar için de geleceğe yönelik bir açılıma sebep olacaktır. Bu aslında Şampiyonlar Ligi’nde alınmış bir kupadır. Yani, Türk mimarları için seviyenin yükselmesi açısından çok önemli bir ödül.”

Melkan Gürsel Tabanlıoğlu: “Libya’da bir ilk olarak gerçekleştirdiğimiz bu proje Libya’da hareketlenen yeni mimarlık dalgasının öncülerinden olacak. Ağaçlarla çevrili coğrafi dokusundan, renklere, bölgenin iklimine ve kültürüne kadar yapının her anlamda bulunduğu çevre ile uyumlu olması önem taşıyor.”

Bugün

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.